Salut

El «Codi Politrauma» millora l'atenció a les persones que pateixen accidents greus

query_builder   7 novembre 2011 16:21

event_note Nota de premsa

El «Codi Politrauma» millora l'atenció a les persones que pateixen accidents greus

El «Codi Politrauma» millora l'atenció a les persones que pateixen accidents greus
Els traumatismes són la principal causa de mortalitat i discapacitat en persones de menys de 45 anys.
 
La majoria de traumatismes són causats per accidents de trànsit i caigudes.
 
El Codi d’atenció a pacients politraumàtics millora el temps de resposta i la resolució des del punt en què es produeix la urgència fins a l’atenció hospitalària.
 
En l’elaboració d’aquest Codi han participat vuit societats científiques.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat aquest matí el nou model d’atenció als pacients politraumàtics i traumàtics greus. La roda de premsa ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Hospital Clínic i ha comptat amb la participació del director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa, del director de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, Josep M. Piqué, dels membres de la Comissió Assessora en l’Atenció al Pacient Traumàtic Greu i els presidents de les diverses societats científiques que han participat en l’elaboració i la implantació d’aquest codi d’emergència.
 
El nou model, que ja funciona a la ciutat de Barcelona i a part de l’àrea metropolitana, s’estendrà enguany a tot Catalunya.
 
Les persones que hagin patit un accident, i que tinguin una única lesió o múltiples lesions greus, seran ateses a través d’una xarxa formada per hospitals comarcals, hospitals de referència i d’alta tecnologia, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’objectiu és millorar la manera com s’atenen aquestes lesions i reduir el temps que es necessita per iniciar les intervencions.
 
 
Els pacients traumàtics greus
 
Els pacients amb trauma greu són aquells que presenten risc vital i que requereixen una atenció immediata per salvar la seva vida i evitar les seqüeles de les lesions. S’estima que a Catalunya hi ha uns 2.900 pacients amb traumatismes greus cada any. La majoria d’aquests traumatismes són causats per col·lisions de vehicles de motor.
 
Les morts derivades d’accidents de trànsit afecten especialment els grups de població més jove i representen un terç de les defuncions entre la població de menys de 35 anys.
 
Les últimes dades disponibles són les de l’any 2009, en què es van registrar un total de 24.663 accidents de trànsit que van comportar 30.730 ferits lleus, 2.062 ferits greus que van requerir hospitalització, 366 morts en la franja de menys de 24 hores i 411 morts als 30 dies.
 
Les caigudes i els accidents laborals són una altra de les causes dels traumatismes greus. Concretament, l’any 2010, els accidents de treball amb baixa mèdica registrats a Catalunya van ser 104.754, dels quals 767 van ser greus i 64 mortals.

 
L’ impacte d’aquests pacients als serveis sanitaris
 
Durant l’any 2009, els professionals dels hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) van fer 50.000 visites relacionades amb traumatismes, dels quals 49.000 estaven produïts per accidents. Un estudi de l’any 2009 sobre pacients traumàtics greus mostra que el 53% d’aquests pacients presenten lesions en les extremitats inferiors, el 45% presenten lesions toràciques i el 65% traumatisme cranioencefàlic.
 
Les afeccions traumàtiques de les extremitats representen un 12% de la rehabilitació en atenció ambulatòria i d’un 7% en atenció domiciliària, la qual cosa comporta més de 24.000 processos de rehabilitació ambulatòria o domiciliària a l’any.

 
Nou model d’atenció als pacients traumàtics greus
 
El nou model es basa en un sistema organitzat d’atenció al trauma greu on els diferents dispositius que intervenen tenen molt definit el seu paper segons el nivell de gravetat, el tipus d’unitat assignada pel SEM i el nivell d’atenció al trauma de l’hospital de destinació. Els recursos (unitats del SEM, hospital de destinació) s’assignen pel valor afegit de proximitat, resolució i eficàcia, i qualitat en l’atenció.
 
El Codi d’atenció als pacients politraumàtics o traumàtics greus (Codi PPT) és un  instrument de coordinació i comunicació entre els dispositius assistencials d’atenció hospitalària i prehospitalària. L’objectiu és facilitar la màxima accessibilitat i millorar la resolució i la qualitat de la resposta dels serveis sanitaris des del punt en què es produeix la urgència fins a l’atenció hospitalària.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 1212