Salut

El Departament de Salut alerta sobre les greus conseqüències del consum de bolets tòxics

query_builder   23 novembre 2011 13:42

event_note Nota de premsa

El Departament de Salut alerta sobre les greus conseqüències del consum de bolets tòxics

Es recomana que només es consumeixin aquells bolets que se sàpiguen reconèixer inequívocament.
 
L’any 2010 els hospitals catalans van atendre 69 persones amb símptomes d’intoxicació per bolets.
 
Un veí de Mataró de 73 anys va morir el dia 18 de novembre a l’Hospital Clínic de Barcelona a causa d’una hepatitis fulminant provocada pel consum d’un bolet tòxic, Lepiota brunneo-incarnata.
 
Les lepiotes són bolets de mida petita que creixen en boscos, prats, jardins i també a les vores dels camins. Són molt tòxics, i consumir-los pot provocar la mort amb una simptomatologia similar a la produïda per Amanita phalloides.
 
Es poden confondre amb els fredolics o amb algunes classes de xampinyons silvestres i també amb els apagallums, però aquests darrers són molt més grossos.
 
El Departament de Salut vol recordar que només s’han de collir els bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que se sàpiguen identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, cal rebutjar-los sempre. També vol recordar que en la identificació cal tenir en compte que, després de la pluja i en funció del grau de maduració, els bolets poden modificar característiques com el color, l’ornamentació, l’aspecte de les làmines i peu, cosa que pot facilitar la confusió en la identificació. Es desaconsella refiar-se de fotografies o làmines; cal comptar sempre amb l’assessorament d’un expert.
 
Davant dels primers símptomes d’intoxicació, es recomana anar immediatament a un centre sanitari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat ja que la seva eficàcia en bona part depèn de la rapidesa amb què s’actuï. Per aquest motiu, també és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits per permetre als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitar, així, l’aplicació del tractament més eficaç. A més, es recomana que, si altres persones han menjat els mateixos bolets, rebin també assistència mèdica encara que no presentin  símptomes d’intoxicació.
 
L’any 2010 els hospitals catalans van atendre 69 persones amb símptomes d’intoxicació per bolets. Tot i que no va morir cap dels afectats, 54 van haver de ser ingressats. Molts van rebre l’alta abans dels tres dies, però alguns van estar hospitalitzats tres setmanes. La majoria dels intoxicats eren de la província de Girona i només un residia fora de Catalunya. A més, entre els afectats hi havia 36 homes i 33 dones, tots d’una edat mitjana de 50 anys.
 
En cas d’intoxicació, la simptomatologia varia segons l’espècie que l’ha produïda però els efectes més comuns són: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma... Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver ingerit els bolets; tanmateix, les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten després d’unes 8 o 10 hores.
 
 
El Departament de Salut recomana el consum segur i moderat de bolets (27.9.2011)