Salut

Presentació de l'«Informe de la seguretat alimentària als mitjans de comunicació 2010»

query_builder   1 desembre 2011 18:36

event_note Nota de premsa

Presentació de l'«Informe de la seguretat alimentària als mitjans de comunicació 2010»

La crisi alimentària mundial, el preu dels aliments i la crisi econòmica són alguns dels temes que han tingut més impacte en la premsa d’aquest any.
 
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) i l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC-UPF) van presentar ahir l’Informe de la seguretat alimentària als mitjans de comunicació 2010, també conegut com a Informe SAM, que analitza anualment la cobertura que han rebut les qüestions relacionades amb la seguretat dels aliments als mitjans de comunicació a Catalunya amb l’objectiu de millorar la qualitat de la informació que arriba a la societat entorn d’aquest tema.
 
L’acte de presentació, que va tenir lloc ahir a l’auditori del Campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, va anar a càrrec de Josep Maria Casasús, degà de la Facultat de Comunicació de la UPF i director acadèmic de l’OCC-UPF; de Glòria Cugat, directora de l’Àrea de Planificació i Serveis de l’ACSA, i de Gema Revuelta, subdirectora de l’Observatori de la Comunicació Científica.
 
L’informe presentat forma part de les activitats de la Plataforma SAM, una iniciativa conjunta de l’ACSA i l’OCC-UPF, i s’elabora a partir del monitoratge i recull de premsa d’una mostra representativa de mitjans de Catalunya constituïda per set diaris: El País (edició de Catalunya), La Vanguardia, El Punt (edició de Girona), Segre, Diari de Tarragona, 20 minutos i ADN.
 
Com en edicions anteriors, l’Informe de 2010 ha constatat que la informació que publiquen els mitjans relacionada amb la seguretat dels aliments és quantitativament important, ja que dels 2.383 exemplars de diaris que s’han revisat, s’han recollit 2.214 textos relacionats amb aquesta temàtica. Concretament, el terme “seguretat alimentària” apareix fent referència a dos conceptes: la disponibilitat d’aliments en quantitats suficients (food security) i la innocuïtat dels aliments, és a dir, la garantia de la seva salubritat per al consumidor (food safety).
 
Conclusions principals de l’Informe
Tot i que l’any 2010 no ha estat un any que destaqui especialment per la presència d’alertes alimentàries, sí que s’ha caracteritzat per la publicació d'un nombre destacat de textos que fan referència a la seguretat del consum d’aliments pel consumidor. De fet, d’entre els deu tòpics que apareixen amb més freqüència a la premsa, n’hi ha tres que fan referència a aquest aspecte, i en concret a la manca d’aliments o a la reducció de la seva disponibilitat: “crisi alimentària mundial”, “preu dels aliments” i “crisi econòmica”.
 
En el context català, aquests tòpics es relacionen amb l’increment de preus per al consumidor, la reducció dels ingressos per als productors de matèries primeres, l’augment de preu dels cereals i el desbordament d’algunes entitats caritatives com el Banc d’Aliments a causa de l’augment de persones que sol·liciten ajuda. A més, han copsat l’interès a la premsa altres qüestions com les vinculades amb el sector agroalimentari, els aliments transgènics, l’aigua com a bé escàs, la relació entre alimentació i salut, la gastronomia i els aliments ecològics.
 
L’Informe de 2010 també analitza en profunditat alguns casos rellevants, com ara la innovació de les màquines expenedores de llet en relació amb les condicions d’higiene i conservació del producte, la catalogació i la regulació de les anomenades flors comestibles, o la relació entre el consum i la sostenibilitat de la tonyina vermella, que posa al descobert la importància de la comunicació estratègica i el paper que té la premsa com a generadora d’opinió. Segons l’estudi, l’anàlisi d’aquests tres casos demostra com els mitjans de comunicació poden influir en determinades circumstàncies en la resolució de conflictes alimentaris i de sostenibilitat.
 
L'Informe SAM 2010 està disponible en català, castellà i anglès: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2927/doc32648.html