Treball, Afers Socials i Famílies

El conseller Cleries afirma que "malgrat la situació actual, estem avançant en la construcció de l'Estat del Benestar"

El conseller de Benestar Social i Família ha assistit a la IV Mostra d'Arts Escèniques que s'ha organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

query_builder   1 desembre 2011 19:40

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries afirma que "malgrat la situació actual, estem avançant en la construcció de l'Estat del Benestar"

El conseller de Benestar Social i Família ha assistit a la IV Mostra d'Arts Escèniques que s'ha organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit aquest dijous la IV Mostra d’Arts Escèniques, que amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ha organitzat el Departament i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi). A la Mostra, han actuat els grups Tirabol, La Tribu i l’Alta Realitat, on participen persones amb discapacitat.
 
El certamen s’ha completat amb l’exhibició de l’exposició fotogràfica “Sons visibles” i la projecció del curtmetratge “ET Estamos tocaos” del club social El Roure i de l’Scene Mob que l’ECOM va realitzar amb motiu del seu 40è aniversari.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha afirmat que “malgrat la situació actual, estem avançant en la construcció de l’Estat del Benestar” i ha encoratjat a les entitats assistents a “seguir treballant junts, administracions i entitats, pels drets de les persones”.
 
Cleries ha recordat que “a Catalunya hem estat capdavanters en la construcció de l’Estat del Benestar i, potser, la situació econòmica actual pot alentir aquesta construcció, però no aturar-la”.
 
Segons el conseller, el camí avui no és fàcil. “Com a conseller de Benestar Social i Família, jo també voldria avançar més ràpidament, però cal recordar que aquest any 2011 hem augmentat el pressupost de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) per atendre les persones més vulnerables, per tant, estem avançant, ni aturats ni retrocedint”, ha dit Cleries.
 
El conseller s’ha referit també als artistes que avui han actuat en la Mostra, encoratjant-los a “seguir posant en valor les seves capacitats, perquè no hem de parlar de discapacitats, sinó de les diferents capacitats que uns i altres tenim”.   
 
Cleries ha afirmat que “el país que volem és un país que només té un escenari, no pati de butaques, perquè no volem espectadors, sinó que tothom trobi el seu paper a desenvolupar”. “Això és la veritable inclusió social”, ha recalcat el conseller.
 
Per acabar, el conseller s’ha referit al manifest de Cocarmi, que moments abans havia llegit el seu president, Francesc Pérez, i ha celebrat que aquest document acabi amb la frase “ens en sortirem”. Segons Cleries, “és cert que ens en sortirem, perquè tenim xarxa i caminem junts, des del diàleg, el pacte i el consens”.
 
Millores en l’atenció de les persones amb discapacitat
El Departament de Benestar Social i Família està treballant per reduir els terminis de resposta a les sol·licituds de valoració del grau de discapacitat que es realitzen als centres d’atenció a persones amb discapacitat (CAD). Aquest és un compromís que es va assumir a l’inici de la legislatura i, per això, s’ha previst implementar mesures per acabar amb les llistes d’espera a les zones més crítiques, com ara Barcelona i el Vallès Occidental. En aquest sentit, es preveu que a partir del 2012 s’incrementin tant el nombre d’hores com el nombre d’equips de valoració en aquestes zones.
 
D’altra banda, properament es posaran en marxa noves mesures per agilitzar la tramitació de la targeta acreditativa de la discapacitat. Fins ara, l’obtenció d’aquesta targeta només es podia fer després que la persona interessada presentés la sol·licitud corresponent a les oficines o als punts d’atenció ciutadana del Departament de Benestar Social i Família. Amb les millores introduïdes, la targeta s’emetrà directament d’ofici un cop la persona obtingui el grau de discapacitat.  
 
A més, la targeta tindrà la mateixa validesa legal que la resolució del grau de discapacitat. Així, l’usuari només caldrà que presenti un únic document a l’hora de demostrar o de realitzar qualsevol tràmit que requereixi acreditar legalment la seva discapacitat.
 
Actualment, el Departament de Benestar Social i Família ja ha emès 100.702 targetes acreditatives de la discapacitat.
 
El Departament també està ultimant el projecte de llei d’accessibilitat que permetrà tenir un codi d’accessibilitat que respongui a les necessitats actuals.