Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT)

El Patronat Catalunya Món organitza a Londres el seminari The emergency of a non-state diplomacy

El Patronat Catalunya Món organitza a Londres el seminari The emergency of a non-state diplomacy

Escòcia, el Quebec, Flandes i Catalunya presenten els seus models de diplomàcia pública en el Catalan Observatory de la London School of Economics

query_builder   1 desembre 2011 14:42

event_note Nota de premsa

El Patronat Catalunya Món organitza a Londres el seminari The emergency of a non-state diplomacy

Escòcia, el Quebec, Flandes i Catalunya presenten els seus models de diplomàcia pública en el Catalan Observatory de la London School of Economics

El 30 de novembre el Patronat Catalunya Món va organitzar la taula rodona The emergency of a non-state diplomacy en el marc del Catalan Observatory ubicat a la London School of Economics and Political Science (LSE), el qual va comptar amb la participació de la secretària general del Patronat, Roser Clavell.
 
El seminari va estar presidit pel professor Paul Preston, director del Catalan Observatory a l’LSE, i inaugurat per Lord Colin Boyd, membre de la House of Lords. La taula rodona va comptar amb la participació de Roser Clavell, secretària general del Patronat Catalunya Món i ex-viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern de Catalunya,  Pierre Boulanger, Delegat General del Quebec a Londres, Linda Fabiani, membre del Parlament escocès i ex-ministra per a la Unió Europea, Acció Exterior i Cultura del Govern escocès i Jan De Mulder, conseller de la Representació permanent de Bèlgica davant de la Unió Europea – Representació de Flandes.
 
Els diferents experts van destacar com, al llarg dels anys, els estats han anat perdent el monopoli de les relacions internacionals i també el de la diplomàcia. Aquest fenomen està implicant la creació de nous models d’acció diplomàtica, com és el cas de la diplomàcia pública, que complementa la tradicional i que és exercida, cada vegada més, tant pels governs d’ens subestatals com per entitats i organitzacions representatives de la societat civil. L’objectiu del seminari va ser donar a conèixer els models i les estratègies de diplomàcia pública d’algunes Nacions sense Estat més proactives en aquesta àrea, com ara Escòcia, el Quebec, Flandes i Catalunya.  
 
En aquest context, Roser Clavell va afirmar que “Catalunya no és un actor nou pel que fa a la diplomàcia pública, ja que aquesta nació ha estat sempre molt activa a l’hora de promoure els seus interessos a l’exterior”. La secretària general del Patronat també va destacar com un dels elements clau de l’estratègia de diplomàcia pública catalana el projecte nacional de marca liderat pel Patronat, que compta amb la participació tant del Govern com d’amplis sectors de la societat, per tal de definir les bases d’una Marca Catalunya capaç de posicionar-se amb èxit en l’entorn internacional.
 
Per Roser Clavell, la percepció i reputació internacional d’una nació és cabdal per l’economia del país, ja que aquesta té una implicació directa en l’habilitat d’aquest per atraure inversió estrangera, turisme, per promoure negocis amb d’altres països, donar suport a la internacionalització de les empreses, etc. Per això, la secretària general va assegurar que el Patronat Catalunya Món lidera amb entusiasme aquest projecte de país amb l’objectiu d’influenciar l’opinió pública mundial.