Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura valora positivament l'acord sobre la regulació del sector lacti

query_builder   7 desembre 2011 13:00

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura valora positivament l'acord sobre la regulació del sector lacti

 
Pelegrí considera que l’acord aposta per les organitzacions de productors
 
El conseller tornar a demanar que l’Estat estudiï l’exempció agrícola de la normativa de la Competència
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural valora molt positivament l’acord segellat entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu respecte a la modificació del Reglament 1234/2007 sobre la regulació del sector lacti.
 
La modificació estableix que els productors agrupats en una organització de productors podran negociar els preus de la llet crua amb els seus clients transformadors. Per fer-ho, es preveu l’establiment de contractes que podrien ser obligatoris si l’Estat membre, en aquest cas Espanya, decideix fixar-los com a obligatoris.
 
Tot i que l’acord no comporta la seva aplicació immediata, sí que és un pas molt clar en la direcció que promulga el Departament d’establir contractes entre els productors i les indústries transformadores en la majoria de sectors per tal de donar estabilitat als preus, tant per a la fase de producció com per a la indústria, ja que totes dues parts es beneficiaran de la posada en marxa d’aquest sistema.
 
En el cas del sector lleter, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, valora de forma especialment positiva aquest acord que donarà estabilitat a la producció lletera catalana i permetrà una expansió de la seva activitat, ja que Catalunya és deficitària en producció respecte al consum.
 
Pelegrí ha aprofitat aquest acord per tornar a demanar que l’Estat estudiï l’exempció agrícola de la normativa de la Competència, cosa que ja preveu el Tractat de Lisboa i el projecte de reforma de la PAC. Una de les prioritats per al sector és incidir en la rigidesa del mercat  i la volatilitat de preus que tants perjudicis causa en la cadena alimentària, especialment per als productors. Aquesta exempció seria una bona via per poder aplicar mesures que ajudin a equilibrar els preus agrícoles, segons el conseller.
 
D’altra banda, el responsable del Departament d’Agricultura considera que aquest acord suposa una aposta per les organitzacions de productors, alhora que afavoreix la producció i els seus productors. Segons Pelegrí, “des de la Conselleria s’està duent a terme una aposta sòlida per a l’agrupació dels productors i es procura incentivar mesures que facilitin la protecció d’aquests, de manera que l’acord aprovat satisfà les nostres demandes”.
 
El conseller Pelegrí també valora molt positivament que l’acord prevegi un règim específic d’abastament per a productes formatgers amb marca de qualitat DOP (Denominació d’Origen Protegida) o IGP (Indicació Geogràfica Protegida), ja que els productes reconeguts amb aquestes marques de qualitat requereixen una gestió de la matèria primera diferenciada de la resta.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  espera que aquest sistema de contractes, que ja s’empra en el sector farratger, pugui anar ampliant-se a altres sectors. L’objectiu d’aquests contractes és donar estabilitat al preu que percep el productor, ja sigui agricultor o ramader, i també donar estabilitat al proveïment de matèries primeres per part de la indústria agroalimentària, una indústria amb llarga tradició, especialització i internacionalització a Catalunya.