Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

El secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa, inaugura el fòrum "What economic governance for Arab transitions?"

query_builder   14 desembre 2011 16:16

event_note Nota de premsa

El secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa, inaugura el fòrum "What economic governance for Arab transitions?"

El fòrum, que te lloc els dies 15 i 16 de desembre al Palau Pedralbes de Barcelona, analitza la situació actual de les economies dels països del sud i l’est de la Mediterrània, afectades per la crisi econòmica i per la Primavera Àrab, i proposa recomanacions per impulsar-les. El fòrum està organitzat per l'Insitut Europeu de la Mediterrània (IEMed), el Banc Europeu d'Inversions (BEI), el Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament i el Programa d'inversió al Pròxim Orient i al Magreb de l'OCDE.
Entre la trentena de participants hi ha Samir Radwan, exministre de Finances d’Egipte; Josep Antoni Duran i Lleida, expresident de la Comissió d’Afers Exteriors al Congrés dels Diputats; Alfredo Pastor, exsecretari d’Estat d’Economia i Hisenda; Marcos Bonturi, director adjunt de Relacions Internacionals, OCDE; Ratna Sahay, directora adjunta per a l’Orient Mitjà i l’Àsia Central, Fons Monetari Internacional; Josep Piqué, exministre d’Indústria i Afers Exteriors; Caroline Freund, economista en cap per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, Banc Mundial; Erik Berglöf, economista en cap i assessor especial del president, Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament; Debora Revoltella, economista en cap, Banc Europeu d’Inversions; i Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya.
 
El fòrum s’estructura en sis sessions:
  • Experiència i lliçons de transicions econòmiques de la història recent.
  • Reforma institucional. Cap al desenvolupament d’institucions professionalitzades, nous sistemes judicials i administració pública i redefinició del paper dels bancs centrals.
  • Reforma de polítiques macroeconòmiques per garantir la lliure competència, impulsar el mercat laboral, fomentar la bona governança, facilitar el finançament de les pimes i impulsar el paper del sector privat.
  • Reformes sociopolítiques amb la perspectiva d’un creixement inclusiu, d’una redistribució de la riquesa, de l’establiment de xarxes de benestar social i del foment de polítiques d’ocupació.
  • El rol d’Europa i de les institucions internacionals. S’hi debatrà la necessitat o viabilitat d’un pla Marshall per a la Mediterrània, el paper de les institucions financeres internacionals i el rol de la UE, en plena crisi del deute sobirà.

1  

Fitxers adjunts

Programa del fòrum "Economic Governance for Arab Transitions

Programa del fòrum "Economic Governance for Arab Transitions
PDF | 127