Direcció General de Comunicació

El Govern presenta el requeriment al Ministeri per exigir el compliment de la Disposició Addicional 3ª i anuncia mesures excepcionals per reaccionar a l'impagament dels 759 milions

query_builder   15 desembre 2011 17:20

event_note Nota de premsa

El Govern presenta el requeriment al Ministeri per exigir el compliment de la Disposició Addicional 3ª i anuncia mesures excepcionals per reaccionar a l'impagament dels 759 milions

  • El Govern garanteix la mensualitat de desembre però adverteix que contempla ajornar el 20% de la paga extra de Nadal
El conseller Mas-Colell i el portaveu Homs. Foto: ACN
El conseller Mas-Colell i el portaveu Homs. Foto: ACN
 
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, han comparegut avui per donar compte de la situació generada per l’impagament dels 759 milions de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.
 
El conseller ha anunciat que la Generalitat ha presentat avui el requeriment al Ministeri d’Economia i Hisenda per exigir el pagament d’aquesta quantitat i ha recordat que, si el pagament no s’executa en el  decurs del mes establert legalment,  “continuarem l’acció judicial i presentarem un recurs davant del Tribunal Contenciós Administratiu”. A més, el conseller ha anunciat que el Govern informarà les instàncies rellevants, incloses les europees, “de la situació de desprotecció i extrema inseguretat jurídica en què el Govern sortint d’Espanya ens ha situat”.

El portaveu Homs ha recordat que l’obligació de pagar la Disposició Addicional Tercera “se sustenta jurídicament” en un acord de la comissió mixta Estat-Generalitat i en la consignació de la partida en els Pressupostos Generals de l’Estat, “que són llei”, ha afegit Homs.
 
Mas-Colell també ha donat a conèixer avui els ajustos de Tresoreria necessaris per fer front a l’impagament dels 759 milions per part de l’Estat. La crisi de liquiditat derivada d’aquest impagament obliga, segons ha explicat el conseller, “a plantejar mesures d’excepció per a la seva gestió” que en tot cas seran “puntuals i transitòries”.
 
La primera és la dilatació d’alguns pagaments a proveïdors, tot i que el conseller s’ha compromès a establir “un procés afinat que s’aproximi tot el possible a un estudi cas per cas”. Mas-Colell ha subratllat que “la voluntat de la Generalitat és retornar als terminis de pagament acceptables tan bon punt la situació ho permeti”.
 
L’ajust de Tresoreria també podria condicionar el pagament de l’extra de Nadal. Així, mentre que el dia 21, com és habitual, es farà efectiva la mensualitat ordinària íntegra del mes de desembre, l’ingrés de la paga extra es traslladarà al 28 de desembre. El conseller ha garantit que els treballadors rebran, com a mínim, el 80% de l’extra de Nadal, i que se’n podria ajornar una part que no serà superior al 20% del total. En qualsevol cas, Mas-Colell ha afegit que els equips humans de Tresoreria treballaran per “explorar totes les possibilitats de minimitzar, o prescindir”, d’aquest ajornament parcial.
 
El conseller ha afirmat que la negativa de l’Estat a fer efectiva aquesta partida, que està inclosa en els Pressupostos Generals de l’Estat 2011, suposa un “cop dramàtic” per al Govern, en gran mesura perquè, en l’actual context de crisi, el tancament dels mercats internacionals dificulta enormement l’accés de Catalunya al crèdit.
 
En aquest sentit, Mas-Colell ha precisat que “el Govern espanyol té ple accés als mercats i constantment està col·locant deute, potser a un preu que no li agrada però, en contrast amb la situació de Catalunya, l’accés el té”. El Govern espanyol, ha dit Mas-Colell, pot complir amb els seus compromisos fins l’últim dia, i ha destacat que el Tresor està “perfectament actiu” en el seu accés al mercat de deute.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa