Direcció General de Comunicació

Homs assegura que si hi ha "voluntat política" el govern espanyol "pot resoldre en hores" la situació que pateix la Generalitat provocada per l'impagament dels 759 milions d'euros

query_builder   16 desembre 2011 15:33

event_note Nota de premsa

Homs assegura que si hi ha "voluntat política" el govern espanyol "pot resoldre en hores" la situació que pateix la Generalitat provocada per l'impagament dels 759 milions d'euros

  • Ha fet aquestes declaracions després de la presentació del llibre Periodistes contra polítics, de Marçal Sintes
El portaveu del Govern durant la presentació del llibre
La situació de tensió de tresoreria que està generant l’impagament dels 759 milions d’euros que l’Estat deu a Catalunya per la Disposició Addicional Tercera es pot resoldre “en hores” sempre i quan hi hagi “voluntat política per part del govern espanyol, ja sigui el que plega o el que entrarà” perquè “tècnicament” és possible. Així ho ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, que també explicat que aquest impagament ha estat “sobrevingut” i que si el Govern ho hagués sabut al mes de setembre ja hauria fet les “previsions adequades i no estaríem patint aquesta situació”. 
 
Homs ha descartat la proposta que la Generalitat no pagui el que deu a l’Estat, perquè considera que ara cal buscar “solucions pràctiques per a aquests dies” i que d’aquí a finals d’any “això no ens ajuda a resoldre el problema de caixa i la urgència que tenim sobre la taula”. Ha constatat que les “solucions que hi ha a l’abast són les que són”.
 
El portaveu del Govern ha recordat que “en altres contextos i èpoques quan hi havia tensions de tresoreria es recorria al mercat financer, als bancs o a les caixes perquè et deixessin un crèdit pont” però avui les “aixetes estan pràcticament tancades”. Ha assegurat que qui té capacitat per “resoldre tensions de tresoreria” és l’Estat, que pot col·locar deute públic i ha reconegut que la possibilitat de demanar un crèdit per atendre els pagaments “a què hi estàvem compromesos el desembre” i que el Govern “fa dies que intenta fer gestions en aquest sentit”.
 
 
La política i el periodisme tenen ara “més coses junts a defensar que no pas en altres èpoques”
 
 
 
Homs ha fet aquestes declaracions després de la presentació de llibre Periodistes contra polítics del professor del grau de periodisme de la Facultat de Comunicació Blanquerna i periodista, Marçal Sintes. El portaveu del Govern ha defensat que el pilar de la política, que representa “l’expressió formal de la democràcia”  i el pilar periodisme que “el canalitza des del punt de vista de l’exigència i de la crítica continua, diària i quotidiana” tenen en aquests moments “més coses junts a defensar que no pas probablement en altres èpoques”.
 
Homs ha especificat que no fa una defensa de la política “en contraposició al periodisme” sinó a “l’antipolítica” que, al seu entendre, té “molts números d’avançar” i sempre que ho ha fet ha estat un “desastre per a la gent”. Creu que a qui li interessa el desprestigi de la política i els partits són aquells a qui també els interessa el desprestigi del periodisme. Considera que el dia que la política i el periodisme “s’afebleixin del tot, estarem en un context que serà qualsevol cosa menys democràcia i llibertat”.
 
Homs ha explicat que aquells que treballen en l’àmbit del servei públic, i més des de la política, han d’entendre la “funció d’exemplaritat” que tenen i creu que des d’aquesta perspectiva encara hi ha “molta feina per fer”. També ha demanat “molta més transparència, no només en relació al periodisme, sinó en tot allò que s’autoetiqueti de neutral, de criteri professional o tècnic” ja que sota el seu punt de vista “massa sovint”, sota aquest criteri hi ha “política emmascarada” i, per tant “poc o gens transparent i opaca, que no es coneix realment a quin criteri respon”
 

1  

Imatges

El portaveu del Govern durant la presentació de llibre "Periodistes contra polítics", de Marçal Sintes

El portaveu del Govern durant la presentació de llibre "Periodistes contra polítics", de Marçal Sintes 3553