Oficina del President

El president Artur Mas apel·la al paper de lideratge de la universitat en el canvi d'actituds general que el país necessita

query_builder   16 desembre 2011 16:34

event_note Nota de premsa

El president Artur Mas apel·la al paper de lideratge de la universitat en el canvi d'actituds general que el país necessita

  • El cap de l’Executiu ha presidit, aquest migdia, la celebració del 20è aniversari de la creació de la Universitat de Girona (UdG)

 

  • El president aposta per seguir el camí de la major coresponsabilitat en el finançament universitari, tot i que admet que provocarà crítiques i protestes
El president Mas ha presidit aquest matí l'acte commemoratiu del 20è aniversari de la Universitat de Girona
El president Mas ha presidit aquest matí l'acte commemoratiu del 20è aniversari de la Universitat de Girona
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit avui a la necessitat que la universitat catalana assumeixi la funció de lideratge des del punt de vista del canvi de les actituds positives que el país necessita i li ha demandat que pensi en la seva aportació a l’hora d’obrir camí. En el decurs de l’acte commemoratiu del 20è aniversari de la Universitat de Girona, que ha tingut lloc a l’església de Sant Domènec, el cap de l’Executiu ha afirmat que “si la universitat és el principal àmbit del coneixement, seria bastant insòlit que no fos líder des del punt de vista del canvi d’actituds general que el nostre país necessita per anar millor” i considera que també necessita un conjunt de societats i països d’una part de l’àmbit europeu.
 
El president Mas s’ha referit també a la necessària flexibilitat que han d’assumir les universitats catalanes en l’actual situació. “Com aconseguim que les nostres estructures, en general, governs, parlaments, entitats de tot tipus i universitats siguin flexibles i permetin donar respostes sovint ràpides a escenaris canviants d’una manera tremendament accelerada” -s’ha preguntat. Pel president, es tracta de governar millor les institucions sense perdre “solidesa i  fiabilitat” i, en aquest sentit, ha augurat que, de cara a l’any vinent, es puguin començar a prendre decisions interessants.
 
Respecte al tema del finançament del sistema universitari del present i del futur, el president Mas ha assegurat que “caldrà combinar la necessària equitat amb la necessària sostenibilitat del sistema”. En aquesta línia, aposta per “guanyar eficiència cada dia” i considera que “val la pena arriscar-se i prendre decisions, perquè amb menys puguem fer més i, sobretot, millor”.  Amb tot, ha reconegut que “algunes d’aquestes decisions seran equivocades i s’hauran d’esmenar”, però considera que “la pitjor decisió que podríem prendre en aquest sentit, és la de no fer pràcticament res”.
 
El president ha assegurat que el Govern ha fet una aposta per seguir el camí de la major coresponsabilitat en el finançament de la universitat entre les famílies que puguin assumir-la, preservant per sobre de tot el criteri de l’equitat, perquè assegura que “una universitat o sistema universitari  ha de donar cabuda a tota aquella persona, independentment de les seves circumstàncies, que acrediti  mèrits i capacitats per poder seguir estudis universitaris”, encara que ha reconegut que “despertarà algunes crítiques i protestes”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president s’ha referit a la necessitat que la universitat i el cicle productiu no es donin l’esquena, i ha explicat que “cal posar la universitat en el nucli dur de la creació de riquesa”, perquè considera que la universitat cada vegada hi té un paper clau que creix.
 
Finalment, el president s’ha mostrat partidari de la descentralització de la universitat catalana l’any 1991 i ha assegurat que la seva implantació “no va ser un dispendi excessiu, ni un luxe, sinó que va ser, sobretot, una inversió de país sencer”. El cap del Govern considera que va ser una decisió encertada, perquè amb ella “es va descentralitzar la generació de coneixement”, cosa que, des de la perspectiva actual, assegura que “és nuclear, és columna vertebral”.  I ha conclòs que ha comportat l’increment de la massa crítica allà a on s’han instal·lat i que les universitats han estat un element vertebrador de primeríssima fila. 
 
Durant l’acte de celebració del 20è aniversari de la UdG, a més de la intervenció del president Mas, l’historiador Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura, ha fet un recorregut per la història de la Universitat. També hi ha intervingut el president del Consell Social de la UdG, Albert Bou; l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la rectora, Anna M. Geli. 
 
En el decurs d’aquest acte institucional també s’han lliurat les medalles de la UdG i les plaques de la mateixa universitat a les institucions i organitzacions pel suport rebut al llarg d’aquests 20 anys. Hi han estat presents la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, i el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, entre d’altres autoritats.
 
La UdG avui compta en l’actualitat amb més de 14.700 estudiants matriculats a les més de 70 titulacions de grau, màster i doctorat que ofereix, que abracen tots els àmbits del coneixement. Així mateix, la UdG aplega 118 grups de recerca, 42 dels quals compten amb el reconeixement de la Generalitat de Catalunya. A més, 11 dels grups de recerca gaudeixen del prestigiós segell que imprimeix la xarxa TECNIO, una plataforma impulsada per l’agència ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya, que aglutina els agents catalans amb una alta capacitat de transferir tecnologia a les empreses i potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència a Catalunya.

1  

Imatges

20è aniversari de la Universitat de Girona

20è aniversari de la Universitat de Girona 554