Salut

A Catalunya s'han realitzat el 2011 un 20% més de trasplantaments que l'any anterior

Les taxes de trasplantaments per milió d'habitants són les més elevades del món

query_builder   17 desembre 2011 10:00

event_note Nota de premsa

A Catalunya s'han realitzat el 2011 un 20% més de trasplantaments que l'any anterior

Les taxes de trasplantaments per milió d'habitants són les més elevades del món

El conseller de Salut, Boi Ruiz, respondrà trucades telefòniques diumenge a partir de les 18.00 hores a La Marató 2011, dedicada a la regeneració i el trasplantament d'òrgans i teixits. Tant el Departament de Salut com els professionals de l’OCATT han participat activament en la preparació del programa oferint assessorament, revisant el material i els textos, facilitant les gravacions de processos de donació i trasplantaments per a diversos reportatges i assistint als diferents programes que s’han dedicat a aquest tema.
 
 
Catalunya, referent internacional en donacions i trasplantaments
 
Catalunya és capdavantera en la realització de trasplantaments, també en l’àmbit internacional, gràcies a la generositat i l’altruisme de la població catalana així com a l’esforç i l’efectivitat dels equips de coordinadors hospitalaris i centres per a la donació i el trasplantament d’òrgans, juntament amb l’OCATT.
 
L’èxit del trasplantament a Catalunya es basa, principalment, en l’elevat nombre de trasplantaments que es realitzen en els centres catalans, amb uns percentatges de supervivència similars o fins i tot superiors als de països del nostre entorn. Aquestes xifres altes de trasplantament representen una de les taxes de trasplantament més elevades del món, molt per sobre, en casos com el renal o l’hepàtic, de les de tots els països europeus o dels EUA.
 
L’esforç que s’ha fet a Catalunya per propiciar els trasplantaments s’ha traduït, el 2011, en un elevat augment dels trasplantaments, amb un increment de prop d’un 20% respecte a l’any anterior. Segons el director de l’OCATT, Pere Àngel Montserrat, «aquestes dades suposen un augment espectacular, ja que són les xifres més elevades dels darrers 27 anys».
 
L’efectivitat en la donació d’òrgans s’ha demostrat any rere any a Catalunya, on el nombre de trasplantaments és superior al de qualsevol altra comunitat autònoma de l’Estat i on les taxes per milió d’habitants són les més elevades del món.
 
En els primers onze mesos de 2011, la donació ha experimentat un increment del 21%, mentre que les negatives a la donació han disminuït 6,5 punts i s’han situat en el 15%.
 
Dels 829 trasplantaments realitzats de gener a novembre de 2011 a Catalunya només 138 han estat de donants vius (131 de ronyó i 7 de fetge).  Per òrgans, s’ha detectat un augment del 26% dels trasplantaments de ronyó (534 trasplantaments, rècord absolut en un any natural), del 19% dels de fetge (177 trasplantaments) i del 32% dels de cor (50 trasplantaments). Pel que fa als trasplantaments de pulmó (47 trasplantaments) i pàncrees (21 trasplantaments), s’ha produït una disminució de l’activitat superior al 20% i al 9%, respectivament.
 
En aquestes dates, el nombre de donants vàlids s’ha incrementat el 21%, la qual cosa representa un total de 224 donacions. Pel que fa a les llistes d’espera, el total de la llista de persones que esperen un trasplantament disminueix i, a finals de novembre de 2011, és de 1.277 pacients.
 
 
L’Organització Catalana de Trasplantaments
 
L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) és un organisme que depèn del Departament de Salut. És responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb totes les fases del procés de donació i trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules, així com d’avaluar els processos per assessorar el Departament de Salut sobre decisions clíniques i administratives.
 
L’OCATT treballa de forma directa amb els professionals de la donació i el trasplantament, les associacions de pacients i la població general, i configura una organització en xarxa que facilita la donació i el trasplantament així com la distribució i l’intercanvi d’òrgans entre els hospitals de Catalunya, dels hospitals de Catalunya amb la  resta de l’Estat i de tot l’Estat espanyol amb la resta de països.