Protecció Civil

tríptic Allaucat

Protecció Civil recomana precaució a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa pel perill de possibles allaus

query_builder   21 desembre 2011 17:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil recomana precaució a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa pel perill de possibles allaus

 • La DGPC ha emès una prealerta del Pla d’Emergències per Allaus a Catalunya (Allaucat) i recomana extremar la precaució en aquestes zones
Mapa de perill d'Allaus
Font: IGC
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recomana extremar les precaucions en aquelles zones de muntanya on existeix risc d’allaus elevat. En aquest sentit, segons el butlletí d’allaus emès per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) destaca que el perill d'allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa és FORT (4). En aquest sentit, la DGPC ha emès una prealerta del Pla d’Emergències Allaucat.
 
Segons l’IGC, avui, dimecres 21 de desembre, ha continuat nevant en aquest sector amb cota de neu pujant a 2.200 metres a l'Aran i a 2.400 metres a la Franja Nord de la Pallaresa (10-20 litres per metre quadrat). Ahir dimarts es van acumular de l'ordre de 30-40 centímetres de neu recent. En tot l'episodi, iniciat el dissabte, ja es totalitzen en aquest sector entre 80 i 110 centímetres de neu recent per damunt de 2.600 metres. A més, al nord del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça el vent és molt fort amb cops de fins a 126 km/h i s'estan formant grans sobreacumulacions de neu.
 
Ja s'ha enregistrat activitat d'allaus espontànies de neu recent de mida mitjana, en general, i a les plaques de vent s'obren esquerdes al pas d'una persona en terrenys poc pendents.
 
Per avui dimecres, es manté la previsió de pluges de l'ordre de 20 litres per metre quadrat, fins a la matinada de dijous quan perdran intensitat.
 
En aquestes condicions, es preveu que es mantingui el perill d'allaus FORT (4) avui dimecres i demà dijous a l'Aran i a la Franja Nord de la Pallaresa. De forma espontània, hi haurà allaus de neu recent humida i de fusió de mida mitjana per sota de 2.200-2.400 metres que podran afectar vies de comunicació. A cotes altes, es desencadenaran allaus de placa, localment de mida de gran, que poden destrossar massa forestal. Demà dijous, a mesura que el dia s'assereni i llueixi el sol es tornarà a produir un pic en l'activitat d'allaus, ja que les temperatures seran força altes i el mantell molt humit i pesant.
 
Davant les prediccions d’allaus a Catalunya, la Direcció general de Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions i tenir sempre presents les següents recomanacions:
 
 
CONSELLS PREVENTIUS
 
Abans de sortir a la muntanya o a les zones de risc 
 • Consulteu els butlletins de perill d’allaus (web del Servei Meteorològic de Catalunya i de l’Institut Geològic de Catalunya).
 • Eviteu desplaçar-vos a les zones afectades.
 • Eviteu fer esports de muntanya si hi ha risc d’allaus.
 
En situacions de perill d’allaus fort (4), i especialment molt fort (5), es recomana:
 
En espais oberts i en zones de muntanya:
En el vehicle:
 • No circular per carreteres de muntanya
 • Atendre les indicacions dels serveis de carreteres i de Protecció Civil
 • En cas de bloqueig per la neu, no sortir del vehicle i mantenir el motor engegat per mantenir l’escalfor, vigilant que el tub d’escapament no quedi obturat.
 • Per a més informació sobre els consells d’autoprotecció en cas de nevades, consulteu el web del departament d’Interior.
En zona habitada:
 • No transitar pel carrer o espais oberts
 • Romandre dins dels habitatges o recintes tancats.
 • En cas de tenir coneixement de què l’habitatge es troba dins d’una zona susceptible de ser afectada per una allau, tancar amb porticons totes les obertures i situar-se al costat oposat a la paret on impactaria l’allau si aquesta ocorregués.
 • Mantenir-se informat a través de ràdio i/o televisió i estar pendent de les indicacions de protecció civil.
 • Per més informació sobre els consells d’autoprotecció dins l’habitatge en cas de nevades, consulteu el web del departament d’Interior
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.