Oficina del President

El president Mas explica a Londres que "estem fent els deures" i defensa la necessitat que Catalunya s'expliqui a l'exterior

query_builder   9 gener 2012 20:26

event_note Nota de premsa

El president Mas explica a Londres que "estem fent els deures" i defensa la necessitat que Catalunya s'expliqui a l'exterior

 
El president Mas s'ha reunit amb el viceprimer ministre britànic Nick Clegg
El president Mas s'ha reunit amb el viceprimer ministre britànic Nick Clegg
  • El cap de l’Executiu ha participat avui a Londres en la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes
 
  • Artur Mas ha negat que els problemes de dèficit d’Espanya siguin culpa de les comunitats autònomes i recorda que Catalunya ha aplicat mesures d’austeritat abans que el Govern central
 
  • El president s’ha reunit amb el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg; el primer ministre d'Holanda, Mark Rütte, i els comissaris d’Economia i de Transports de la UE, Olli Rehn i Sim Kallas, vicepresidents de la Comissió Europea
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat avui a Londres, en la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes, la situació econòmica de Catalunya i les polítiques d’austeritat, d’aprimament i d’estimulació econòmica que està aplicant el Govern. El cap de l’Executiu ha dit que “estem fent els deures” i ha subratllat la importància que Catalunya s’expliqui a l’exterior per ella mateixa, ja que “necessitem que se’ns entengui perquè si no les imatges arriben molt deformades”. Ha assenyalat que, quan parlen els representants del Govern espanyol o els corresponsals estrangers de diferents mitjans a la capital de l’Estat, “el que surt de la bombolla de Madrid és sempre molt unidireccional”.  
 
El cap de l’Executiu, que ha estat l’únic participant en aquesta cimera que no forma part del govern d’un país independent, s’ha reunit amb el viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg, i amb el primer ministre d’Holanda, Mark Rütte, així com amb els comissaris d’Economia i de Transports de la UE, Olli Rehn i Sim Kallas, vicepresidents de la Comissió Europea.
 
En declaracions als mitjans, el president de la Generalitat ha defensat les polítiques d’austeritat del Govern i ha negat que els problemes de dèficit d’Espanya siguin culpa de les comunitats autònomes. També ha recordat que Catalunya “ha aplicat mesures d’austeritat abans que el Govern central” i ha dit que aquesta política d’ajustaments s’està fent en una situació “molt delicada des del punt de vista financer i de recursos” perquè el Govern té una relació “molt atípica” amb l’Executiu de l’Estat. Artur Mas ha defensat la necessitat del pacte fiscal i ha assegurat que “tenim una part important de l’economia espanyola, però al mateix temps tenim un drenatge fiscal que ens resta possibilitats de creixement i de creació de riquesa”.
 
Durant la seva intervenció en la cimera, el president Mas ha recordat que, tot i que la situació econòmica del país era molt pitjor del que es pensava quan va accedir a la Presidència, el Govern “ha estat clar i transparent des del primer moment”.  El cap de l’Executiu ha destacat la maduresa de la ciutadania, “que ho ha entès”, i ha afegit que “si parles clar, la gent ho entén, però necessites una direcció i una estratègia consistent i, sobretot, persistent i aportar-hi solucions”.
                                                                 
En aquest sentit, el cap del Govern ha assegurat que des de Catalunya “estem aportant solucions, però necessitem sobretot solucions des d’Europa” i ha lamentat que “Europa no actua de forma prou coordinada i decidida” i que les mesures d’austeritat que s’estan impulsant des del continent europeu “no són suficients per solucionar la crisi”. Artur Mas ha assenyalat que “està molt bé que ens obliguin a reduir el pressupost i controlar la despesa i els deutes”, però ha afegit que “ens hem d’ajudar mútuament a fer polítiques que assegurin un cert creixement econòmic, que en aquest moment no tenim”.
 
El president Mas ha apostat perquè el Banc Central Europeu “jugui un paper cabdal comprant deute sobirà i insuflant crèdit en l’economia”, com està fent la Reserva Federal dels Estats Units, “que ha arribat a crear set vegades més diner que el BCE”.
 
A preguntes dels periodistes, Artur Mas s’ha mostrat crític respecte a la pujada de l’IRPF anunciada pel Govern espanyol i ha manifestat que “el PP ha fet el contrari del que van dir que farien”, però ha indicat que “entenem que la situació que s’han trobat deu ser dramàtica i, com que tenim l’experiència que tenim a Catalunya, entenem que quan arribes al govern has de prendre decisions que no són còmodes ni fàcils”.
 
Artur Mas també s’ha referit a la nova taxa turística, anunciada pel Govern, i ha explicat que serà “molt moderada”. Ha defensat aquesta mesura per “no haver de prendre decisions difícils que puguin treure atractiu turístic a Catalunya”.
 
El president de la Generalitat ha anunciat que durant aquest any 2012 durà a terme accions de promoció de Catalunya a Europa i al món, perquè "la nostra sortida de la crisi depèn en gran part del nostre atractiu internacional".
 

4  

Imatges

Reunió Mas-Clegg

Reunió Mas-Clegg 368

Mas-Mark Rütte

Mas-Mark Rütte 403

Foto grup

Foto grup 560

Mas-Olli Rehn

Mas-Olli Rehn 415