Salut

Catalunya assoleix un màxim històric amb prop de 900 trasplantaments d'òrgans el 2011

query_builder   11 gener 2012 12:49

event_note Nota de premsa

Catalunya assoleix un màxim històric amb prop de 900 trasplantaments d'òrgans el 2011

El trasplantament renal augmenta un 25,3% i se situa en la xifra històrica de 579 trasplantaments.
 
El trasplantaments hepàtics i cardíacs augmenten un 18,35% i un 25,58%,  respectivament. 
 
Les llistes d’espera per a trasplantament disminueixen el 6,7% a  finals de l’any 2011.
Roda de Premsa
Les xifres de donació i trasplantament registrades a Catalunya durant el 2011 la situen tant a l’Estat com arreu del món en índexs capdavanters. Alguns dels factors que han propiciat els bons resultats assolits han estat, d’una banda, l’augment de la donació de cadàver i la disminució de les negatives a la donació, i de l'altra, l’augment de la donació i el trasplantament de donant viu, i l’elevat índex d’aprofitament dels òrgans obtinguts.
 
Donació
Catalunya experimenta, en relació amb l'any 2010, un increment global de la donació del 18,4%. L’augment més important es produeix en la donació de cadàver en mort encefàlica que augmenta de manera significativa en un 25,42%.
 
En nombre absolut, el nombre de donants vàlids a Catalunya és de 238, dels quals 222 ho són en mort encefàlica, mentre que 16 són donants en asistòlia.
 
Aquest increment de la donació és un dels factors que ha permès realitzar el màxim històric de trasplantaments a Catalunya, tot i que no tots els tipus de trasplantaments augmenten de la mateixa manera. Aquesta variació és conseqüència del perfil dels donants que, al 2011, han augmentat en un any la mitjana d’edat en relació amb l’any anterior, i es situa en els 57 anys.
 
D’altra banda, la causa de mort principal dels donants segueix sent l’accident vascular cerebral. Un fet destacable de l’any 2011 és que els donants per accident de trànsit representen tan sols un 3,8% del total enfront del 7% que representaven l’any anterior. Aquests resultats mostren la tendència positiva, iniciada fa uns anys, de disminució dels accidents de trànsit a Catalunya.
 
 
Trasplantaments
Catalunya assoleix, durant el 2011, la xifra més alta de la seva història en activitat de trasplantament d’òrgans, amb la realització de 892 trasplantaments dels quals 34 són pediàtrics.
 
 
Trasplantament renal
L’augment més important es produeix en el trasplantament renal, tant de donant cadàver, com de viu, amb un increment global del 25,3% i un total de 579 trasplantaments, dels quals 15 són pediàtrics. 
Els trasplantaments renals de donant cadàver augmenten un 30% en relació amb el 2010, amb un total de 438 trasplantaments realitzats. Pel que fa al trasplantament de donants vius, l’augment és d’un 12%, amb un total de 141 trasplantaments realitzats, dels quals 3 són pediàtrics.
L’activitat en trasplantament renal situa Catalunya en una taxa de 76,8 pmp, mentre que la taxa de l’Estat espanyol és de 52,7 pmp. D’altra banda, aquesta activitat representa el 23,3% del total que es du a terme a tot l’Estat.
Un fet destacable és la realització de 3 trasplantaments renals creuats, procedents d’una cadena de trasplantaments i d’un trasplantament creuat simple (intercanvi de ronyons entre dues parelles), en el marc del programa nacional iniciat l’any 2009 en el qual participa Catalunya i on s'han realitzat ja un total de 7 trasplantaments renals a Catalunya i Andalusia.
 
Trasplantament hepàtic
Pel que fa el trasplantament hepàtic, s’incrementa un 18,35% en relació amb el 2010  i es duen a terme un total de 187 trasplantaments, dels quals 7 són de donants vius. L’activitat en trasplantament hepàtic representa el 16,4% del total d’activitat de l’Estat i situa Catalunya, amb una taxa de 24,8 pmp, enfront del 24,1 pmp de tot l’Estat.
 
Trasplantament cardíac
El trasplantament cardíac augmenta un 25,58%, amb 54 trasplantaments realitzats. Aquesta xifra dóna a Catalunya una taxa de 7,2 pmp mentre que la de tot l’Estat és de 5 pmp i representa el 22,8% de l’activitat global de l’Estat.
 
Trasplantament pulmonar
En trasplantament pulmonar, es produeix una lleugera disminució, amb un total de 49 trasplantaments. Aquesta activitat a Catalunya representa una taxa de 6,5 pmp i a l’Estat, de 4,9 pmp, i és un 21% de l’activitat global de l’Estat.
 
Trasplantament de pàncrees
S'han realitzat 23 trasplantaments de pàncrees que representen el 21% de tota l’activitat que es realitza a l’Estat. La taxa de Catalunya és de 3,1 pmp mentre que la de l’Estat és de 2,4 pmp.
 
Trasplantament de progenitors hematopoètics.
Pel que fa al trasplantament de progenitors hematopoètics, l’any 2011 s’han dut a terme un total de 497 trasplantaments dels quals 58  han estat pediàtrics. Aquesta xifra representa un increment del 16% respecte de l’any anterior.
 
Llistes d’espera
Les llistes d’espera per a trasplantaments d’òrgans disminueixen, de manera global, un 6,7% respecte al desembre de 2010, concretament, en 91 pacients.
Per tipus d’òrgan, les llistes que disminueixen són les de ronyó (5,2%), la de fetge (25%) i la de pàncrees (9,3%), mentre que les llistes d’espera per a trasplantaments de cor i pulmó experimenten un lleuger augment (3 pacients respectivament).
 
Els resultats obtinguts l’any 2011 en donació i trasplantament mostren, un any més, la solidaritat dels catalans, amb una disminució important de les negatives a la donació. Manifestem a tots els donants i les seves famílies el nostre agraïment i reconeixement més sincers per la seva contribució imprescindible amb la donació d’òrgans i teixits.
 
Part de l’èxit del nostre model de donació i trasplantaments cal atribuir-lo, sens dubte, als nostres professionals. Expressem el nostre reconeixement, d’una banda, als coordinadors de trasplantament, que fan possible el procés de detecció i avaluació dels donants així com l’organització del procés d’extracció als nostres hospitals, i de l’altra, als equips que fan possible tot el procés del trasplantament, des de la inclusió en la llista dels pacients, el seguiment i, finalment, el trasplantament i control posterior. Igualment, donem les gràcies a la resta de professionals hospitalaris que, en un moment o altre del procés, hi col·laboren de manera activa.
 
En el procés donació-trasplantament intervenen també professionals i institucions de l’àmbit sanitari i no sanitari sense la col·laboració dels quals el procés no seria possible. En aquest sentit, volem agrair al cos de Mossos d’Esquadra, al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i als aeroports i companyies aèries la seva inestimable participació en els trasllat d’òrgans a Catalunya.
 
 
Canal Donació i Trasplantament
Arran de la darrera edició de La Marató de TV3, el Canal Donació i Trasplantament del Canal Salut va ser el que va rebre més visites de tots els webs temàtics de Salut al llarg del mes de desembre 2011. Alhora, més de 1.000 persones van descarregar el carnet de donant des del web.
 
 
 
11 de gener de 2012
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PPT | 2054