Empresa i Coneixement

INDÚSTRIA

Empresa i Ocupació impulsa la creació de 31 noves empreses tecnològiques, spin-off sorgides de les universitats catalanes

query_builder   13 gener 2012 10:27

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Empresa i Ocupació impulsa la creació de 31 noves empreses tecnològiques, spin-off sorgides de les universitats catalanes

  • Ho ha fet a través de les Unitats de Valorització d’ACC1Ó, que al 2011 també han aconseguit comercialitzar 55 noves tecnologies.
  • Aquestes unitats estan ubicades en universitats i escoles de negoci amb l’objectiu de convertir la recerca i producció científica catalanes en potencial econòmic, posant-les a l’abast de les empreses i del mercat.
  • En els últims 4 anys, el programa de Valorització ha mobilitzat més de 52 milions d’euros i ha impulsat la creació de 439 llocs de treball qualificats.
El Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACC1Ó ha impulsat durant el 2011 la creació de 31 spin-offs, noves empreses de base tecnològica que han sorgit d’universitats catalanes. Es tracta del resultat de les Unitats de Valorització d’ACC1ó, que té l’objectiu d’augmentar la transferència de tecnologia entre el món universitari i el món empresarial.
 
Aquest pas s’aconsegueix mitjançant dues vies: la creació d'una nova empresa de base tecnològica que portarà al mercat un producte totalment desconegut fins al moment, o bé la incorporació d’aquesta tecnologia -via llicència de la patent- en una empresa que ja opera en el mercat i que li permetrà innovar en nous productes i processos.
 
Durant el 2011, les Unitats de Valorització han assessorat en total més de 1.000 projectes, i a banda de crear spin-offs, han impulsat la transferència de 55 noves tecnologies al mercat. En els últims 4 anys, el programa de Valorització ha mobilitzat més de 52 milions d’euros i ha creat 439 llocs de treball qualificats.
 
Universitats i escoles de negoci participants

Actualment aquestes unitats són estructures ubicades a les universitats catalanes (Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat de Vic, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull i Universitat Rovira i Virgili) formades per un equip especialitzat i amb experiència en transferència tecnològica.
 
En aquesta iniciativa és clau la participació de les escoles de negoci, que aporten una visió empresarial al món de la ciència. Durant l’any 2011 han participat com a Unitats de Valorització EADA, ESADE i IESE, que han posat en marxa programes de mentoring i d’assessorament en l’elaboració de plans de negoci, entre d’altres.
 
Alguns casos d’èxit

Voctro Labs, SL, spin-off de tecnologia musical sorgida de la Universitat Pompeu Fabra i que centrarà la seva activitat en la comercialització de tecnologies per al processament de la veu.
 
Energy Efficiency Plus, sorgida de la Universitat Rovira i Virgili com a consultoria en el sector de les energies renovables i l’eficiència energètica.
 
Down to Moon Games, que opera en el sector dels videojocs i l’oci digital, ha rebut 400.000 euros en una ronda de finançament després de participar en el procés d’assessorament de la Unitat de Valorització d’EADA.
 
IPROTEOS, SL, spin-off creada per la Universitat de Barcelona que ha llicenciat una nova tecnologia per al desenvolupament de nous fàrmacs associats als dèficits cognitius.