La resolució permetrà que el mostreig de control oficial que es fa sobre la carn i els productes carnis que s’han d’exportar als Estats Units es pugui dur a terme des de Catalunya.
La Direcció General de Salut Pública, Qualitat i Innovació (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat) ha autoritzat el Laboratori de l’Agència de Protecció de la Salut a Girona a realitzar anàlisis de salmonel·la i listèria en el marc de l’exportació de carn i productes carnis als Estats Units d’Amèrica, mitjançant una resolució de 16 de gener de 2012.
Aquesta autorització és la tercera que s’emet a Espanya. Fins ara només disposaven d’aquesta autorització els laboratoris del Centre Nacional d’Alimentació, a Madrid, i el Laboratori de Salut Pública de la Comunitat Valenciana.
La resolució permetrà que el mostreig de control oficial que es fa sobre la carn i productes carnis que s’han d’exportar als Estats Units es pugui dur a terme a les instal·lacions del Laboratori de l’Agència de Protecció de la Salut a Girona, i no caldrà, com es feia fins ara, trametre les mostres a Madrid o a València. Al mateix temps, aquest Laboratori podrà fer aquestes analítiques per al control oficial d’empreses de Catalunya o d’altres comunitats autònomes que exportin aquests productes als Estats Units.
Les anàlisis de salmonel·la i listèria sobre les carns, susceptibles de ser exportades al mercat nord-americà, són una exigència del Servei de Seguretat Alimentària i Inspecció (FSIS) del Departament d’Agricultura dels Estats Units d’Amèrica (USDA), i segons les seves disposicions normatives, els laboratoris que facin aquestes anàlisis han d’aplicar directament els mètodes autoritzats pel FSIS o altres mètodes reconeguts com a equivalents. Això implica que han d’estar científicament validats i aprovats o adoptats per una organització reconeguda internacionalment, i han de garantir el mateix nivell de protecció de la salut pública que els mètodes aprovats pel mateix FSIS.
El Laboratori de Girona s’ha acollit a la primera de les opcions, aplicant directament els mètodes del FSIS sobre dues tècniques analítiques per a salmonel·la i dues més per a listèria.
L’autorització es pretenia des de fa uns mesos, quan una empresa de Girona es va convertir en la primera autoritzada de Catalunya per exportar als Estats Units (Pernils Llémena, maig de 2011). D’aquesta forma, a la demarcació de Girona es disposa de la primera empresa càrnia catalana que exporta als Estats Units i també del primer laboratori de Catalunya que pot fer anàlisis de carn i productes carnis segons la normativa nord-americana. Actualment, altres empreses del sector carni han sol·licitat ser autoritzades per a aquest mercat i les seves condicions sanitàries es troben en procés de validació.
Aquesta línia de servei es porta a terme en paral·lel al control oficial dels aliments que la inspecció oficial de l’Agència de Protecció de la Salut, adscrita al Departament de Salut, duu a terme de forma rutinària sobre establiments, activitats i productes alimentaris comercialitzats al mercat intracomunitari.
25 de gener de 2012