Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

Senén Florensa: "La música és l'instrument més potent per apropar diferents pobles i fonamental en el procés de diàleg intercultural"

query_builder   26 gener 2012 17:24

event_note Nota de premsa

Senén Florensa: "La música és l'instrument més potent per apropar diferents pobles i fonamental en el procés de diàleg intercultural"

El secretari d’Afers Exteriors ha participat en la presentació del llibre-disc "Mare Nostrum. Migracions, religions, música i diàleg intercultural", juntament amb Jordi Savall, director artístic del cicle "El So Original" i president de CIMA; Roger Marcet, director general del Museu Marítim de Barcelona; Oriol Pérez Treviño, director de l’Auditori de Barcelona, i Manuel Forcano, de la Fundació Internacional de Música Antiga.

Presentació del llibre-disc Mare Nostrum

A més del llibre-disc, han presentat la VI Temporada 2011-2012 de concerts “El so original. L’esperit i els sentits: Els extrems retrobats”, així com  l’acte d’homenatge a Montserrat Figueras, que tindrà lloc dilluns 30 de gener a la Basílica de Santa Maria del Mar.

En la seva intervenció el secretari ha explicat que “el mar Mediterrani és un mar complex, una unitat formada per un mosaic de grums històrics i culturals que ha estat testimoni de tota mena de configuracions històriques interrelacionades, amb trets comuns, florides culturals i grans confrontacions.” En aquest context, ha destacat la importància i la necessitat de promoure el desenvolupament econòmic de tots els pobles de la Mediterrània, però ha insistit  en el fet “que necessitem altres instruments, com ara la música, per facilitar el diàleg intercultural entre els pobles; en la mesura que ens coneixem, ens comprenem i és més fàcil superar la confrontació.” Senén Florensa ha recordat la figura de Montserrat Figueras com un referent de Catalunya, premiada amb la Creu Sant Jordi 2011 i ambaixadora de la UNESCO i ha dit que presentar aquest projecte “és el millor homenatge que li podem fer”.

Tots els ponents han fet referència a la dimensió geogràfica, històrica i cultural de la Mediterrània i han posat de rellevància el patrimoni musical com element fonamental d’unió cultural. “Volem que la música  serveixi per acostar cultures tant distanciades i que aquest projecte quedi a les biblioteques com element de difusió cultural, que pugui estar a Alexandria, El Caire o Marroc”, ha dit Manuel Forcano. Jordi Savall ha explicat els detalls del programa de la VI Temporada , que gira al voltant de les paraules de la carta Beethoven  a la Royale Academie de la Musique de Suècia sobre “La música en tant que mediadora entre la vida de l’esperit i la dels sentits, i el lligam més bell entre els pobles més llunyans.”

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa de la presentació

Dossier de Premsa de la presentació
PDF | 1627