Protecció Civil

Imatge del simulacre

Simulacre de rescat en telecadira a La Molina

query_builder   26 gener 2012 18:15

event_note Nota de premsa

Simulacre de rescat en telecadira a La Molina

  • Organitzat per la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i l'estació d'esquí i amb la participació de Bombers de la Generalitat (GRAE i GEM), Mossos, SEM i Creu Roja
Imatge de l'exercici
Imatge de l'exercici
Seqüència del simulacre i objectius:
 
El simulacre, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) i l’Estació de La Molina - Ferrocarrils de la Generalitat, ha consistit en la resposta i gestió d’una emergència en un telecadira de l’estació d’esquí, concretament el de Font Canaleta, simulant un incident causat pel vent que interromp la circulació del remuntador mentre transportava més d’una seixantena de persones.
 
Algun d’aquests esquiadors (voluntaris d’instituts de Girona, Sabadell i Vic que cursen estudis de tècnic en transport sanitari) ha resultat ferit en saltar del telecadira i ha hagut de ser rescatat i evacuat. La resta d’esquiadors que s’han quedat al telecadira també han hagut de ser despenjats i evacuats a una zona segura.
 
Un cop s’ha detectat l’incident per part de l’estació, aquesta ha avisat al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, depenent de la DGPC.  L’estació ha activat els seu personal de pisters per fer una primera assistència i demarcació del lloc de l’incident i el seu personal tècnic per avaluar la situació.
 
Paral·lelament, s’han activat els cossos d’emergències: Bombers, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques i tècnics de la DGPC i la Creu Roja.
 
Els pisters de l’estació han realitzat una primera avaluació dels possibles afectats per l’incident i la seva evacuació si ha estat possible. Igualment han comprovat l’estat del remuntador per decidir les actuacions a prendre. Alguns pisters també han guiat els equips de muntanya de Bombers de la Generalitat i Mossos d’Esquadra al lloc concret de l’incident.
 
També han arribat els tècnics de Protecció Civil i del SEM i de Creu Roja. S’ha constituït el Centre de Comandament Avançat, on hi ha un membre de cada cos operatiu que lidera un grup dins del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat, que, en funció de l’abast i evolució de l’emergència s’activa per part de la DGPC.
 
A peu de telecadira, Bombers de la Generalitat, concretament, membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), i del Grup d’Emergències Mèdiques, treballaran amb pisters i Mossos d’Esquadra del grup de muntanya per atendre i evacuar els afectats.
 
Algun dels afectats ha saltat del telecadira i Bombers del GRAE i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) s’han desplaçat fins el lloc amb un helicòpter, han fet el rescat, l’han estabilitzat, i l’han dut a una ambulància del SEM que n’ha fet l’atenció mèdica i trasllat pertinent a un centre hospitalari
 
Les persones que es trobaven al telecadira han estat assegurades amb politges i cordes i se les ha baixat una a una, fins a les pistes. Des d’aquí, s’els ha traslladat fins a una zona segura on hi ha treballat el SEM i Creu Roja per assistir-los medico-sanitàriament o bé per tal que s’hagin pogut trobar, a la zona d’il·lesos, amb familiars i acompanyants.
 
En tot moment, el CCA ha estat en contacte amb el CECAT i s’ha realitzat un seguiment minut a minut de l’emergència, avisant les autoritats vinculades al Pla Procicat.
 
L’objectiu del simulacre ha estat posar a prova el Pla d’Autoprotecció de l’estació de La Molina i el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat, la interacció entre ambdós, i la coordinació, comunicació i gestió conjunta de tots els cossos operatius, coordinada per la DGPC.
 
El simulacre ha comptat amb la presència d’autoritats i càrrecs dels diversos organismes i cossos operatius implicats, entre ells el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, el director de l’estació de La Molina, Joan Anton Font, i el subdirector de Coordinació i Gestió d'Emergències de la Direcció General de Protecció Civil.
 
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, ha valorat positivament el simulacre "per la necessitat que els cossos operatius treballin junts per estar preparats en cas de necessitat per intervenir de forma eficaç i ràpida". També ha destacat la maniobra d'aproximació que l'helicòpter ha realitzat a una pilona del telecadira per tal que descendís un efectiu dels GRAE, que "pot facilitar en cas necessari una intervenció més ràpida en un cas com aquest", ja que normalment el descens del passatge s'alenteix força.
 
El director de l'estació, Joan Anton Font, també ha destacat la "importància de realitzar aquest simulacres que permeten posar a prova el Pla d'Autoprotecció de La Molina" i la seva operativitat junt amb el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat, que en l'exercici d'avui s'ha posat en prealerta.
 
 
Cossos Intervinents:
 
Bombers de la Generalitat:
Per part de Bombers de la Generalitat s’activaran 15 efectius dels Bombers de la Generalitat entre els quals hi ha membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM). També hi ha participat membres del Parc de Voluntaris de la Cerdanya. A més, el simulacre comptarà també amb la participació d’un helicòpter del Departament d’Interior.
 
Mossos d’Esquadra:
Han participat 9 efectius del Grup d'Intervenció de Muntanya, assistint al rescat dels afectats per l’incident. Tanmateix, 2 patrulles de seguretat ciutadana de l’Àrea Bàsica Policial de la Cerdanya, amb seu a Puigcerdà, per tal de garantir que els equips de treball dels diferents cossos operatius puguin arribar al lloc, assegurant la zona i realitzant els possibles talls de trànsit necessaris.
 
Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM):
Ha desplaçat al lloc 5 unitats: 1 ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) equipada amb dos tècnics de transport sanitari; 1 ambulància de Suport Vital Avançat (SVA) equipada amb infermer i tècnic; i 2 unitats de comandament. Un total de 6 professionals del SEM han participat en el simulacre, realitzant tasques de triatge, avaluació i primera atenció dels afectats i eventual trasllat a centres hospitalaris de referència.
 
Direcció General de Protecció Civil (DGPC):
Hi ha participat 4 efectius del Servei de Logística i Operativa Territorial, incloent-hi la cap, Rosa Mata, la responsable de Protecció Civil de la Subdirecció Territorial d'Interior a l'Alt Pirineu i Aran, així com personal del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, que ha fet seguiment de l’emergència i ha avaluat l’activació o no del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat. També ha participat el gabinet de comunicació de la DGPC, que és l’encarregat d’informar als mitjans de comunicació en cas d’una emergència que impliqui l’activació del Procicat. En total hi han participat una desena d’efectius de la DGPC.
 
Creu Roja:
Han participat 7 voluntaris, 1 dels quals es membre de l’ERIE (Equip de Resposta Immediata en Emergències) de suport psicosocial. També hi han intervingut 2 vehicles  (un Alfa i una ambulància per al transport de mercaderies).
 
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC)/ Estació de La Molina:
Per part de FGC han participat 6 pisters de La Molina, 2 pisters de Port Ainè, 2 pisters d’Espot Esquí i 2 persones de serveis de La Molina; en total, 12 persones. La tasca dels pisters ha estat realitzar una primera avaluació dels possibles accidentats i l’evacuació si s’esqueia, col·laborant amb Bombers i Mossos.
 
La Molina és una estació capdavantera, que ha estat capaç d’organitzar proves de nivell mundial amb 61 quilòmetres de pistes per a tots els nivells.
 
Fitxa tècnica La Molina temporada 2011-2012
L’estació de La Molina té un total de 26 remuntadors en funcionament (1 telecabina, 8 telecadires, 4 telesquís i 3 cintes transportadores), amb una capacitat total de desplaçar més de 26.000 viatgers per hora. Les cotes de l’estació són 1.700 m (mínima) i 2.445 m (màxima).

1  

Imatges

Imatge del Simulacre de la Molina

Imatge del Simulacre de la Molina 1266