Oficina del President

President Mas: "La cultura té una dimensió econòmica de primer nivell i la creativitat, una gran capacitat de crear riquesa"

query_builder   26 gener 2012 21:30

event_note Nota de premsa

President Mas: "La cultura té una dimensió econòmica de primer nivell i la creativitat, una gran capacitat de crear riquesa"

 
  • El cap de l’Executiu ha entregat aquesta tarda a l’escriptora Imma Monsó el 32è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull
El president Mas lliurant el premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull a Imma Monsó, en presència del ministre de Cultura d'Andorra i del vicepresident del Grup Planeta
El president Mas lliurant el premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull a Imma Monsó, en presència del ministre de Cultura d'Andorra i del vicepresident del Grup Planeta
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda, en l’acte d’entrega del 32è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que, malgrat que a vegades s’oblida, “la cultura, cada vegada més, té una dimensió econòmica de primer nivell”. “La creativitat i la producció cultural tenen una gran capacitat de crear riquesa i això no ho hem d’oblidar, i menys en aquest moment”, ha afirmat. 
 
Després d’entregar el premi a l’escriptora Imma Monsó, guanyadora d’aquesta edició, el president ha destacat que els valors que el mateix Ramon Llull ja representava segles enrere, “talent, creativitat i projecció exterior, avui segueixen ben vius al nostre país i a la cultura catalana”. Artur Mas ha celebrat que actualment a Catalunya es visqui “un moment d’ebullició de creativitat cultural i projecció de la nostra cultura arreu” i que sorgeixin moltes iniciatives contínuament, com el mateix premi Ramon Llull, que demostren que “la cultura catalana està ben viva”.
 
Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha subratllat que “la nostra llengua es va salvar gràcies a les actituds, moltes vegades individuals, de gent que la va conrear, estimar i regar”. Artur Mas ha dit que, tot i que actualment vivim en una situació de certa o gairebé plena normalitat respecte a l’ús de català, “no sempre ha estat així”. “Si el català es va salvar no va ser perquè ens ajudessin des de fora, més aviat al revés, sinó perquè molta gent, des de casa, hi va creure”, ha assegurat.
 
En aquest sentit, el president ha remarcat que el català ha perviscut fins avui perquè era la llengua habitual al carrer, bars, ateneus, corals, casinos, parròquies, tallers, fàbriques i botigues, entre altres. “Crec que avui, quan les coses són molt més normals, estem en una etapa diferent i podem fer actes de reconeixement a fora i dins de casa, hem de recordar que durant segles hi ha hagut molta gent que ha fet que aquesta llengua es pogués mantenir ben viva”, ha manifestat. Artur Mas ha assegurat que allò que marca la personalitat i l’ànima és l’idioma propi i que “aquest és el que hem de saber conrear i regar amb més cura”
 
Al final del seu discurs institucional, el cap de l’Executiu ha volgut agrair al Grup Planeta “la seva vocació de servei i compromís amb la nostra cultura” i el fet que ho demostri cada dia amb les seves activitats. També ha donat les gràcies al Govern d’Andorra per la seva vinculació amb el projecte de la Fundació Ramon Llull i ha assegurat que, “colze a colze” amb l’Alguer, les Illes Balears i moltes entitats del País Valencià, “intentem prestigiar la llengua de portes endins, arrelar-la als cors de les persones dels nostres territoris i saber-la projectar internacionalment”.
 
Imma Monsó, amb la novel·la “La dona veloç”, ha guanyat la 32a edició del premi que convoquen anualment Editorial Planeta i la Fundació Ramon Llull i que està dotat amb 90.000 euros. El guardó va ser creat l’any 1981 pel Grup Planeta, que l’any 2006 va acordar amb el Govern d’Andorra organitzar i celebrar conjuntament el Premi. El 2010, el Grup Planeta i la Fundació Ramon Llull van signar un acord per convocar conjuntament el premi els anys 2011 i 2012.
 
L’acte d’entrega del premi, celebrat aquesta tarda al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, ha comptat també amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, i el vicepresident del Grup Planeta, Josep Creuheras, entre d’altres.     

2  

Imatges

Lliurament del premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

Lliurament del premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 1046

Foto de grup amb la guanyadora i el jurat del premi

Foto de grup amb la guanyadora i el jurat del premi 1121