Delegació a Tarragona

Ple Institucional i Social per al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana al Camp de Tarragona

query_builder   26 gener 2012 20:48

event_note Nota de premsa

Ple Institucional i Social per al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana al Camp de Tarragona

Aquesta tarda ha tingut lloc a la Delegació del Govern la trobada del  Ple Institucional i Social per al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana al Camp de Tarragona. L’acte, organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat amb el suport de la Delegació del Govern, s’ha desenvolupat en dues parts.
 
En primer lloc, hi ha hagut una reunió interna dels membres del Ple i els
màxims responsables dels organismes que l’integren (vegeu el quadríptic adjunt), durant la qual s’ha fet un balanç de la situació de la llengua i l’activitat duta a terme per fomentar-ne l’ús. El delegat de Govern, Joaquim Nin, ha obert l’acte amb unes consideracions sobre la transversalitat de la política lingüística i la situació de la llengua al Camp de Tarragona. El subdirector general de Política Lingüística, Josep Santamaria, ha fet el balanç esmentat i certa prospectiva de futur en relació amb l’àmbit de Catalunya. I el director territorial de Cultura, Jordi Agràs, ha fet la mateixa anàlisi però centrada en l’àmbit del Camp de Tarragona. Finalment, Teresa de Gispert, tècnica de la Direcció General de Política Lingüística, ha presentat el joc “Tria el teu rol. No juguis sol”, que és un taller de sensibilització lingüística per facilitar un espai interactiu d’anàlisi i de reflexió sobre l’hàbit que existeix entre força catalanoparlants de canviar de llengua davant d’interlocutors no catalanoparlants.
 
La segona part de la trobada ha estat un acte públic, a les 19h, per presentar el Manifest de Girona, un decàleg que actualitza la Declaració Universal de Drets Lingüístics de 1996 (el Ple en va fer una edició l’any 2001), que es va fer públic l’any passat i que encara no s’havia donat a conèixer a les comarques de Tarragona. Ha fet la presentació del Manifest Carme Arenas, presidenta del PEN Català, entitat que va rebre l’encàrrec d’elaborar-lo. La directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, que n’ha fet la lectura, ha afirmat que  aquest  Ple és la representació de la feina conjunta d’entitats i institucions; i, en aquest sentit, esdevé avui un fonament i un actiu crucial per al manteniment de la llengua catalana. No és la primera vegada que la llengua catalana pateix dificultats i agressions provinents també del Govern de l’Estat espanyol. Davant dels ciutadans de Catalunya, Espanya, Europa i el món, actes com el d’avui a Tarragona són clara mostra de fortalesa i expressió del sentiment i la passió per la llengua i pel país. Una expressió de persones que se senten hereves i protagonistes del fet de la diversitat cultural i lingüística i, amb ella, d’un valor universal: que la llengua és el signe més evident del patrimoni cultural col·lectiu i de la identitat dels territoris nacionals i que el dret a l’ús i la protecció de la pròpia llengua s’empara en la mateixa font que tots els drets humans fonamentals.
 
El Ple Institucional i Social per al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana al Camp de Tarragona té la voluntat de contribuir a un estil de treball dels organismes que l’integren tan col·laboratiu com sigui possible, en el sentit de compartir al màxim informació, experiències i recursos, amb la finalitat última de millorar el servei a la població usuària de serveis lingüístics. L’objectiu de la trobada anual és visualitzar la feina que es fa a les comarques de Tarragona per fomentar l’ús de la llengua catalana i el consens social que hi ha al voltant d’aquesta feina.

3  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2036

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 2043

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 85