Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El conseller Pelegrí inaugura la planta de biogàs d'una explotació agrària

query_builder   28 gener 2012 17:04

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí inaugura la planta de biogàs d'una explotació agrària

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural està preparant el Pla d’actuació de la biodigestió de purins porcins a Catalunya per millorar la gestió de les dejeccions
moment de l'acte
moment de l'acte
 
 
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat aquest migdia la planta de biogàs de l’explotació agrària de Mas Bes, a Salitja, Vilobí d'Onyar ( la Selva).
 
La planta de biogàs de Mas Bes de Salitja tracta les dejeccions de 270 caps de boví i 3.000 tones d’altres cosubstrats, majoritàriament procedents de residus orgànics de la industria agroalimentària. Aquesta explotació, una de les més conegudes de la comarca de la Selva, en els darrers anys ha experimentat una profunda evolució que va des de la petita explotació familiar a una empresa que ha ampliat i modernitzat les instal·lacions.
 
La biodigestió és un tractament mitjançant el qual les dejeccions o altres productes orgànics es degraden en condicions sense oxigen i se n'obté un gas anomenat biogàs i un producte més estable anomenat biodigerit. La biodigestió anaeròbica dels purins i l’aprofitament del biogàs generat tenen un efecte beneficiós en la reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle, per la qual cosa són una de les mesures d’acció del Pla marc de mitigació del canvi climàtic.
 
Durant els últims anys, el Departament d'Agricultura ha publicat línies d’ajut destinades al foment d’infraestructures de biodigestió de purins porcins, a les quals s’han presentat més de 37 sol·licituds per instal·lar plantes de biogàs i 5 per instal·lar digestors rurals. El volum total de les subvencions és de 2.082.070 euros.
 
Un dels objectius del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural és incrementar el volum de purí biodigerit per produir biogàs a partir de plantes de tractament o digestors rurals. Els efectes d’incrementar el volum de purí digerit són diversos, com ara obtenir un nou ingrés per a l’explotació ramadera, afavorir la millora de la gestió de les dejeccions ramaderes i afavorir al tractament posterior de transformació, reducció i/o eliminació en les zones amb una elevada concentració d’explotacions ramaderes. Per posar en marxa l’increment de volum de purí biodigerit, el Departament està preparant el Pla d’actuació de la biodigestió de purins porcins a Catalunya.
 
Paral·lelament, el Departament té activades diverses meses de treball, tant en l'àmbit interdepartamental com de sector i de Departament. La Mesa del Biogàs i la Mesa de la Fertilització són dues eines que ha desplegat el Departament per conèixer, activar i millorar la gestió de les dejeccions i del biodigerit.
 
 
 
 
Gener de 2012
 
 

1  

Imatges

moment de l'acte

moment de l'acte 322