Protecció Civil

Aquest vespre s'ha reunit el comitè assessor del Pla Neucat

El conseller Puig demana "precaució" davant l'episodi de neu i fred i destaca que les institucions estan "en alerta"

query_builder   1 febrer 2012 22:17

event_note Nota de premsa

Aquest vespre s'ha reunit el comitè assessor del Pla Neucat

El conseller Puig demana "precaució" davant l'episodi de neu i fred i destaca que les institucions estan "en alerta"

Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha comparegut en roda de premsa desprès de la reunió, aquesta tarda, del consell assessor del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT, al que també han assistit el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, junt amb secretaris generals, directors generals i màxims comandaments de totes les institucions, cossos operatius i organismes implicats en la gestió de les emergències relacionades amb el risc de nevades. També hi han participat representants dels gestors d'infraestructures viàries, ferroviàries i de subministrament energètic.
 
El conseller Puig ha explicat que estem davant un “episodi en el qual es succeiran dues situacions de nevades raonablement controlables” entre aquesta nit i demà al matí, el primer, i entre demà al matí i la matinada del divendres que, ha remarcat, no afectaran tot el territori. 
 
La previsió meteorològica es manté indicant molt baixes temperatures a tot el territori i risc de nevades a la franja litoral i prelitoral des de Girona fins el Tarragonès i Catalunya central. 
 
Puig ha dit que “anirem observant l’evolució d’aquesta primera franja de nevades”, però ha incidit en què la nevada més forta s’espera a partir de dijous al migdia i “pot tenir afectacions a les comarques del nord de Girona i el Centre de Catalunya, litoral i prelitoral”.
 
 “No estem en principi davant una nevada com la de fa dos anys però si que hem d’estar preparats perquè les nevades en els dos o tres dies de molt baixes temperatures tindran una afectació en els serveis públics i en la mobilitat”, ha destacat.
 
En aquest sentit, Puig ha dit que “ja s’han activat els diferents mecanismes que preveuen els nostres plans d’emergències” i “tenim, en aquest moments, els diferents serveis i els seus responsables activats, en estat d’alerta, per reaccionar de manera adequada i coordinada davant aquesta nevada”.
 
El conseller ha explicat que s'han activat, segons els protocols de Protecció Civil, els diferents avisos i recomanacions a municipis i comarques amb previsió de possibles afectacions causades per aquests dos episodis de neu i ha destacat el missatge de “prevenció i precaució” per la baixada de temperatures.
 
També estan activats i preparats per les incidències i afectacions que se’n puguin succeir “tots els operadors d’infraestructures de mobilitat (transport ferroviari, mobilitat per carreteres) i operadors de grans serveis bàsics, subministrament d’energia, electricitat, gas, combustibles, i els diferents operadors de telecomunicació”, així com el SEM, Bombers, Agents Rurals, Mossos, Policies Locals, Creu Roja, etc, per tal de configurar la resposta necessària davant aquest episodi de fred i neu.
 
Des d'ahir, en que es va iniciar la prealerta per fred i nevades (el Pla Neucat s'ha posat aquest matí en alerta), la Direcció General de Carreteres ha activat tots els dispositius per respondre a la neu que pugui caure a la xarxa viària: màquines llevaneus, distribuïdors de sal, etc, i “estem en alerta pels problemes que es puguin produir per problemes de subministrament”, ha afegit el conseller.
 
D’altra banda, Puig ha explicat que Sanitat ja ha activat “els protocols necessaris per poder atendre els col·lectius en risc que requereixen atenció permanent i periòdica”, i amb el Departament d’Ensenyament “hem activat els mecanismes d’alerta i prevenció per si calgués activar un escurçament o retorn a mitja jornada del col·lectiu escolar”. Demà es farà un especial seguiment d'aquest aspecte, per coordinar qualsevol mesura que s'hagi de prendre en funció de l'evolució de precipitacions i temperatures segons el territori.
 
Fins el moment, el telèfon d'emergències 112 ha rebut poques trucades relacionades amb l'episodi de fred i neu: des del Vallès Occidental, Barcelonès, Anoia i el Gironès.
 
Els següents municipis i consells comarcals han activat els seus plans d'emergències municipals o comarcals de forma preventiva:
Badalona, Sabadell, Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Cardedeu, Sant Vicenç dels Horts, Cardona, Terrassa, Castellar del Vallès, Vacarisses, Castelldefels, Riudellots de la Selva, Consell Comarcal del Ripollès, Girona, Consell Comarcal del Vallès Occidental,  Corbera de Llobregat, Lloret de Mar, Gavà, Sentmenat, Granollers, Lliça d’Amunt, Matadepera, Blanes, Mollet del Vallès.
 
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC ha enviat un missatge de veu a tots els alcaldes, presidents de consells comarcals i responsables de centres receptors d'alarmes de les zones afectades per la previsió meteorològica adversa en el que s'explica les conclusions de la reunió del consell assessor.
 
Respecte el cap de setmana, el conseller ha dit que la previsió es que faci bon temps però amb molt baixes temperatures i “caldrà extremar la prudència en la conducció” i ha demanat “molta precaució”
 
El conseller ha demanat que, davant aquest episodi de fred i nevades, es recomanable que s’evitin desplaçaments o activitats extraescolars i que s’estigui “molt amatent a les informacions que anirem transmeten a través dels mitjans de comunicació” .
 

1  

Fitxers adjunts

Foto

Foto
JPG | 3222