Protecció Civil

DGPC

El conseller Puig adverteix de la reactivació de les nevades a partir d'aquesta tarda

query_builder   2 febrer 2012 15:01

event_note Nota de premsa

El conseller Puig adverteix de la reactivació de les nevades a partir d'aquesta tarda

 • La previsió indica que les nevades començaran al litoral i prelitoral del nord de Girona i s’estendran fins el Camp de Tarragona afectant la franja costanera i precostanera
 • El conseller Puig recomana extremar les precaucions a la carretera i minimitzar en la mesura del possible qualsevol desplaçament que no sigui estrictament necessari
 • S’ha convocat el Consell Assessor del pla d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT aquesta tarda a les 18.00 hores
imatges de nevades (Arxiu)
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, acompanyat del director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha advertit aquest migdia en roda de premsa després de la reunió del comitè tècnic de seguiment del Pla Especial per Nevades a Catalunya NEUCAT, que “aquesta tarda es reactiva l’episodi de nevades que començaran per l’Alt Empordà i aniran escombrant el litoral i el prelitoral fins el Camp de Tarragona” segons indica la previsió meteorològica. El pla Neucat es troba en emergència des d'aquest matí.
 
Enfront aquesta situació el conseller ha fet èmfasi “en la necessitat d’extremar la precaució en la conducció” i ser conscients que es tracta d’un episodi advers amb temperatures molt baixes.    
 
“La previsió meteorològica es manté indicant que aquesta tarda hi haurà més afectació territorial amb nevades a nivell de mar des de l’Alt Empordà fins el Camp de Tarragona” i fins demà al matí es poden acumular gruixos de 3 a 5 cm”. En principi les Terres de l'Ebre no es veuran afectat per nevades.
 
Un altre dels riscos que ha destacat el conseller és la baixada de les temperatures “que poden provocar que la neu no es desfaci amb facilitat i comencin a formar-se plaques de gel”. Hi ha una prealerta del pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de fred.
 
Davant d’aquesta situació, els Departaments d’Ensenyament i Interior han acordat per avui avançar el transport escolar i recomanar als pares avançar la recollida dels nens de les escoles” sobretot si s’han de desplaçar amb vehicle.
 
Amb tot, el conseller Puig ha insistit que els centres romandran oberts amb normalitat i que “tenen activats els seus propis plans de contingència”. Aquesta mesura s’ha pres preventivament, per evitar que la recollida normal dels alumnes no coincideixi amb la reactivació de les nevades i evitar així el col·lapse de les vies de comunicació.
  
El conseller Puig ha recordat, també, que els Mossos d’Esquadra han començat a fer previsió d’una possible regulació del trànsit, sobre tot del transport de mercaderies. En aquest sentit, Puig ha demanat “comprensió i paciència a les empreses transportistes de mercaderies davant les possibles regulacions del trànsit”.
 
El Departament de Salut i la Creu Roja també han dut a terme milers de trucades a les persones vulnerables per fer-ne seguiment i que es trobin ben ateses, especialment en el cas de persones grans que viuen soles i malalts crònics.
 
Salut prioritza el transport sanitari i atenció vinculades a tractament oncològic, diàlisi i atenció domiciliària d'afeccions respiratòries. Igualment s'ha realitzat una reserva de llits pels propers dies.
 
Fins el moment, el telèfon d'emergències 112 ha rebut un centenar de trucades, des d’ahir al vespre fins avui, relacionades amb l’episodi de neu i fred.
 
Bombers de la Generalitat ha realitzat diversos serveis d'inspecció a nivell preventiu i d'assistència a alguns vehicles que es trobaven travessats en carreteres o en algun voral.
 
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC manté contacte amb Ajuntaments, Consells Comarcals i la resta d’institucions, cossos operatius i empreses distribuïdores d’energia implicats en la gestió de les emergències derivades de nevades i onades de fred.
 
Hi ha un centenar de municipis i consells comarcals que mantenen activats els seus plans d’emergències per onada de fred i nevades. Les ciutats de Barcelona i Girona tenen els plans municipals activats en emergència i Tarragona en alerta.
 
A Barcelona unes 200 persones han estat ateses les darreres hores pels serveis socials municipals. Les properes hores s'intensificarà la tasca de detecció de persones sense sostre per suggerir-les que es traslladin als centres d'acollida habilitats.
 
Els efectius del Departament de Territori i Sostenibilitat treballen per fer front a l’onada de fred i facilitar al màxim la mobilitat de la ciutadania a les carreteres, mitjançant tasques de retirada de neu i d’estesa de sal, prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària i les vies principals. Hi ha 63 màquines treballant a les vies de titularitat de la Generalitat, que actuen en funció de les condicions meteorològiques.
 
Per demarcacions:
 • Barcelona: 30
 • Girona: 8
 • Lleida: 25
 
Es treballa de forma preventiva, en especial a la demarcació de Barcelona i a les zones del Ripollès, la Garrotxa i el nord de Lleida, garantint la circulació tot i amb cadenes. A les vies no afectades per la neu, s’estén sal per tal evitar que es formin plaques de gel i/o que la neu agafi.
 
En total, la Generalitat té disponibles a tot el territori 119 màquines per a retirar neu i estendre sal i compta amb 95 dipòsits de sal (amb una capacitat de 4.000 tones).
 
 Afectacions de trànsit (14.45 h) Servei Català de Trànsit:
 
Com a conseqüència de la neu estan totalment restringides al trànsit la BV-2204 a Santa Margarida de Montbui, la BV-5119 de Campins a Costa de Montseny i la BV-5114 de Campins a Montseny i és obligatori circular amb cadenes a la BV-5301 al Montseny. A més en aquests moments està nevant amb intensitat a l’A-2 entre Montmaneu i la Panadella. Davant d’això, l’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades i recorda que cal:
 
 • augmentar la prudència en la conducció
 • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
 • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
 • conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
 • evitar fer avançaments innecessaris
 
A més, es recomana als usuaris que es mantinguin informats de les incidències viàries a través dels butlletins de les emissores de ràdio, el Twitter de l’SCT (@transit) i/o la pàgina web de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm
 
 
Seguiu les actualitzacions de la informació a través del twitter de la DG de Protecció Civil @emergenciescat