Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

rEGADIUS

AUTORITZACIÓ DE LA CE

Les comunitats de regants podran accedir a préstecs per inversions en matèria de regadius

query_builder   3 febrer 2012 13:30

event_note Nota de premsa

AUTORITZACIÓ DE LA CE

Les comunitats de regants podran accedir a préstecs per inversions en matèria de regadius

  • El conseller Pelegrí ha fet aquest anunci aquest matí, a Tàrrega, en el marc de la presentació de l’Oficina del Regant, en què ha incidit en la necessitat d'apostar per regs més eficients i eficaços
  • La formació, la innovació, la transferència tecnològica i l’assessorament, eixos fonamentals per a fer un sector agrari més productiu i competitiu
FOTO WEB
Un moment de la presentació.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, dAlimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, així com dels director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, a la Catalunya Central, Josep de Planell, i a Tarragona, Anton Ballvé, juntament amb el cap de Tecnologia del Reg de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joan Girona. ha presentat aquest matí, a Tàrrega, l’Oficina del Regant.
 
Pelegrí ha aprofitat aquest escenari per a anunciar que, arran de les gestions realitzades pel Departament, la Comissió Europea ha donat autorització per a què, a partir d’ara, les comunitats de regants puguin accedir a préstecs per a inversions, aconseguint així “una vella reivindicació dels sector, és una molt bona notícia”.
 
El conseller, que ha felicitat el conjunt de persones que han fet possible posar en marxa l’Oficina del Regant, ha assenyalat que “avui és un dia estratègic i transcendent, aquesta oficina vol ser universal, no només per als regants, per al país, i més enllà, també per a la Mediterrània i la resta del món”.
 
Josep Maria Pelegrí ha explicat que la formació, la innovació, la transferència tecnològica i l’assessorament són essencials per a la competitivitat del sector i eixos fonamentals del Govern català i del Departament d’Agricultura. “La innovació i la formació contribueixen decisivament a fer que el sector productiu sigui més competitiu, de qualitat i orientat al mercat. Compartim dos objectius bàsics: que les terres siguin més competitives i rendibles, i que l’ús de l’aigua sigui més eficient i eficaç i per a aquests dos objectius la formació i la innovació són elements essencials per a la competitivitat. Estic segur que a través de la feina d’aquesta nova oficina les nostres terres seran més rendibles i competitives, i l’ús de l’aigua serà més eficient i eficaç”, ha afirmat el conseller. “Tots plegats anem a intentar conciliar transferència, innovació, recerca, coneixement, formació, etc. i posar-ho a disposició del sector, aquest és el pacte que els hi oferim i que sempre té un guanyador que són vostès. Cal invertir en R+D+i i és el que hem fet, ara és el moment de posar-ho en valor. L’objectiu: treure el màxim rendiment de la indeversió en infraestructures, en R+D+i, etc”, ha afegit el conseller.
 
Des de la conselleria d’Agricultura es potencien totes aquelles iniciatives que contribueixen a aportar nous instruments per al sector, instruments que aportin un valor afegit als agents i que els ajudin a millorar la seva feina. “La finalitat última és la professionalització, que els membres del sector agrari català tinguin al seu abast aquelles eines i instruments que els permetin millorar la gestió de la seva empresa agrària per encarar el futur amb il·lusió i optimisme”. “Amb aquesta finalitat posem en funcionament l’Oficina del Regant”, ha explicat el conseller.
 
El conseller ha explicat que “òbviament, si no hi ha regants no hi ha Oficina del Regant i en els darrers anys, Catalunya ha invertit en noves infraestructures de reg i en la modernització dels existents però aquest esforç no tindria sentit si no es treu el màxim rendiment d’aquestes inversions. Per aquest motiu s’ha d’invertir en coneixement i que aquest arribi als seus destinataris. Tots els esforços que fem per transferir aquesta tecnologia i coneixement permeten rendibilitzar la inversió pública en recerca i millorar la competitivitat de les nostres empreses”.
 
A més, el conseller també ha incidit en què “si hi ha un sector assegurat és l’agricultura, la producció d’aliments”, i que els preus fixats per al sistema Segarra-Garrigues, que donarà major rendibilitat al sector, són “assumibles”.
 
Finalment, el titular del Departament d’Agricultura s’ha volgut referir al Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) que enguany tindrà com a lema ‘Aigua i seguretat alimentària’. Per tant, versarà sobre l’alimentació i la seva relació amb l’aigua. En aquest sentit, el conseller ha indicat la importància de produir aliments de qualitat amb menys aigua i “en aquesta direcció hem de destinar els nostres esforços”.
 
Val a dir que actualment, gràcies a les innovacions tecnològiques, les xarxes de reg es fan amb sistemes que permeten obtenir un gran estalvi d’aigua respecte dels sistemes tradicionals. Moltes comunitats de regants estan duent a terme importants actuacions per tal de modernitzar les instal·lacions col·lectives dels regadius tradicionals. Es pretén que es puguin conduir les aigües, des del punt de captació fins al peu de cada finca, amb una alta eficiència de distribució. Per potenciar l’ús eficient d’aquests regs, el Departament d’Agricultura ofereix préstecs per implantar instal·lacions de reg d’alta eficiència. És una línia de préstecs a interès zero que permet el finançament de les inversions adreçades a aquets objectius. Durant l’any 2010, es van concedir crèdits per un valor de 286.851 euros i, el 2011, d’1.656.957 euros.
 
Una oficina d’assessorament en matèria de reg
 
L’Oficina del Regant, situada a l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, té com a objectiu coordinar i organitzar activitats de formació, de transferència tecnològica i d’assessorament en reg, en les diferents àrees reguívoles de Catalunya.
 
Aquesta oficina ha de ser el nou punt de trobada per al sector del reg i donar continuïtat als diferents projectes en reg que s’han desenvolupat al territori. La finalitat última és promoure l’ús eficient de l’aigua de reg i la millora de la competitivitat tècnica i econòmica i la sostenibilitat mediambiental de les explotacions de regadiu.
 
L’Oficina del Regant s’organitzarà en quatre àrees principals: agronomia, tecnologia del reg, gestió econòmica del reg i medi ambient. A través d’aquestes quatre àrees treballarà per coordinar els programes anuals i plurianuals referents al reg encomanats des del Departament, i per organitzar i coordinar estratègies de formació i de transferència tecnològica en reg i cultius en les diferents àrees reguívoles de Catalunya.
 
A més, per mitjà d’aquesta nova eina, es col·laborarà també amb totes les entitats que treballen en reg, es canalitzarà tota la informació generada i es desenvoluparà la funció de suport a l’assessorament en aspectes agronòmics, tècnics, econòmics i mediambientals.
 
Pel que fa als serveis que oferirà aquesta unitat, es poden classificar en formació en regs (cursos sobre reg, avaluació d’instal·lacions de reg...), programació en reg (eines de recomanacions de reg), transferència tecnològica (jornades tècniques i seminaris, programes de gestió eficient de l’aigua,...), assessorament i suport (formació d’alt nivell per professionals en actiu), recursos tècnics (aula tècnica de reg, eines tecnològiques,...) i informació i comunicació (butlletí d’informació i comunitat virtual).  
L’àmbit d’actuació d’aquesta oficina serà tots els regadius de Catalunya i els seus usuaris seran els regants, les comunitats de regants i tots els agents relacionats amb el reg de Catalunya.
 

2  

Fitxers adjunts

Foto 1.

Foto 1.
JPG | 426

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 683