Protecció Civil

Imatge nevada d'ahir

*S'inclou xifra correcte d'alumnes afectats

Interior dóna per finalitzat l'episodi de nevades i alerta de l'arribada del fred extrem a tot Catalunya

La DGPC ha posat en alerta el pla Procicat per onada de fred i ha desactivat el Neucat

query_builder   3 febrer 2012 14:19

event_note Nota de premsa

*S'inclou xifra correcte d'alumnes afectats

Interior dóna per finalitzat l'episodi de nevades i alerta de l'arribada del fred extrem a tot Catalunya

La DGPC ha posat en alerta el pla Procicat per onada de fred i ha desactivat el Neucat

  • El front de neu que s’esperava durant la passada matinada es va quedar aturat a l’Alt Maresme per la confluència de la Tramuntana pel Nord i del Mestral
  • Un 3% de l’alumnat de Catalunya s’ha vist afectat pel tancament de 120 centres escolars i per la suspensió del transport escolar en algunes comarques
Imatge nevada d'ahir
El Departament d’Interior ha donat per acabat l’episodi de nevades que ha afectat Catalunya aquests darrers dies, segons ha explicat aquest matí el conseller d’Interior, Felip Puig, en roda de premsa després de la reunió del Comitè Tècnics de seguiment del Pla neucat, que s'ha desactivat a les 11.30 hores del matí.
 
El conseller Puig a comparegut acompanyat de la secretaria general del Departament d'Ensenyament, maria Jesus Mier, del director general de Protecció Civil, Manel Pardo, i de Santi Segalà, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya SMC
 
A les 13.45 h la Direcció General de Protecció Civil ha posat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de fred, atesa la predicció del SMC que indica per les properes hores l'arribada d'un front d'aire extremadament fred, que tot i no anar acompanyat de precipitacions, provocarà una situació de temperatures excepcionalment baixes, que en les zones on ha nevat, pot provocar la formació de plaques de gel.
 
El Procicat es trobava en prealerta des de dimarts, per les baixes temperatures que ara s'accentuaran.
 
La previsió indica que el cap de setmana i dilluns les temperatures seran molt baixes a tot el teritori, arribant-se a temperatures mínimes sota zero a nivell de mar i més baixes encara a la Catalunya interior, prePirineu i Pirineu.
 
L'episodi anirà acompanyat de forts vents en tot el territori especialment a zones elevades de Pirineu i prePirineu. El vent bufarà amb menys força al litoral de Barcelona, Tarragona i a Ponent.
 
Es manté un avís per mala mar a l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i, en menor grau, en la part nord del Maresme.
 
 
Pel que fa al balanç de les afectacions pels dos episodis de neu que han afectat Catalunya els últims dies,  el conseller d’Interior ha advertir que “mentre la DGPC o el departament d'Interior torni a tenir la predicció d’afectacions d’alt risc per nevades a comarques com ahir, amb un elevat risc per la seva vulnerabilitat, es prendran decisions preventives com les del últims dies” i ha recordat que "les decisions han estat les més adequades des del punt de vista de la prevenció”.
 
El conseller Puig ha recordat que “tot i que la seguretat d’un país es basa en la prevenció, reacció i la reparació, sempre és millor prevenir que reparar".
 
Santi Segalà, del SMC ha explicat que la nit passada, el fort vent de Mestral, un cop s'ha trobat amb el nucli de precipitacions de neu que avançava des de la demarcació de Girona, ha evitat que la neu arribés al Barcelonès, Maresme i a la zona sud de la demarcació de Barcelona, com preveien els mapes ahir.
 
Prop d'un centenar de municipis i consells comarcals mantenen activats els seus respectius Plans d'Emergències Municipals per nevades i fred. L'aeroport de Barcelona també té activat el seu Pla d'Hivern.
 
 
Per la seva banda, la secretaria general del departament d’Ensenyament, Maria Jesús Mier, ha fet balanç de l’afectació d’alumnes per la suspensió del transport escolar interurbà decidit ahir després de la reunió del consell assessor del Neucat pel conseller Puig.
 
Pel que fa als centres educatius, el tancament de 120 centres per precaució ha afectat un 3% (38.297) del milió tres-cents mil alumnes catalans. Dintre d’aquest 3% estan inclosos els 15.000 alumnes que s’han vist afectats per la suspensió de les rutes de transport escolar interurbanes.
 
 
Per Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament:
SS.TT.
Centres tancats
Alumnes afectats
Girona
61
22.459
Catalunya Central
2
48
Tarragona
10
250
Terres de l'Ebre
0
0
Lleida
0
0
Baix Llobregat
1
460
Maresme- Vallès Oriental
41
13.645
Vallès Occidental
1
603
Barcelona
4
832
Barcelona Comarques
0
0
TOTAL
120
38.297
 
Afectacions actuals
 
Viàries
Servei Català de Trànsit:
La GIV-6821 està tallada entre Sant Llorenç i Sant Graui GIP-6821 tallada entre Sant Grau i Salionç
És obligatori circular amb cadenes a la C-28 per accedir al port de la Bonaigua
 
Amb tot, el SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades.
 
Carreteres:
El Departament de Territori i Sostenibilitat té en aquests moments 15 màquines llevaneus i de sal treballant a les carreteres per afrontar l’onada de fred, amb l’objectiu de garantir al màxim possible la mobilitat a la ciutadania i afavorir la seguretat viària. L’operatiu està consistint, bàsicament, en l’estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel, tot prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària.
 
Per demarcacions, les màquines treballant són:
  • Barcelona: 8
  • Girona: 5
  • Lleida: 1
  • Tarragona: 1
Les previsions de molt baixes temperatures sense precipitacions per a les pròximes hores apunten a la necessitat de continuar amb eventuals tractaments preventius d’estesa de sal.
 
El Telèfon d'emergències 112 ha atès 220 trucades relacionades amb l'episodi de neu i fred.
 
Des de la DGPC recomanem a la població que segueixi els Consells per la població davant una onada de fred