Servei Meteorològic de Catalunya

Una altra nit molt freda a Catalunya

query_builder   5 febrer 2012 12:51

event_note Nota de premsa

Una altra nit molt freda a Catalunya

 
Les glaçades han afectat novament totes les comarques i s’han enregistrat valors inferiors als -10 ºC en punts del Gironès i la Selva.
 
La temperatura es recupera a l’alta muntanya i ha començat a nevar al Pirineu.
 
 
 
La matinada de diumenge ha tornat a ser molt freda arreu del país, amb glaçades que han afectat novament totes les comarques, tot i que avui no ha arribat a glaçar en alguns punts del sud del litoral. El vent de component nord s’ha anat afeblint amb el pas de les hores, però ha continuat bufant a molts punts del país, impedint una major baixada de la temperatura a les fondalades, Així, tot i que més de la meitat de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) han enregistrat valors inferiors al llindar de situació meteorològica de risc per fred, en general no s’han assolit valors excepcionals, excepte en alguns punts del quadrant nord-est a recer de la tramuntana, on les glaçades han estat fortes fins ben a prop del mar.
 
L’arribada d’aire fred en alçada a començat a remetre, cosa que ha permès una ràpida recuperació de la temperatura a l’alta muntanya pirinenca. A les estacions de la XEMA situades per sobre dels 2.000 m d’altitud aquesta pujada de la temperatura ha estat de fins a 10 ºC al llarg de la matinada. De totes maneres, a primeres hores de la nit encara s’han enregistrat valors inferiors als -20 ºC, com ara els -20,8 ºC de Boí (2.535 m) i de Salòria (2.451 m), a l’Alta Ribagorça i al Pallars Sobirà, respectivament, o bé els -20,1 ºC d’Espot, també al Pallars Sobirà.
 
Fora d’aquestes àrees d’alta muntanya, les glaçades més fortes s’han produït en algunes valls pirinenques, en algunes fondalades de la Catalunya Central i en punts del Gironès i la Selva. La següent taula recull els valors de temperatura mínima inferiors als -10 ºC enregistrat per estacions de la XEMA fora de l’alta muntanya.
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 4 al 5
de febrer de 2012
Vielha e Mijaran
Val d'Aran
-12,7
Montsec d'Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
-12,0
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
-11,7
Gurb
Osona
-11,6
Das
Cerdanya
-11,5
Gisclareny
Berguedà
-11,3
Vic
Osona
-11,0
Cassà de la Selva
Gironès
-10,7
Molló
Ripollès
-10,6
Vilobí d'Onyar
Selva
-10,6
Orís
Osona
-10,4
Artés
Bages
-10,2
Fornells de la Selva
Gironès
-10,1
 
 
Algunes estacions de la XEMA del nord-est del país amb més de 10 anys de dades han enregistrat la temperatura més baixa de la sèrie, tal i com recull aquesta taula:
 
Estació
Comarca
Data d'inici de la sèrie
T mínima nit del 4 al 5 de febrer de 2012 (ºC)
T mínima més baixa de la sèrie (ºC)
Data T mínima més baixa de la sèrie
Castell d'Aro
Baix Empordà
10/05/2001
-7,4
-6,7
Gener de 2005
Viladecans
Baix Llobregat
29/04/1993
-4,1
-3,0
Febrer de 1996
Cassà de la Selva
Gironès
08/03/1993
-10,7
-10,2
Gener de 2005
Cabrils
Maresme
27/11/1995
-2,6
-2,2
Gener de 2005
Malgrat de Mar
Maresme
10/01/1990
-6,8
-6,6
Gener de 2005
Cerdanyola del Vallès
Vallès Occidental
15/05/1998
-7,1
-6,0
Gener de 2011
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
23/12/1990
-8,9
-8,8
Gener de 2005
 
 
A la resta del país, la següent taula recull la temperatura mínima de la nit passada en algunes capitals de comarca. Tal i com va passar la matinada de dissabte, la persistència del vent ha impedit una baixada més important de la temperatura mínima a bona part de l’interior, tot i que la sensació de fred ha tornat a ser molt acusada arreu del país:
 
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 4 al 5
de febrer de 2012
la Seu d'Urgell
Alt Urgell
-8.7
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
-4.8
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
-5.3
el Vendrell
Baix Penedès
1.0
Badalona - Museu
Barcelonès
-0.3
Barcelona - Observatori Fabra
Barcelonès
-2.5
Barcelona - Zoo
Barcelonès
-2.3
Olot
Garrotxa
-7.6
Girona
Gironès
-8.4
Amposta
Montsià
2.7
la Pobla de Segur
Pallars Jussà
-5.9
Sort
Pallars Sobirà
-4.3
Banyoles
Pla de l'Estany
-5.9
Mollerussa
Pla d'Urgell
-4.0
Falset
Priorat
-4.2
Cervera
Segarra
-6.0
Lleida - la Bordeta
Segrià
-3.6
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
1.3
Gandesa
Terra Alta
-1.3
Tàrrega
Urgell
-6.7
Sabadell - Parc Agrari
Vallès Occidental
-6.6
 
 
El següent mapa, que mostra la distribució de la temperatura mínima arreu de Catalunya al llarg de la nit passada, mostra que les glaçades han afectat tot el país excepte alguns punts de la Costa Daurada i de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, que són zones on ha continuat bufant el mestrat durant les darreres hores. A l’altre extrem del país, la tramuntana que ha bufat a l’Alt Empordà també ha fet que la temperatura mínima hi fos més alta que al sud de la Costa Brava, on el vent ha afluixat molt més.
Mapa TN
El vent ha continuat bufant a bona part del país durant la nit passada, tot i que s’ha anat afeblint durant la matinada. De totes maneres, encara s’han enregistrat ratxes fortes de tramuntana a l’extrem nord i de mestral al sud. Les ratxes de vent més fort enregistrades a les estacions de la XEMA durant la nit passada han estat els 133,9 km/h de Portbou (l’Alt Empordà) i els 92,5 km/h de Mas de Barberans – Abocador (el Montsià).
 
Finalment, cal destacar que des de primera hora del matí es produeixen nevades que afecten el Pirineu, especialment el més occidental, i puntualment també l’àrea dels Ports. Segons dades dels vigilants de la XOM, s’han acumulat gruixos de neu nova d’1cm a Esterri d’Àneu (el Pallars Sobirà) i 6 cm a Vielha (la Val d’Aran). També s’ha vist nevar a Horta de Sant Joan (la Terra Alta).
 
 
La predicció indica que el pas d'un sistema frontal avui diumenge donarà lloc a nevades a totes les cotes del Pirineu, especialment al seu vessant nord, on les precipitacions cauran de manera continuada fins a la nit. Al sector occidental de la serralada es podran acumular més de 10 cm per sobre dels 900 metres, i més de 5 cm per sobre dels 600. A la tarda també nevarà a d'altres punts de l'extrem nord-est i al terç sud de Catalunya i, amb el pas de les hores, també és possible alguna nevada feble i aïllada a punts de Ponent, de la Catalunya Central i del Prelitoral, tot i que els gruixos seran poc importants. Aquest sistema frontal marxarà durant la propera nit, quan les precipitacions minvaran.
 
El vent de component nord seguirà bufant amb cops molt forts a les zones altes del Pirineu i de l'Empordà i, tot i que amb el pas de la pertorbació afluixarà lleugerament, dilluns es tornarà a reforçar a les mateixes zones i a les Terres de l'Ebre. Com a conseqüència del fort vent, l'estat de la mar es mantindrà molt alterat al nord de la Costa Brava.
 
Precisament a causa del vent, les temperatures mínimes de dilluns pujaran sensiblement al Pirineu, a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, tot i que el fred encara serà molt intens a tot Catalunya. A les zones arrecerades del vent, com és el cas de l'interior de les comarques de Girona i punts de la resta de la Depressió Central i de les valls del Pirineu i del Prepirineu, les temperatures es mantindran semblats a les d'avui. Malgrat això, les glaçades seran generalitzades a l'interior i puntuals al litoral.
 
Atesa aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred i de nivell 1 per neu, vent i onatge.
 
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 359

Mapa TN

Mapa TN
PNG | 274