Protecció Civil

Es mantenen en alerta el Pla Procicat per fred i vent i el pla Inuncat per fort onatge al terç nord del litoral

Protecció Civil: incidències i actualització de Plans activats

Prealerta del Pla Neucat per risc de nevades lleus a diverses zones, més abundoses al Pirineu occidental

query_builder   5 febrer 2012 12:52

event_note Nota de premsa

Es mantenen en alerta el Pla Procicat per fred i vent i el pla Inuncat per fort onatge al terç nord del litoral

Protecció Civil: incidències i actualització de Plans activats

Prealerta del Pla Neucat per risc de nevades lleus a diverses zones, més abundoses al Pirineu occidental

Previsió risc moderat (taronja) risc baix (groc) nevades aquesta tarda
Previsió risc moderat (taronja) risc baix (groc) nevades aquesta tarda
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat comunica que es manté, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en fase d'Alerta per fred i vent. Pel que fa a la previsió meteorològica per vent s’amplia el període fins demà dia 6 a les 01.00 h de la matinada i pel que fa a l’episodi de fred també s’amplia fins demà.
 
Es manté també l’alerta del Pla de Protecció Civil per Inundacions INUNCAT per mala mar amb onades que poden superar en molts casos els 2,5 m a l’Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme.
 
Es manté la prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió de nevades (aïllades i febles) a la franja oest i centre del territori, tret del Pirineu Occidental on seran continuades i localment moderades. Les comarques afectades pel risc de nevades són gairebé totes les interiors i dues del litoral: Baix Camp i Alt Empordà. Actualment, (12.00 h) està nevant a la zona dels Ports (Terra Alta)
 
El govern francès, que en primera instància havia decidit aquest matí i ha informat a través de la Delegación del Gobierno la suspensió de la circulació de camions per la part francesa pel risc de nevades des de les 00.00h h d’aquesta nit fins demà les 10:00h, HA SUSPÈS AQUESTA DECISIÓ.
 
Cal tenir en compte també les dificultats de circulació associades a les baixes temperatures i al vent. Cal estar pendent de la previsió meteorològica i les variacions que puguin haver-hi en aquest sentit i en les decisions que puguin haver-hi respecte el pas de camions per la frontera, que s’informaran oportunament.
 
En cas que es rectifiqués la decisió de permetre el pas de camions a partir de les 00.00 h i es prohibís, s’habilitarien prèviament els pàrkings necessaris, el pavelló de La Jonquera i les empreses de transport alimentari per proveir les vitualles que siguin necessàries. Eventualment, i si es decidís la prohibició de circulació, s’habilitaria els pàrkings de Montmeló per acollir camions.
 
Recordar que una setantena de municipis i consells comarcals mantenen els seus plans locals d’emergències per nevades i/o fred activats.
 
 
INCIDÈNCIES:
 
Incidències per subministrament elèctric:
 
Incidències que hi ha hagut (no necessàriament relacionades amb episodi climatològic):
Hi ha hagut petites afectacions des de les 21.00 h fins les 07.00 h del matí. A Barcelona, L’Albiol (per incendi forestal L’Albiol), Mont-ral, St. Cebrià de Vallalta, Olèrdola, L'Aleixar, la Roca del Vallès. Totes solucionades.
 
També es té constància de 15 avisos per canonades rebentades pel gel al Vallès Occidental i al Vallès Oriental. Són notablement menys casos que els que es van notificar ahir.
 
Incidències viàries: 
Segons informa el Servei Català del Trànsit (SCT), actualment hi ha 3 vies afectades per la neu i el gel a la demarcació de Lleida. Són les següents:
 
 
Afectacions Servei Català de Trànsit:
 
  • C-28 accés al Port de la Bonaigua: tallat a la circulació per neu i risc d’allaus.
  • C-28 entre Esterri d’Àneu i el Port de la  Bonaigua: obligatori cadenes.
  • C-28 entre València d’Àneu i el Port de la  Bonaigua: obligatori cadenes.
  • C-142b a l’accés al Pla de Beret: obligatori cadenes.
  • N-230  entre Vilaller i Vielha e Mijaran (inclòs Túnel de Vielha): restringit el pas a vehicles de tercera categoria (camions i vehicles articulats) per neu i plaques de gel.

L’SCT demana davant la persistència d’aquestes condicions meteorològiques adverses al llarg del cap de setmana i davant l’augment dels desplaçaments cap zones de muntanya i estacions d’esquí, que s'evitin desplaçaments que no siguin estrictament necessaris per tal d’evitar incidències i accidents a les carreteres en situacions de baixes temperatures.

 
Trucades ateses pel telèfon d’emergències 112 des de les 20.00 h del dia 4 febrer a les 06.30 h del dia 5 de febrer
 
  • FRED. S’han rebut 5 de trucades relacionades amb fred intens.
  • VENT. 2 (arbres a punt de caure o objectes amb risc de caure).
  • Gel a la via: 2 trucades.
  • Manca de subministrament elèctric: 3 trucades
 
Des de l’inici de l’episodi l’1 de febrer s’han atès 530 trucades relacionades amb l’episodi de fred i neu.
 
 
 
 
 
Recordeu seguir els consells d’autoprotecció de la Direcció General de Protecció Civil davant episodis d’onada de fred i per nevades i glaçades