Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

Propostes innovadores per a la prevenció de les mutilacions genitals femenines

query_builder   6 febrer 2012 13:30

event_note Nota de premsa

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

Propostes innovadores per a la prevenció de les mutilacions genitals femenines

El director general de Cooperació, Carles Llorens, es reuneix aquesta tarda amb Adriana Kaplan, antropòloga i investigadora del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l'Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials de la UAB, per conèixer de primera ma els estudis del Grup, la seva proposta metodològica alternativa i innovadora per a la prevenció de les mutilacions genitals femenines i, al mateix temps, valorar la possibilitat d’establir sinèrgies de col·laboració.
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament dóna suport a projectes d’Intermón Oxfam, Cooperacció, i Metges del Món, amb l’objectiu de lluitar contra aquesta pràctica, a Etiòpia, Mali i Senegal, respectivament. La Generalitat també sensibilitza els homes com a agents de prevenció de l'ablació de clítoris. L'Àfrica subsahariana és la zona del món més afectada per aquesta pràctica, de fet, més enllà de l'Àfrica només es realitza en algun país de l'Àsia. Els 28 països on es practica es concentren a la franja del Sahel, fonamentalment als 15 països de la regió d'Àfrica Occidental, precisament regió preferent del Pla Director 2011-2014, tot i que també existeix a Somàlia, Etiòpia, Sudan i Egipte. El nivell de prevalença en tots aquests països és variable i pot anar del 90 al 30 per cent, com és el cas de Senegal, un país on fins i tot ja està prohibida per llei.
 
Adriana Kaplan és antropòloga i professora agregada d'Antropologia de la Salut del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB i Investigadora Principal del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l'Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials, entre les quals destaquen les Mutilacions Genitals Femenines. A Gàmbia, ha estat investigadora col.laboradora del Medical Research Council,, assessora del Women's Bureau i consultora per a diverses agències internacionals (UNFPA, UNDP, UNICEF, UE) sobre el tema de les mutilacions genitals femenines. Es col·laboradora de diverses entitats i institucions, i ha dirigit dos documentals, "Gambia, ciclo vital y supervivencia" (1991) i "Iniciación sin Mutilación" (2004) que aporta una proposta metodològica alternativa i innovadora per a la prevenció de les mutilacions genitals femenines. Aquest documental s'ha adoptat com a proposta oficial del govern de Gàmbia i s'ha traduït a cinc llengües locals a més del castellà, català i anglès.
 
En el marc de l'”Observatori Transnacional de Recerca Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines”, amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Ministeri de Salut i Benestar Social de la República de Gàmbia, la Universitat de Gàmbia, l'Organització Mundial de la Salut, el Fons de Població de les Nacions Unides i UNICEF, va organitzar el primer Fòrum Internacional sobre Pràctiques Tradicionals Perjudicials "Explorant estratègies i bones pràctiques. Del local al global" (Banjul, Gàmbia, 5-7 maig de 2009).
Des de gener de 2009, li ha estat concedida la 1ª Càtedra de Transferència Social del Coneixement a Espanya (Parc de Recerca UAB - Santander), com a distinció a la seva trajectòria en recerca aplicada durant més de vint anys en el camp dels processos d'aculturació i integració social de les migracions, la salut sexual i reproductiva i, en especial, la mutilació genital femenina.
 
Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació genital femenina (MGF)
El 6 de febrer s'estableix per part de la Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació genital femenina (MGF) per sensibilitzar la societat sobre aquesta pràctica. La mutilació genital femenina es considera una pràctica danyosa i una violació dels drets humans de les nenes i les dones. L'OMS s'ha compromès a eliminar la mutilació genital femenina en el termini d'una generació i realitza activitats de divulgació, investigació i orientació dirigides als professionals de la salut i els sistemes de salut. Es consideren mutilacions genitals femenines tots els procediments que comportin l'ablació parcial o total dels genitals externs femenins o la lesió dels òrgans genitals que no responguin a raons mèdiques. La mutilació genital femenina manca de beneficis coneguts per a la salut. Abans bé, s'associa a una sèrie de riscs a curt i llarg termini per a la salut física, mental i sexual, i per al benestar.
 
Enllaços d’interès: