Servei Meteorològic de Catalunya

El fred és viu

query_builder   6 febrer 2012 12:40

event_note Nota de premsa

El fred és viu

 
Els propers dies continuarà l’ambient gèlid arreu, amb vent de component nord molt fort als dos extrems de país.
 
Ahir es va veure nevar a molts punts del país i s’han acumulat gruixos de neu nova de fins a 50 cm al Pirineu Occidental
 
Malgrat la notable recuperació de la temperatura que ahir es va produir a les zones d’alta muntanya, a molts punts del país aquesta pujada de la temperatura s’ha notat poc durant la matinada passada, quan les glaçades han tornat a ser fortes en punts de l’interior i en molts casos han arribat al litoral.
 
Fora de l’alta muntanya, on la temperatura mínima s’ha situat per sota dels -10 ºC,  els valors més baixos de temperatura s’han tornat a situar entre els -8 i els -10 ºC en algunes fondalades de l’interior i del prelitoral, com ara al pla de Bages, plana de Vic, vall del Segre, punts del Segrià i fins i tot del Vallès Occidental. Entre les dades de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) destaquen els -9,1 ºC d’Oliola (la Noguera) o els -9,0 ºC de Gurb (Osona). L’estancament de l’aire fred en algunes fondalades a recer del vent ha fet que en alguns punts del país aquesta hagi estat la nit més freda del present episodi. Són les estacions que es mostren a la taula següent:
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 5 al 6 de febrer de 2012
la Granada
l'Alt Penedès
-3,8
Sant Martí Sarroca
l'Alt Penedès
-4,6
Sant Sadurní d'Anoia
l'Alt Penedès
-5,5
Òdena
l'Anoia
-7,4
Sant Salvador de Guardiola
el Bages
-8,7
el Vendrell
el Baix Penedès
-3,9
la Bisbal del Penedès
el Baix Penedès
-4,2
Castelldans
les Garrigues
-7,0
Baldomar
la Noguera
-8,9
Mollerussa
el Pla d'Urgell
-7,8
Sant Pau de Segúries
el Ripollès
-8,9
Alcarràs
el Segrià
-7,4
els Alamús
el Segrià
-8,5
Lleida - la Bordeta
el Segrià
-7,8
Rellinars
el Vallès Occidental
-8,1
 
 
En canvi, el vent ha continuat bufant fort als dos extrems del país i en algunes valls del Pirineu, provocant que la temperatura pugés significativament respecte dies anteriors en aquests sectors. El mapa següent mostra perfectament com la temperatura ha estat clarament positiva als indrets afectats pel mestral (Terres de l’Ebre) i la tramuntana (Alt Empordà). A més a més, aquesta nit també ha bufat vent del nord (fogony) en algunes valls pirinenques, provocant per exemple una temperatura mínima de 3,1 ºC a Sort (el Pallars Sobirà).
Mapa TN
D’altra banda, cal destacar que ahir es van produir precipitacions en forma de neu a molts punts del país, que si bé van ser anecdòtiques en la majoria de casos, van emblanquinar sectors de l’interior i fins i tot del prelitoral. Al Pirineu la nevada va ser molt més destacable i va afectar tota la serralada, acumulant fins a 54 cm de neu nova en només 24 hores a l’EMA de Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà. La taula següent recull els gruixos de neu més importants facilitats ahir diumenge pels observadors i vigilants de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics):
 
Estació
Comarca
Gruix de neu nova (cm) 5-6 febrer 2012
Vielha e Mijaran
la Val d'Aran
37
Puigcerdà
la Cerdanya
13
Das
la Cerdanya
8
Planoles
el Ripollès
6
la Pobla de Lillet
el Berguedà
4
PN dels Ports (1.000 m)
el Baix Ebre
3
Albanyà
l'Alt Empordà
2
Falset
el Priorat
2
Berga
el Berguedà
2
Moià
el Bages
2
Castellcir
el Vallès Oriental
2
la Seu d'Urgell
l'Alt Urgell
2
Horta de Sant Joan
la Terra Alta
2
Porrera
el Priorat
1
Vallbona de les Monges
l'Urgell
1
Cornudella de Montsant
el Priorat
1
 
 
 
La predicció pels propers dies indica que es mantindrà l’ambient molt fred al llarg d’aquesta setmana, amb glaçades que continuaran sent generalitzades a l’interior i puntuals a la costa. De tota manera, com que el vent de component nord continuarà bufant molt fort als dos extrems del país, sobretot als cims del Pirineu, a l’Empordà i a les terres de l’Ebre, això farà que en aquests sectors les temperatures no baixin tant com ho faran a les zones més a recer, tot i que la sensació de fredor serà molt acusada. Aquest vent es mantindrà durant la primera meitat de la setmana i podrà superar els 25 m/s (90 km/h) al Pirineu i a punts elevats del Prelitoral sud demà dimarts al vespre, i els 35 m/s (126 km/h) a l’Empordà i al litoral sud de Tarragona. Això farà que la situació marítima a la costa Brava continuï alterada, amb onades que poden superar els 2, 5 metres d’alçada.
 
Amb aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté actius els avisos de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred i de nivell 1 per vent i onatge.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 145

Mapa TN

Mapa TN
PNG | 236