Oficina del President

President Mas: "El gran repte de l'economia catalana és que l'Estat espanyol se'ns vagi quedant econòmicament cada vegada més petit"

query_builder   6 febrer 2012 18:46

event_note Nota de premsa

President Mas: "El gran repte de l'economia catalana és que l'Estat espanyol se'ns vagi quedant econòmicament cada vegada més petit"

El president a SantCugatribuna
El president Mas durant la seva intervenció a Santcugatribuna
 
·         El cap de l’Executiu ha participat aquesta tarda al fòrum SantCugatribuna, davant uns 300 empresaris catalans als qui ha demanat que donin suport al pacte fiscal
 
·        Mas assegura que cal una reflexió general a l’Estat davant el fet que algunes CCAA, les més subsidiades, estiguin augmentant els pressupostos malgrat la situació de dificultats econòmiques
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquesta tarda l'economia catalana com la més preparada del sud d’Europa, després de París i Milà, per fer el salt als mercats internacionals i ha reclamat als empresaris que facin una aposta decisiva en aquest sentit. “Un dels grans reptes que té en aquest moment l'economia catalana és que l’Estat espanyol se’ns vagi quedant econòmicament cada vegada més petit”, ha afirmat el president davant uns 300 representants del teixit productiu. “La internacionalització de la nostra economia és on ens hi juguem més, és una de les claus del futur”, ha reblat.
 
Artur Mas ha fet aquestes reflexions al fòrum empresarial SantCugatribuna, on ha participat aquesta tarda com a ponent. Durant la seva intervenció, que ha estat prologada per l’alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, el cap de l’Executiu ha detallat alguns dels eixos que han de marcar les línies d’actuació de les administracions i de la societat en general.
 
Així, el president ha marcat com una de les prioritats “les polítiques de reconducció dels pressupostos”, que ha dit que “són un procés urgent i les regles de joc que hi ha a Europa”. Per a Artur Mas, aquestes polítiques s’han de fer “des de la convicció i el coratge”. “La cridòria i les manifestacions ens han d’impressionar fins a un punt perquè si ets presoner d’això, l’únic que fas és augmentar la gravetat i endarrerir la situació”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, Mas ha remarcat que les polítiques d’austeritat iniciades l’any 2011 continuaran aquest any 2012, i ha reivindicat que Catalunya hagi estat capdavantera en el conjunt de l’Estat en aquestes polítiques. El president ha reclamat una reflexió general a l’Estat espanyol davant fets com que “algunes CCAA, no precisament les més productives sinó les més subsidiades, estiguin apujant els seus pressupostos amb la situació de dificultats econòmiques que hi ha”.    
 
Artur Mas ha volgut també deixar clar que les polítiques de reconducció han d’anar acompanyades d’eficàcia “fer més amb menys” i també d’una estabilització de l’euro, que ha reclamat a la Unió Europea.
 
El president ha assenyalat com a mesura urgent la necessitat de fer reformes, entre les quals ha destacat l’agilització de l'Administració, que, ha dit, ja s’està duent a terme amb l’aprovació de les lleis òmnibus impulsades pel Govern. També ha assenyalat com a primordials les del mercat laboral i la del mercat financer, dues reformes, ha explicat “a les quals donarem suport per poc que puguem”.
 
“El pacte fiscal no és una dèria catalana”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu s’ha fet ressò de la informació apareguda avui en un mitjà de comunicació sobre el fet que tres lands alemanys estan disposats a denunciar davant el Tribunal Constitucional del seu país el que consideren un abús del sistema fiscal alemany i les quotes de solidaritat. Mas ha subratllat el fet que “el pacte fiscal no és una dèria catalana” i ha tornat a deixar clar que  “és un tema nuclear del país, que afecta a tot, i perquè quedi ben plantejat i definitivament ben resolt, jo posaré tota la carn a la graella”.
 
Durant el col·loqui posterior a la ponència, el president ha tornat a reclamar la necessitat que les CCAA tinguin accés al crèdit a un preu més raonable. “Ens estem finançant a un cost pràcticament el doble que l’Estat i això no té cap sentit perquè nosaltres som part de l’Estat, som els que cobrim els serveis essencials del ciutadà”, ha destacat. En aquesta línia, el president ha exigit també el pagament dels 920 milions que l’Estat deu a Catalunya. “No ens servirà per gastar més però sí per pagar millor, que també és molt  important”, ha assegurat. I ha afegit “Estic disposat a sacrificar algunes prioritats i pagar alguns interessos més a canvi de poder pagar millor, més puntualment, perquè una part de la supervivència del nostre teixit econòmic passa perquè se’ls pagui millor”.
 
Prèviament a la seva participació al fòrum Santcugatribuna, el president ha fet la seva primera visita oficial a l’Ajuntament de Sant Cugat, on ha estat rebut per l’alcaldessa i la resta de regidors.

1  

Imatges

El president Mas a Santcugatribuna

El president Mas a Santcugatribuna 411