Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura endega un programa de vigilància per a la detecció precoç del virus "Schmallenberg"

query_builder   7 febrer 2012 11:30

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura endega un programa de vigilància per a la detecció precoç del virus "Schmallenberg"

 
 
 
Davant la recent aparició a Bèlgica, Alemanya, Països Baixos, Regne Unit i França del virus anomenat "Schmallenberg", que afecta al bestiar oví, cabrum i boví, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural ja ha iniciat els treballs per tal de posar en marxa de forma immediata un programa de vigilància que permeti la detecció precoç d’aquest virus. Recordem que representants del DAAM van assistir, el passat 27 de gener, a una reunió del grup d’experts de sanitat animal que es va dur a terme a Barcelona i en la qual es va analitzar i tractar a fons aquesta malaltia.
 
Aquest programa, que s’activarà els propers dies, es basarà en la sensibilització del sector i dels veterinaris per tal de conèixer la malaltia i els seus símptomes i es pugui detectar de forma immediata i notificar qualsevol sospita.
 
El Departament ha llençat un missatge de tranquil·litat als ramaders d’oví/cabrum i de boví per bé que en reclama la màxima col·laboració per tal de detectar qualsevol simptomatologia sospitosa.
 
Aquest virus es transmet a través de la picada de mosquits i els principals símptomes que presenta són febres de curta durada, avortaments i naixements amb malformacions.
 
En cas que es notifiqui alguna sospita, el DAAM procedirà de forma immediata a recollir les mostres pertinents i fer-ne una analítica en laboratori amb la tècnica PCR.
 
Aquest virus rep el nom de la ciutat alemanya d’Schmallenberg, situada a Renània del Nord-Westfàlia, relativament propera als Països Baixos i a Bèlgica, on es va detectar aquest virus per primera vegada l’agost de 2011.
 
De moment, ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat s’ha detectat cap cas de malaltia atribuïble a aquesta infecció per virus d’Schmallenberg.