Servei Meteorològic de Catalunya

Un altre cap de setmana gèlid

query_builder   9 febrer 2012 12:45

event_note Nota de premsa

Un altre cap de setmana gèlid

 
 
Avui les glaçades han tornat a abraçar gairebé tot Catalunya i ha estat la matinada més freda de l’episodi a l’Empordà i algunes valls del Pirineu.
 
De cara al cap de setmana hi haurà una nova injecció d’aire fred que farà baixar encara més les temperatures.
 
 
La temperatura mínima d’aquesta matinada ha tornat a situar-se per sota dels zero graus a pràcticament tot el país, llevat de la zona més propera al delta de l’Ebre, al centre de la ciutat de Barcelona i a punts del Baix Maresme. Exceptuant la franja litoral, ha estat la desena matinada consecutiva sota zero a Catalunya.
 
Durant les darreres hores el vent del nord ha anat afluixant fins pràcticament encalmar a la majoria de comarques, fins i tot a l’Alt Empordà, on havia anat bufant des de fa més d’una setmana. Aquest fet, juntament amb la poca presència de nuvolositat al llarg de la matinada, ha permès que la temperatura baixés ràpidament a les fondalades i planes de l’interior, així com a bona part del litoral, fent que aquesta matinada fos la més freda de l’episodi a l’Empordà, alguns sectors del Montsià, al fons d’algunes valls pirinenques i punts localitzats del pla de Lleida. En canvi, durant la matinada ha continuat bufant mestral moderat a les Terres de l’Ebre, atenuant la baixada de la temperatura en aquest sector.
 
La temperatura mínima s’ha situat novament entre els -5 i els -10 ºC a l’interior, amb valors inferiors als -10 ºC a la majoria de valls pirinenques. La baixada de la temperatura al fons de les valls ha anat acompanyada de temperatures clarament més altes que la nit anterior a les zones d’alta muntanya, de manera que ha reaparegut la inversió tèrmica al Pirineu. Així, les temperatures més baixes enregistrades avui per les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) corresponen a fondalades del Pirineu, entre les quals destaquen els -13,1 ºC de Vielha (la Val d’Aran) o els -12,9 ºC de Das (la Cerdanya).
 
La taula següent mostra la temperatura mínima de la nit passada a les estacions de la XEMA que avui han enregistrat la nit més freda des del començament de l’episodi:
  
 
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 8 al 9 de febrer de 2012
Cabanes
Alt Empordà
-6,0
Castelló d'Empúries
Alt Empordà
-6,2
Espolla
Alt Empordà
-6,8
Roses
Alt Empordà
-4,2
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
-6,1
Ventalló
Alt Empordà
-6,8
Sant Martí Sarroca
Alt Penedès
-5,6
Oliana
Alt Urgell
-9,8
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
-11,0
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
-5,4
la Tallada d'Empordà
Baix Empordà
-6,4
Serra de Daró
Baix Empordà
-5,1
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
-5,1
Alcanar
Montsià
-0,5
Ulldecona - els Valentins
Montsià
-2,8
Algerri
Noguera
-8,7
Baldomar
Noguera
-10,0
Sort
Pallars Sobirà
-8,7
el Poal
Pla d'Urgell
-8,7
Sant Pau de Segúries
Ripollès
-10,2
Alcarràs
Segrià
-7,8
Lladurs
Solsonès
-10,0
Constantí
Tarragonès
-5,7
 
 
 
El mapa següent mostra la temperatura mínima de la nit passada arreu del país. Cal destacar que les fortes glaçades han arribat fins al litoral de la Costa Brava:
Mapa TN
 
La predicció indica que l’onada de fred s’intensificarà de cara al cap de setmana. Malgrat que demà divendres la temperatura podrà pujar lleugerament en alguns sectors del país, dissabte baixarà moderadament arreu i tocarà fons de cara a diumenge, amb glaçades generals i que a l’interior seran fortes.
 
A causa d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat l’Avís de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred.
 
A més, tot i que aquesta nova entrada d’aire més fred serà seca en conjunt, en alguns sectors del litoral i del prelitoral es formaran alguns intervals de núvols. No es descarta que durant la tarda i nit de demà divendres pugui caure algun ruixat local a punts del litoral de Tarragona amb una cota de neu al voltant dels 400 metres. També és possible que entre dissabte a la tarda i diumenge al matí caiguin alguns ruixats locals a punts del sector central el litoral i del prelitoral, que serien en forma de neu o calabruix fins a nivell del mar.
 
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 104

Mapa TN

Mapa TN
PNG | 209