Treball, Afers Socials i Famílies

Acte inaugural

Cleries: "l'acció del Govern ha de pensar en tots els infants, amb una visió global farem millor tasca de prevenció"

El conseller de Benestar Social i Família inaugura unes jornades que analitzen diferents experiències internacionals de protecció de la infància en risc

query_builder   9 febrer 2012 13:16

event_note Nota de premsa

Cleries: "l'acció del Govern ha de pensar en tots els infants, amb una visió global farem millor tasca de prevenció"

El conseller de Benestar Social i Família inaugura unes jornades que analitzen diferents experiències internacionals de protecció de la infància en risc

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha inaugurat avui les jornades Perspectives d’innovació en l’àmbit dels serveis socials i la infància vulnerable, que donaran a conèixer diferents experiències internacionals de protecció de la infància en risc. Aquestes jornades estan organitzades per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família i FASI, amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació FC Barcelona.
 
El conseller ha destacat que “tots plegats fem un camí en favor de la infància, sumant esforços el sector públic i el privat, això és una aposta de país”. En aquest sentit, ha insistit que “no tindria sentit que l’Administració, encara que ha de ser la garantista dels drets, no col·laborés amb el sector privat, que té gran vocació social”.
 
Cleries ha recordat que l’acció de Govern té com a referent la Convenció sobre els Drets dels Infants, “que dóna per primer cop protagonisme social als infants i els tracta com a ciutadans de ple dret”. “Per tant, l’acció del govern ha de pensar amb tots els infants, amb una visió global, farem millor tasca de prevenció”, ha dit el conseller.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha explicat també que “desplegant la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, hem impulsat una prestació per a la infància en risc, perquè els problemes econòmics no han de suposar mai que l’infant hagi de sortir del seu entorn”.
 
Cleries també s’ha referit a les Cases d’Infants, un projecte innovador impulsat per Fasi, que ha qualificat de “molt positiu, perquè permet fer un vestit a mida per a cada infant i la seva família, és a dir, tractar cada cas d’una forma més específica i individualitzada”.
 
El conseller ha insistit que com els infants són la nostra prioritat, hem impulsat el Pacte per a la Infància i ha fet una crida perquè “tothom posi una part directa d’esforç i d’interès per fer-lo viable: grups parlamentaris, entitats, etc”. I s’ha referit especialment als professionals assistents, demanant-los que “posin la seva implicació, aportacions i experiència també al servei d’aquest Pacte”.
 
Per acabar, el conseller ha agraït a tots els professionals la seva dedicació i ha desitjat que “aquest intercanvi d’experiències que suposen aquestes jornades ens enriqueixi per fer millors polítiques socials al servei dels infants, que són el futur del nostre país”.
 
En l’acte inaugural també hi ha intervingut la tinent d’alcalde de Qualitat de vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos; el president de FASI, Joan Castells, i el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa.
 
 
Models internacionals
 
En les jornades, que continuaran demà, diversos experts internacionals compararan models d’atenció a la infància en risc i les seves famílies. Entre els models que es posaran damunt la taula hi ha el quebequès, l’italià, el belga o el suec. Un dels models que més atenció rebrà és l’anglès, que disposarà d’una ponència pròpia dedicada a analitzar el model d’acollida i d’atenció residencial d’aquest país.
 
Així mateix, demà també es presentaran els primers resultats del Projecte Cases d’Infants, que desenvolupen el Departament de Benestar Social i Família amb la Fundació Acció Social Infància (FASI), en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”. Aquest projecte ha innovat en el model d’atenció residencial a la infància, combinant estades residencials amb atenció de dia o estades intermitents, i fomentant la guarda administrativa voluntària, en què els pares cedeixen la guarda del seu fill fins que la seva situació es recondueixi. De fet, la col·laboració público-privada i el partenariat en els serveis socials, són aspectes que també rebran una atenció destacada durant aquests dos dies.