Protecció Civil

Protecció Civil demana a Renfe i ADIF una relació exhaustiva de les investigacions dels últims incidents ferroviaris

També sol·licita informació de les mesures preses per evitar que es repeteixin

query_builder   9 febrer 2012 15:06

event_note Nota de premsa

Protecció Civil demana a Renfe i ADIF una relació exhaustiva de les investigacions dels últims incidents ferroviaris

També sol·licita informació de les mesures preses per evitar que es repeteixin

 
El Departament d’Interior, a través de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), i d’acord amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, demanarà a l’ADIF i a RENFE una relació exhaustiva de les investigacions internes de les causes de les últimes incidències i accidents que han tingut lloc en la seva xarxa i servei ferroviari respectivament a Catalunya, així com les mesures tècniques, humanes i de seguretat que aquestes companyies han implementat i/o implementaran per reduir el risc de que en el futur es repeteixin fets com els que han tingut lloc els últims mesos de forma freqüent.
 
D’acord a la normativa vigent les companyies administradores d’infraestructures ferroviàries i les operadores del servei, han de disposar dels plans de seguretat adients per fer front a les contingències possibles i en especial dels Plans d’Autoprotecció d’estacions, túnels i altres elements singulars de les infraestructures ferroviàries. L’operativitat d’aquests plans està supeditada a disposar d’uns nivells de risc i seguretat adequats, que s’han d’assolir prèviament amb les inversions adients.
 
A través del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC gestiona les emergències ferroviàries fent participar de forma activa a les empreses operadores del servei o propietàries de la infraestructura (Adif, Renfe, FGC o Metro) i coordina l’activació dels diferents cossos operatius i d’emergències que intervenen.
 
La DGPC fa un seguiment continuat de les incidències rellevants que tenen o poden tenir afectació en les persones, els béns i infraestructures i el servei ferroviari.
 
 
Activacions del Pla Procicat per accidents en el transport de viatgers per ferrocarril a Catalunya: MARÇ 11 – FEBRER 2012 amb afectacions a persones:
 
  • 16/03/2011: Descarrilament parcial de tren de passatgers per col·lisió amb objecte a via a Vacarisses. 10 ferits.
  • 20/03/2011: Descarrilament parcial de tren de passatgers a l’estació de Sitges. 3 ferits
  • 28/04/2011: Encalç entre un tren Talgo i un tren Rodalies a la sortida de l’estació del Clot de Barcelona. 17 ferits lleus traslladats a hospitals.
  • 19/01/2012: Xoc entre un tren de Rodalies i un tren Talgo buit al túnel de sortida de l’estació del Clot de Barcelona. 25 ferits (24 lleus donats d'alta in-situ i 1 traslladat a hospital)
  • 09/02/2012: Xoc entre un tren de Rodalies i el topall de final de via a l'estació de Mataró. 1 ferit greu i 9 de menys gravetat, tots traslladats a hospitals.