Servei Meteorològic de Catalunya

Glaçades fortes a l'interior

query_builder   11 febrer 2012 13:11

event_note Nota de premsa

Glaçades fortes a l'interior

 
La matinada de dissabte ha estat la més freda de l’episodi a les comarques de ponent, amb algunes temperatures mínimes inferiors als -10 ºC
 
Demà diumenge l'ambient serà tan o més fred que el d'avui i és possible que fins a primera hora del matí pugui caure algun ruixat local de neu a punts del sector central del litoral i prelitoral.
La nova massa d’aire fred provinent del centre del continent que va començar a afectar Catalunya ahir divendres ha provocat una nova baixada de la temperatura arreu del país durant les darreres hores, fins al punt que aquesta ha estat la matinada més freda de tot l’episodi a un 22% de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Són estacions situades a les comarques de ponent i en punts del prelitoral gironí.
 
Les glaçades han tornat a afectar totes les comarques, tot i que la temperatura mínima ha estat lleugerament positiva a l’àrea del delta de l’Ebre, a punts de la Costa Daurada i de la ciutat de Barcelona. Novament cal destacar que en molts punts del país, especialment als dos extrems i a les zones elevades, ha continuat bufant el vent durant les darreres hores, fet que ha impedit que la temperatura baixés més en alguns sectors. De totes maneres, no ha estat un vent especialment fort i només s’han enregistrat ratxes superiors als 100 km/h a les zones típicament més ventoses de l’Alt Empordà (103,4 km/h a Portbou).
 
Malgrat el vent, cal destacar que més d’un 60% de les estacions de la XEMA han enregistrat una temperatura mínima inferior al llindar de situació meteorològica de risc per fred (temperatura mínima inferior a la del 2% dels dies més freds dels mesos de desembre, gener, febrer i març).
 
L’arribada d’aire més fred durant les darreres hores s’ha notat especialment a l’alta muntanya pirinenca, on avui a la matinada s’enregistraven valors 8 ºC inferiors als d’ahir a la mateixa hora. En aquest sector destaca la temperatura mínima de -18,6 ºC enregistrada a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, que és el valor més baix d’aquesta matinada a les estacions de la XEMA. De totes maneres, la temperatura encara va ser entre 4 i 5 ºC inferior ara fa una setmana, durant el punt àlgid de l’onada d’aire fred a l’alta muntanya.
 
A banda de les estacions d’alta muntanya (situades en altituds superiors als 1.800 m), la temperatura mínima d’aquesta matinada ha estat inferior als -10 ºC en algunes valls pirinenques i prepirinenques, en zones elevades del prelitoral i en punts del pla de Lleida i del Pla de Bages, tal i com mostra la taula següent:
 
 
 
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 10 a l'11
 de febrer de 2012
Vielha e Mijaran
Val d'Aran
-14,8
Vilanova de Segrià
Segrià
-12,1
Das
Cerdanya
-11,9
Baldomar
Noguera
-11,3
Prades
Baix Camp
-11,1
Oliola
Noguera
-11,1
Oliana
Alt Urgell
-11,0
el Poal
Pla d'Urgell
-10,8
Alfarràs
Segrià
-10,5
Seròs - Depuradora
Segrià
-10,5
Artés
Bages
-10,3
Vallfogona de Balaguer
Noguera
-10,1
Albesa
Noguera
-10,1
Gisclareny
Berguedà
-10,0
Tornabous
Urgell
-10,0
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
-10,0
 
 
Altres valors de la temperatura mínima d’aquesta nit en algunes capitals de comarca:
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 10 a l'11
 de febrer de 2012
la Seu d'Urgell
Alt Urgell
-5,3
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
-7,1
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
-6,6
el Vendrell
Baix Penedès
-0,4
Barcelona - Observatori Fabra
Barcelonès
-1,5
Barcelona - Zoo
Barcelonès
-0,5
Olot
Garrotxa
-5,1
Girona
Gironès
-8,4
Amposta
Montsià
1,2
Vic
Osona
-2,1
la Pobla de Segur
Pallars Jussà
-9,2
Sort
Pallars Sobirà
-6,2
Banyoles
Pla de l'Estany
-6,9
Mollerussa
Pla d'Urgell
-7,3
Falset
Priorat
-6,7
Cervera
Segarra
-7,9
Lleida - la Bordeta
Segrià
-8,0
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
-0,6
Gandesa
Terra Alta
-3,5
Tàrrega
Urgell
-8,2
Sabadell - Parc Agrari
Vallès Occidental
-3,0
 
Cal destacar les glaçades d’alguns punts del litoral, com ara els -2,6 ºC de l’EMA de Cabrils (el Maresme), estació que ha enregistrat  la temperatura més baixa de tota la sèrie, iniciada el novembre 1995, superant els -2,2 ºC del gener de 2005 i igualant la temperatura mínima de dissabte passat.
 
El mapa següent, obtingut a partir de les dades de les estacions de la XEMA, mostra la temperatura mínima de la nit passada arreu del país.
Mapa TN
La predicció per demà diumenge indica que la temperatura tendirà a baixar encara una mica més, amb un ambient gèlid a tot Catalunya. Les mínimes a primera hora del matí oscil·laran entre  -15 i -10 ºC al Pirineu, entre -11 i -6 ºC al Prepirineu, a la depressió Central i al prelitoral nord, entre -7 i -2 ºC a la resta del prelitoral, i entre -5 i 0 ºC al litoral. Els models meteorològics indiquen que la setmana vinent la temperatura s’anirà recuperant progressivament, tot i que l’ambient es mantindrà molt fred en general durant la primera meitat de la setmana.
 
També cal destacar la possibilitat de que aquesta nit i fins demà diumenge al matí pugui caure algun ruixat de neu o calabruix molt local a punts del sector central del litoral i del Prelitoral. Serien precipitacions febles i puntualment podrien arribar a acumular fins a 2 cm de neu .
 
Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat l’Avís de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred, i n’ha emès un altre de nivell 1 per neu.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 281

Mapa TN

Mapa TN
PNG | 240