Servei Meteorològic de Catalunya

Nou episodi de neu

query_builder   13 febrer 2012 13:09

event_note Nota de premsa

Nou episodi de neu

 
Entre dimarts i dimecres s’espera una nevada que podrà afectar sobretot al Pirineu, al Prepirineu i a punts del quadrant nord-est  de Catalunya. La nevada serà molt important al vessant nord del Pirineu.
 
La matinada d’avui ha tornat a ser molt freda arreu. A mesura que avanci la setmana el fred tindrà tendència a minvar.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que el pas d’un sistema frontal de cara a demà al centre del dia, portarà precipitacions al Pirineu que al seu vessant nord seran molt quantioses. Fins i tot la neu pot fer acte de presència a altres punts del terç nord del país fora de la serralada pirinenca, així com més esporàdicament a altres sectors de muntanya del litoral i del prelitoral.
 
A partir d’aquest vespre ja s’espera que comenci a nevar feblement al vessant nord del Pirineu. Dimarts a partir de mig matí les precipitacions es faran més intenses i continuades en aquest sector, i es podran estendre de manera més dispersa a qualsevol punt de la serralada amb una cota de neu que voltarà els 300 metres. A més, a l’extrem nord-est del país s’esperen alguns ruixats dispersos, amb una cota de neu que localment pot arribar a baixar fins els 200 metres. També poden arribar alguns ruixats febles i aïllats a altres punts del litoral i del prelitoral, tot i que amb una cota de neu que en aquest sector voltaria els 500 metres, aproximadament.
 
A la Vall d’Aran i al nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, la nevada serà molt destacable i es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 600 metres, i més de 40 cm en cotes superiors als 1500 metres.
 
 
Pel que fa la temperatura, aquesta passada matinada ha tornat a ser molt freda arreu del país i un 68% de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) han enregistrat una temperatura mínima inferior al llindar de situació meteorològica de risc per fred (temperatura mínima inferior a la del 2% dels dies més freds dels mesos de desembre, gener, febrer i març). De totes maneres, el vent que ha bufat en alguns sectors ha provocat que localment la temperatura pugés clarament respecte la matinada de diumenge, com és el cas d’Oliana (l’Alt Urgell), on ahir la temperatura mínima va ser de -12,0 ºC i avui no ha baixat de -1,0 ºC.
 
De tota manera, la temperatura encara ha baixat més que ahir i ha estat la més freda de tot l’episodi en alguns sectors del litoral i prelitoral, així com alguns punts de l’interior. És el cas de les següents estacions de la XEMA:
 
 
 
Estació
Comarca
T mínima (ºC)
Nit del 12 al 13
de febrer de 2012
la Granada
Alt Penedès
-5,4
Sant Martí Sarroca
Alt Penedès
-7,2
Sant Sadurní d'Anoia
Alt Penedès
-5,7
els Hostalets de Pierola
Anoia
-5,1
Òdena
Anoia
-8,7
el Pont de Vilomara
Bages
-9,6
Sant Salvador de Guardiola
Bages
-10,1
Monells
Baix Empordà
-8,0
Cunit
Baix Penedès
-4,7
la Bisbal del Penedès
Baix Penedès
-5,9
la Vall d'en Bas
Garrotxa
-10,9
Fornells de la Selva
Gironès
-10,4
Girona
Gironès
-9,6
Vilablareix
Gironès
-9,9
Alcanar
Montsià
-2,3
Orís
Osona
-11,4
Benissanet
Ribera d'Ebre
-6,0
Vinebre
Ribera d'Ebre
-7,4
Cervera
Segarra
-9,2
Maials
Segrià
-7,3
Constantí
Tarragonès
-6,6
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
-4,5
Castellbisbal
Vallès Occidental
-4,9
Sant Llorenç Savall
Vallès Occidental
-9,3
Vacarisses
Vallès Occidental
-9,1
 
 
El següent mapa, obtingut a partir de les dades de les estacions de la XEMA, mostra la temperatura mínima de la nit passada arreu del país.
 
Mapa TN
La predicció indica que demà la temperatura tendirà a pujar, tot i que l’ambient encara es mantindrà molt fred. Encara és possible que en alguns sectors de l’interior del país i del la meitat nord del litoral es pugui superar el percentil 2 de les temperatures mínimes d’hivern (llindar de Situació Meteorològica de Risc per fred). La resta de setmana vindrà marcada per l’ascens progressiu de la temperatura, que es farà més evident de cara al cap de setmana.
 
Amb aquesta predicció de fred i de nevades, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat Avisos de Situació Meteorològica de Risc (SMR) de nivell 1 i 2 per neu, i manté activat l’Avís de SMR  de nivell 2 per onada de fred.
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials @meteocat i facebook.com/meteocat
 
 
Servei Meteorològic de Catalunya

2  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 95

Mapa TN

Mapa TN
PNG | 186