La iniciativa pretén fomentar la interrelació, la coneixença i el diàleg entre persones voluntàries que volen compartir unes hores de conversa en català i persones aprenents que volen practicar aquesta llengua.
El Voluntariat per la llengua és una més de les actuacions que realitza el Departament de Justícia per a la dinamització de l’ús del català en el món de la justícia, juntament amb d’altres, com ara l’organització de cursos de català, l’assessorament, la correcció i la traducció, la divulgació de normativa lingüística –els butlletins electrònics Saps què?– i el Pla de qualitat lingüística als despatxos d’advocats.
El Programa de voluntariat lingüístic es va iniciar en l’àmbit de la justícia l’any 2007 a Tarragona i posteriorment es va estendre també a Lleida i Girona. Actualment, a més de les 11 parelles lingüístiques de Girona, també es du a terme a la demarcació de Tarragona, amb un total de sis parelles formades.
Aquest any està previst que s’estengui també a la resta de demarcacions i als registradors i notaris inscrits als cursos de català del Departament de Justícia, en el marc dels acords per fomentar l’ús del català en l’àmbit jurídic signats entre la Generalitat de Catalunya i els col·legis professionals corresponents.
Entre les persones que formen part d’aquestes 11 parelles hi ha diversos advocats, un secretari judicial, un fiscal i la mateixa directora dels Serveis Territorials de Girona, Isabel Ruiz.