Protecció Civil

Protecció Civil manté l'alerta per onada de fred i activa el Neucat per la previsió de nevades importants al vessant nord del Pirineu i nord-est de Catalunya

query_builder   13 febrer 2012 14:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'alerta per onada de fred i activa el Neucat per la previsió de nevades importants al vessant nord del Pirineu i nord-est de Catalunya

  • Ha finalitzat l’avís de vents superiors als 90 km/h al Pirineu Occidental
  • La DGPC ha emès, també, una prealerta del Pla d’emergències per risc d’incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per risc d’incendi a totes les demarcacions, excepte Barcelona
  • El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha avançat la prohibició de fer foc en zones forestals pel risc d’incendi
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada la fase d’ ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred.
 
Segons els Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), continua la situació meteorològica de risc per onada de fred i es mantenen les previsions d’onada de fred a tota Catalunya, amb glaçades generals i temperatures sota zero, tot i que la situació anirà millorant al llarg d’aquests dies. Amb tot es mantindrà, possiblement, fins dimecres 15 de febrer.
 
Hi ha possibilitats d’arribar a temperatures molt inferiors a les mínimes més habituals. El valor per al que s’estableix aquest avís a cada municipi el podeu consultar a l’enllaç següent de llindars d’onada de fred
 
Comarques afectades per l’avís de risc meteorològic per onada de fred:
Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Urgell, Vall d'Aran i Vallès Oriental.
 
Activada l’alerta del pla d’emergències per risc de nevades (Neucat)
La DGPC de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla d’emergències per nevades NEUCAT arran dels dos avisos (de nivell 1 i de nivell 2 –el màxim-) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les afectacions que se'n poden derivar, a partir d’aquesta matinada i demà al matí. Es preveuen nevades importants a la vessant nord del Pirineu que s’aniran desplaçant cap el nord-est de Catalunya.
 
La propera matinada s’intensificarà el risc de nevades des de les comarques de l’extrem nord-oest, extenent-se cap a l’est, arribant a la costa i prelitoral de Girona. A partir de la tarda, la previsió indica que les precipitacions de neu es retiren de l’est, mantenint-se només al nord-oest. La possibilitat que nevi a les comarques de l'est és menor que el risc de precipitacions a la Vall d'Aran i comarques veïnes.
 
L’avís de Nivell 2 que afecta sobre tot la Vall d’Aran i en menor mesura el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, des de les 19.00 hores d’avui fins les 07.00 de demà, indica que es poden acumular gruixos de neu superiors als 20 cm a cotes superiors a 600 m i que a partir dels 1.500 m. poden arribar als 40 cm i en el que es pot donar el fenomen del torb.
 
L’avís de Nivell 1 es dóna per acumulacions de gruixos superiors als 2 cm a cotes superiors als 400 m. Les nevades, a partir de demà al matí, s’aniran desplaçant cap a l’est de Catalunya. A l'extrem nord-est de Catalunya les precipitacions seran en forma de ruixats dispersos i la cota de neu pot baixar puntualment fins als 200 m. Al Pirineu seran febles i intermitents i es podrà produir el fenomen del torb. Al vessant nord de la serralada la nevada serà continuada i moderada.
 
Les comarques afectades pel risc de nevades són: Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa, Selva, Gironès, Baix Empordà, Pla de l’Estany i l’Alt Empordà.
 
Municipis que tenen algun pla d’emergències (PAM) activat: 34 municipis
Badalona, Bagà, Barcelona, Barberà del Vallès, Berga, Blanes, Borrassà, Cabrils, Castelldefels, Castellfollit de Riubregós, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, El Prat de Llobregat, Estaràs, Lliçà de Vall, Lloret de Mar, Manresa, Masnou, Massoteres, Matadepera, Mataró, Palau Saverdera, Riudellots de la Selva, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Ramon, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Tarragona, Talavera de Segarra, Terrassa i Torrefeta i Florejacs.
 
 
Incidències rebudes al 112
El telèfon d’emergències 112 ha atès, des del passat dia 1 de febrer, un total de 1.104 trucades relacionades amb incidències provocades per l’episodi de meteorologia adversa.
 
L’avís d’onada de fred s’emet per motiu de la possibilitat d’arribar a temperatures molt inferiors a les mínimes més habituals. El valor per al que s’estableix aquest avís a cada municipi el podeu consultar a l’enllaç següent: llindars d’onada de fred
                      
Davant d’aquesta situació de risc meteorològic per fred i possibles nevades us recordem els consells d'autoprotecció davant l'onada de fred  i consells d'autoprotecció davant les nevades
 
Sobre tot, i de cara a la propera matinada, allà on pugui glaçar es recomanar deixar un rajolí allà on les canonades vagin a l’exterior i tapar amb un drap la clau de pas de l’aigua per evitar que les canonades es congelin i rebentin.
 
 
Avís meteorològic per fortes ventades
L’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per ratxes de vent superiors als 90 km/h al Pirineu Occidental, vigent des d’ahir la tarda ha finalitzat a les 13.00 d’avui dilluns.
 
 
Risc d’incendi forestal
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès una nova prealerta del pla d’emergències per risc d’incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). L’hivern sec i poc plujós i les glaçades de la vegetació en zones poc habituals, que un cop s’asseca es converteix en combustible disponible, amb l’entrada de vents secs està fent que augmenti el risc d’incendi forestal.
 
Les comarques afectades per la prealerta del Infocat per avui dilluns 13 de gener són: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Noguera, Montsià, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l’ Estany, Ribera d’Ebre, Ripollès, Solsonès i Terra Alta.
 
 
Avanç de la prohibició de fer foc en zones forestals per alt risc d’incendi
D’acord amb l’alt risc d’incendi i les mesures preses pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la DGPC, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), està informant a tots els municipis, consells comarcals, i els Serveis Territorials del Departament d’Interior de totes les demarcacions, que el Departament d’Agricultura ha avançat la prohibició de fer foc en zones forestals per l’alt risc d’incendi.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha dictat que a partir d'aquesta setmana queda prohibit encendre cap tipus de foc en terreny forestal. La prohibició de fer foc al bosc va històricament del 15 de març al 15 d’octubre però aquest any de manera excepcional s’estableixen unes mesures extraordinàries per prevenir els incendis forestals que fan avançar la prohibició.
 
La meteorologia dels darrers mesos i setmanes està propiciant que durant aquests mesos de gener i febrer la majoria de comarques de Catalunya hi hagi un elevat perill d’incendis. Les causes d’aquesta situació estan relacionades amb la manca de pluges. Mentre no millorin les condicions de la vegetació es preveu que el nivell de perill d’incendi continuï assolint sovint valors alts, molts alts en els dies més desfavorables.
 
Així, en el període comprès entre la publicació al DOGC, a principis d'aquesta setmana, i el 14 de març de 2012 queda prohibit encendre cap tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o similar, en els terrenys forestals siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 m que els envolta de les comarques amb més risc d'incendi.
 
També queda prohibit cremar rostolls, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestal. En funció de la meteorologia, i si el risc d'incendi forestal disminueix, es podrien derogar aquestes mesures excepcionals.
 
La prohibició afecta les comarques de l' Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès,Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Garrigues, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra,Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès,Terra Alta, Urgell,Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
La comarca del Pla d’Urgell està exempta de demanar autorització fins el 14 de març perquè totes les terres són de conreu. Quant a la Vall d’Aran, la gestió de les cremes es fa a través del seu règim d’autonomia i a més, en aquests moments és l’única que esta coberta de neu.