Oficina del President

El president Mas anuncia que tornarà a plantejar el transvasament del Roine perquè "és la solució a llarg termini"

query_builder   13 febrer 2012 18:02

event_note Nota de premsa

El president Mas anuncia que tornarà a plantejar el transvasament del Roine perquè "és la solució a llarg termini"

El cap de l’Executiu ha presidit aquest migdia la sessió de treball dels presidents de l’Euroregió Pirineus Mediterrània
 
Artur Mas ha assegurat que la suma dels quatre territoris representa “un dels pols de recerca i ensenyament universitari més importants de tot Europa”
Artur Mas ha presidit la trobada de presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània
Artur Mas ha presidit la trobada de presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que el Govern “tornarà a plantejar el projecte de transvasament del riu Roine” al Govern espanyol, perquè és evident que “les necessitats d’aigua seguiran existint en les properes dècades”. El cap de l’Executiu ha assegurat que “les autoritats de França són, en general, favorables a la mesura” i que, tot i que el Govern estatal s’ha mostrat contrari al projecte, “no té gaires sortides més per resoldre això a llarg termini i bé”. Per això, “tornarem a recordar que aquesta és la solució amb la vista posada en el llarg termini”, ha manifestat el president.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la trobada que ha mantingut amb els representants dels territoris que conformen l’Euroregió (Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus, Balears i Catalunya), en el marc de les jornades de treball que se celebren avui al Palau de la Generalitat, coincidint amb la presidència de Catalunya d’aquest organisme.
 
Davant dels mitjans de comunicació, Artur Mas ha explicat que les jornades han servit per treballar en tres grans àrees: intercanvis culturals, desenvolupament sostenible, i universitats i recerca i innovació.
 
Dins d’aquests eixos de treball, el president ha volgut posar èmfasi en el tema de les infraestructures, destacant que una de les finalitats de l’Euroregió és “intentar construir una millor Europa”, un fet, ha remarcat, que també passa per “relligar millor els nostres territoris”. En aquest sentit, Artur Mas ha destacat la rellevància de les infraestructures com “els corredors ferroviaris, viaris i marítims, de manera que es doni facilitat d’accés en el transport de persones i de mercaderies”.
 
Igualment, el president Mas s’ha referit a la importància de les comunicacions elèctriques, on ha assegurat que “s’està treballant a fons”. En aquest marc, ha subratllat que la connexió elèctrica d’alta tensió “s’està fent a bon ritme” i que “abans del 2014, estarà pràcticament enllestida”. “Estarem més a prop de la interconnexió elèctrica entre Catalunya i el sud de França i, per tant, també de deixar de ser una illa energètica”, ha reblat. El president també ha explicat que s’està treballant a fons en les xarxes de conducció del gas, “per no dependre només d’un sol subministrador, sinó diversificar els nostres proveïdors energètics”. 
 
 
Un gran pol d’innovació i recerca
Un altre dels àmbits on els territoris de l’Euroregió treballen conjuntament per assolir millors resultats de la innovació i la recerca. El president ha assegurat que en aquest camp és on es posarà “l’accent principal”, perquè els programes que hi ha en marxa “estan començant a funcionar” i perquè “transformar l’economia passarà per si som capaços de fer coses diferents dels altres i millors”, ha manifestat. Artur Mas ha recordat que “la suma dels quatre territoris de l’Euroregió representa un dels pols d’ensenyament universitari i de recerca més importants de tot Europa”.
 
Actualment, l’Euroregió agrupa el campus més gran d’Europa, amb 500.000 estudiants i més de 80 centres d’educació superior. En aquest camp, els grups de treball de l’Euroregió han acordat aprofundir en el programa Eurocampus impulsant noves dobles titulacions, doctorats conjunt i millorant la mobilitat d’alumnes i docents. A més, l’Euroregió desenvolupa el projecte Creamed, que posa en xarxa les incubadores d’empreses de les regions membres.
 
Respecte a l’àmbit cultural, Artur Mas ha explicat que en els darrers mesos s’ha posat l’èmfasi en els intercanvis culturals, on ja hi ha una sèrie de programes que estan funcionant bé dins dels territoris. “Mirem la cultura com un gran actor de creació de riquesa i de promoció econòmica”, ha assegurat el cap de l’Executiu, i per això ha manifestat que aquest és un terreny on es vol col·laborar en els propers temps.
 
En el tema del desenvolupament sostenible, el president ha subratllat que també s’està fent un “esforç important” en “eficiència energètica i en el compliment del progrés de les energies renovables”. Sobre la Unió pel Mediterrani, el cap del Govern ha recordat que és un instrument que “s’hauria de potenciar a nivell del conjunt de la Unió Europea perquè en aquesta frontera sud del Mediterrani, Europa s’hi juga molt”.
 
En la mateixa línia que va decidir la setmana passada el consell d’Europa, s’ha acordat, com a Euroregió, que els fons europeus no compromesos es treballin per tal que es puguin destinar a la lluita contra l’atur.
 
 
Reforma laboral i pressupostos de la Generalitat
En resposta a preguntes dels periodistes sobre la reforma laboral aprovada divendres pel Govern de l’Estat, el president Mas ha afirmat que “no és la reforma ideal” i que “segurament serà molt discutida”, però ha assegurat que “és un bon punt de partida per portar-la al Parlament i intentar millorar-la”. Artur Mas ha assenyalat que “crear ocupació és molt dur”, però la reforma del mercat laboral “és un instrument que ajuda perquè la petita i mitjana empresa pugui contractar gent amb més flexibilitat i més llibertat”.
 
El cap del Govern s’ha preguntat si un país que té un 20% o més d’atur es pot permetre el luxe de no fer una reforma laboral i ha afirmat que “un dia o altre havia d’arribar el moment en què en el conjunt de l’Estat es fes una reforma laboral que ens apropi als esquemes dels mercats de treball d’Europa”.
 
El president Mas també s’ha referit al pressupost de la Generalitat que es vota aquesta setmana al Parlament de Catalunya i s’ha mostrat confiat que “acabi bé”. “L’important és que hi hagi pressupostos, perquè, si no, el país s’atura i la Generalitat entraria en una situació no ja de problemes, sinó de dificultats enormes per poder funcionar”, ha dit el president.

2  

Imatges

Sessió de treball dels presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

Sessió de treball dels presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània 1078

Compareixença dels presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

Compareixença dels presidents de l'Euroregió Pirineus Mediterrània 859