Servei Meteorològic de Catalunya

Noves nevades

query_builder   14 febrer 2012 12:57

event_note Nota de premsa

Noves nevades

  • La nevada serà molt important al vessant nord del Pirineu, i serà minsa i dispersa a la resta de la serralada i de la meitat est de Catalunya. A punts del litoral i prelitoral central es poden veure flocs de neu o calabruix
  • La matinada de dimecres pot tornar a ser gèlida a punts de la depressió Central i del litoral i prelitoral nord però a mesura que avanci la setmana el fred tindrà tendència a minvar
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que el pas d’un sistema frontal al llarg del dia d’avui de nord a sud està donant lloc a precipitacions abundants a la vessant nord del Pirineu i més disperses a la meitat est. Aquesta tarda, amb l’aprofundiment de la depressió a nivells alts i les convergències de vents davant el litoral i prelitoral central i sud de Girona, es formaran ruixats que localment poden ser en forma de neu o calabruix fins a nivell del mar. Els gruixos de neu fora de la zona del Pirineu poden superar els 2 cm per sobre dels 400 metres. A la Vall d’Aran i al nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça la nevada serà molt destacable, i es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 600 metres, i més de 40 cm en cotes superiors als 1500 metres.
 
A partir d’aquest vespre i fins dimecres al matí les precipitacions minvaran d’intensitat i es restringiran al Pirineu i de manera molt aïllada a punts del litoral sud. Al final del dia i al llarg de la matinada del dijous, el pas d’un nou front tornarà a deixar nevades localment moderades que es restringiran a la Vall d’Aran, al nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, i de manera més dispersa i feble a la resta del Pirineu Occidental. Aquest nou episodi serà de molt curta durada.
 
La temperatura mínima d’aquesta matinada ha pujat clarament respecte la de la nit anterior a tot el país. Han pujat entre 4 i 7 ºC en general, tret de la depressió Central on s’han mantingut sense gaires canvis. Aquest fet ha estat causat per l’arribada de la nuvolositat associada al front i al vent de component nord.
Així i tot, les glaçades encara han estat extenses i han afectat gran part de Catalunya, deixant al marge gairebé tota la façana litoral i també el sud del prelitoral. De totes maneres, encara s’han produït tímides glaçades en punts del sud de la Costa Brava. Pel que fa als valors de temperatura mínima a la resta del país, s’han situat entre els 0 i -3 ºC al  centre i nord del prelitoral i entre els -3 ºC i -7 ºC a les comarques interiors, tot i que amb alguns registres lleugerament inferiors en punts de la Noguera (-9,3 ºC a Oliola o -8,2 ºC a Baldomar). Al Pirineu, el cel tapat ha fet que les glaçades fossin molt menys intenses que en nit anteriors al fons de les valls, com per exemple a Vielha (la Val d’Aran), on la mínima d’ahir va ser de -15,6 ºC i la d’avui de -5,0 ºC.  A les cotes més altes també s’ha notat la pujada de la temperatura, però encara ha quedat per sota dels -10 ºC a partir d’uns 2.000 m d’altitud.
 
Aquesta pujada de la temperatura mínima ha significat una reducció substancial del nombre d’estacions que han superat el llindar de situació meteorològica de risc per fred (temperatura mínima inferior a la del 2% dels dies més freds dels mesos de desembre, gener, febrer i març). Avui només s’ha superat aquest llindar a un 4% de les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), mentre que ahir van ser un 68%.
 
La predicció indica que demà la temperatura tendirà a baixar i per tant encara és possible que en alguns sectors de la depressió Central i del litoral i prelitoral nord es pugui superar el percentil 2 de les temperatures mínimes d’hivern (llindar de Situació Meteorològica de Risc per fred). La resta de setmana vindrà marcada per l’ascens progressiu de la temperatura, que es farà més evident de cara al cap de setmana.
 
Amb aquesta predicció de fred i de nevades, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat Avisos de Situació Meteorològica de Risc (SMR) de nivell 1 i 2 per neu, i manté activat l’Avís de SMR  de nivell 2 per onada de fred.
 
Més informació a www.meteo.cat

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 59