Salut

El projecte europeu ODHIN celebra la II reunió internacional a Barcelona

query_builder   14 febrer 2012 11:52

event_note Nota de premsa

El projecte europeu ODHIN celebra la II reunió internacional a Barcelona

Un 15% de les persones ateses a l’atenció primària fan consums de risc d’alcohol.
 
El cribratge i la intervenció breu poden reduir fins a un 20% el consum de risc i els problemes associats.
 
Catalunya, amb el programa «Beveu menys», ha estat capdavantera en la implementació de programes de detecció precoç.
El projecte europeu ODHIN, liderat conjuntament per la Fundació Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, celebra els dies 14 i 15 de febrer la segona reunió internacional al CaixaForum de Barcelona. La finalitat de la reunió és acordar alguns protocols per desenvolupar la seva investigació destinada a millorar el cribratge i la intervenció breu en el consum de risc d’alcohol en l’atenció primària.
 
Aquest projecte, finançat pel setè Programa marc de recerca de la Comissió Europea, pretén optimitzar la implementació d’estratègies a l’atenció primària per millorar la detecció precoç i l’orientació als pacients amb aquesta problemàtica.
 
En aquestes jornades, hi participaran investigadors d’una vintena d’institucions acadèmiques i de salut dels països integrants del projecte (Regne Unit, Països Baixos, Itàlia, Suècia, Polònia, Eslovènia, Portugal i República Txeca). Entre altres accions i aspectes de la investigació, s’acordaran els protocols per a un assaig clínic comparatiu amb tres grups d’intervenció: formació mèdica continuada, retribució econòmica i derivació a un programa en línia, tant de forma individual com en combinació amb un grup de control. I també s’avaluarà l’impacte del cribratge i la intervenció breu en els consumidors d’alcohol.
 
En l’actualitat, segons dades de la Generalitat de Catalunya, al voltant d’un 15% de les persones que es visiten a l’atenció primària fan consums de risc. A més, segons l’OMS, l’alcohol és el segon factor de risc més important de malaltia i mortalitat prematura a Europa, després del tabac. No obstant això, molts bevedors no són conscients dels riscs associats, ni tampoc del fet que, si no canvien els seus hàbits de consum, poden arribar a desenvolupar alguna de les seixanta malalties o patologies relacionades amb el consum d’alcohol. En el cas dels homes, es consideren de risc els consums que superen les 28 unitats de beguda estàndard (UBE) per setmana, o 6 UBE per ocasió de consum i per a les dones són 17 UBE per setmana o 5 UBE per ocasió. Una UBE equival a una canya de cervesa o un got de vi, mentre que un combinat o una copa de licor equival a 2 UBE.
 
En aquest context, i conscients de la importància del problema que representa l’alcohol a Catalunya, l’Hospital Clínic i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut encapçalen el projecte europeu ODHIN per estudiar i millorar la incidència dels centres d’atenció primària dels diferents països europeus en la detecció i el tractament d’aquests pacients.
 
Iniciatives i context a Catalunya
Catalunya ha estat capdavantera a Europa en la implementació a tota l’atenció primària d’un conjunt d’estratègies de detecció precoç i d’intervenció breu a través del programa «Beveu menys». A més, aquest programa, iniciat el 2002 a iniciativa de la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut amb la col·laboració de l’Hospital Clínic i de la CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària), ha demostrat que es pot reduir fins a un 20% la prevalença de consum de risc i dels problemes associats.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 562 professionals dotats de formació específica per fer front al consum de risc d’alcohol entre els pacients i, per tant, per poder detectar i orientar els usuaris en cas que pateixin problemes per tal que iniciïn processos de canvi.
 
A banda, el «Beveu menys» va ser considerat bona pràctica de salut en la reunió de la Plataforma Tècnica de Cooperació en Salut del Comitè de les Regions d’Europa, celebrada la tardor de 2010 a Brussel·les i promoguda per la Direcció General de Salut i Polítiques de Consum de la Comissió Europea (DG SANCO) i el Comitè Europeu de Regions.
 
Col·laboracions
L’any 1995 es va iniciar una col·laboració entre la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, amb la participació en el projecte col·laboratiu de l’OMS sobre atenció primària i alcohol. Des de llavors, s’ha propiciat la participació de Catalunya en nombroses iniciatives i projectes europeus en l’àmbit de les polítiques d’alcohol. Entre les més destacades, hi ha el projecte europeu Primary Health Care European Project on Alcohol (PHEPA, www.phepa.net), la xarxa internacional International Network on Brief Interventions for Alcohol and Other Drugs (INEBRIA, www.inebria.net) i, més recentment, projectes de recerca del setè programa marc com l’Amphora (www.amphoraproject.net) i l’ODHIN (www.odhinproject.eu).