Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El Departament d'Agricultura atorga el reconeixement definitiu al Consell Regulador provisional i al Reglament de la DOP Mongeta del Ganxet

query_builder   14 febrer 2012 12:31

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura atorga el reconeixement definitiu al Consell Regulador provisional i al Reglament de la DOP Mongeta del Ganxet

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Ordre per la qual es reconeixen amb caràcter definitiu el Consell Regulador provisional i el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet.
 
L’Ordre AAR/221/2008 y posteriors modificacions atorgen  el reconeixement transitori a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet. També aproven amb caràcter transitori fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, el Reglament  i el Consell Regulador Provisional de la DOP Mongeta del Ganxet.
 
Aquesta  DOP es va inscriure a l’esmentat Registre d’acord  Reglament d’execució (UE) nº 1376/2011 de la Comissió de 20 de desembre de 2011, pel qual s’inscriu una denominació en el Registre de denominacions d’origen protegides i de indicacions geogràfiques protegides (DOUE L343 de 23 de desembre de 2011).
 
I ara, d’acord amb el Decret pel qual es desenvolupa la Llei de qualitat agroalimentària, un cop la Comissió Europea ha inscrit al Registre comunitari la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet, s’ha dictat ordre del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per la qual es reconeix amb caràcter definitiu el seu Consell Regulador provisional i el Reglament.
 
La zona de producció de la DOP Mongeta del Ganxet abasta tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Òrrius de la comarca del Maresme i els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de La Selva. 
 
Amb aquesta DOP es protegeix la mongeta (Phaseolus vulgaris L.) del tipus varietat «Ganxet», comercialitzada com a llegum seca o  cuinada y en conserva.
 
Aquestes mongetes presenten un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre 40-50 g per cada 100 llavors.
 
Per a l’elaboració de conserves només es poden utilitzar les mongetes, aigua i sal, no estant permès la utilització de cap additiu ni conservant. Un cop cuita la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau.