Protecció Civil

Protecció Civil manté les alertes del Procicat per onada de fred i del Neucat

query_builder   14 febrer 2012 13:50

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté les alertes del Procicat per onada de fred i del Neucat

 • Segons les previsions meteorològiques l’alerta per onada de fred i també l’alerta per nevades es podrien desactivar demà
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activades les ALERTES del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred i del Pla d’emergències per nevades NEUCAT.
 
 
Alerta del PROCICAT per onada de fred
Segons els Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les previsions d’onada de fred es donen a les demarcacions de Catalunya Central, Lleida i Girona i a les comarques de la Conca de Barberà, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i Maresme i són especialment per aquesta nit i matinada. La situació anirà millorant al llarg d’aquests dies a partir de demà dimecres.
 
L’avís d’onada de fred s’emet per motiu de la possibilitat d’arribar a temperatures molt inferiors a les mínimes més habituals. El valor de tempera per al que s’estableix aquest avís a cada municipi el podeu consultar a l’enllaç següent: llindars d’onada de fred
 
Valors Onada de Fred (SMC)
Al mapa que acompanya la nota podeu consultar de forma general les temperatures corresponents al llindar d’onada de fred (és a dir, els valors per sota dels que es preveu que se situarien les temperatures mínimes)
 
Municipis amb el pla d’emergències (PAM) per onada de fred: 14 municipis
Badalona, Barcelona, Castelldefels, Lliçà de Vall, Lloret de Mar, Manresa, Palau Saverdera, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Tarragona i Terrassa.
 
 
Alerta del pla d’emergències per risc de nevades NEUCAT
La DGPC de la Generalitat manté activada la fase d’alerta del pla d’emergències per nevades NEUCAT d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, que indiquen que continua la situació de risc per nevades.
 
S’han afegit a l’avís d’ahir les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona (Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental), així com el Baix Penedès. L’afectació a aquestes comarques és de baixa probabilitat i es reduiria a aquesta tarda.
 
Hi haurà nevades importants aquesta tarda a la vessant nord del Pirineu. A la resta seran més disperses i no hi hauran acumulacions importants. Al quadrant nord est de Catalunya i al sector central del litoral i del prelitoral les precipitacions seran en forma de ruixats dispersos que podran anar acompanyats de calabruix, amb una cota de neu que molt puntualment pot baixar fins a nivell del mar.
 
Municipis amb el pla d’emergències (PAM) per nevades activat: 22 municipis
Bagà, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, Borrassà, Cabrils, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellfollit de Riubregós, Castellnou de Bages, El Prat de Llobregat, Estaràs, Masnou, Massoteres, Matadepera, Mataró, Riudellots de la Selva, Rubí, Sant Quirze del Vallès, Sant Ramon, Talavera de Segarra i Torrefeta i Florejacs.
 
Incidències viàries a la xarxa de carreteres de Catalunya
El Servei Català del Trànsit (SCT) informa que com a conseqüència de la neu està tallat l’accés al port de la Bonaigua a la C-28 i és obligatori circular en cadenes a 6 vies més de la demacració de Lleida:  
 
 • C-28 entre Vielha i Esterri d’Àneu
 • C-147 entre Esterri d’Àneu i Alòs d’Isil
 • C-142b per accedir al Pla de Beret
 • L-504 entre Llavorsí i Tavascan
 • L-510 a Alins
 • N-141 a Bossòst, on també hi ha restringida la circulació als vehicles pesants articulats de tercera categoria
 
A la N-230 a Vielha e Mijaran hi ha restringida la circulació als vehicles pesants articulats de tercera categoria, entre els punts quilomètrics 131 i 187, inclòs el túnel de Vielha.
 
A més, a la demarcació de Girona és obligatori circular amb cadenes per accedir a la pista d’esquí Vallter 2000 des de Setcases.
 
L’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu a les carreteres i alerta que les baixes temperatures poden provocar la formació de plaques de gel a les calçades. Els consells a seguir són:
 • augmentar la prudència en la conducció
 • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
 • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
 • conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
 • evitar fer avançaments innecessaris
A més, es recomana als usuaris que es mantinguin informats de les incidències viàries a través dels butlletins de les emissores de ràdio, el Twitter de l’SCT (@transit) i/o la pàgina web de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.
 
 
Incidències rebudes al 112
El telèfon d’emergències 112 ha atès, des del passat dia 1 de febrer, un total de 1.111 trucades relacionades amb incidències provocades per l’episodi de meteorologia adversa.
 
                      
Davant de la situació de risc meteorològic per fred i possibles nevades us recordem els consells d'autoprotecció davant l'onada de fred  i consells d'autoprotecció davant les nevades
 
Sobre tot, i de cara a la propera matinada, allà on pugui glaçar es recomanar deixar un rajolí allà on les canonades vagin a l’exterior i tapar amb un drap la clau de pas de l’aigua per evitar que les canonades es congelin i rebentin.