Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Experts mundials es reuneixen a Barcelona per unificar esforços en la gestió dels boscos enfront del canvi climàtic

query_builder   14 febrer 2012 12:26

event_note Nota de premsa

Experts mundials es reuneixen a Barcelona per unificar esforços en la gestió dels boscos enfront del canvi climàtic

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president del Centre Tecnològic Forestal, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat aquest  matí la jornada  
 
La trobada que es fa en el marc del Projecte  Governors’ Climate and Forests Task Force (GCF) pretén intercanviar experiències i buscar col·laboració  en matèria de gestió forestal sostenible i reducció de les emissions associades a la deforestació i/o degradació dels boscos
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president del Centre Tecnològic Forestal (CTFC), Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat  aquest matí la jornada sobre la reducció d’emissions associada a la degradació dels boscos. La trobada, organitzada pel CTFC, debat els mecanismes de la reducció de les emissions per deforestació i degradació forestal (REDD+) i s’hi presenten les iniciatives Climate Focus i Governor’s Climate and Forest Taskforce.
 
Climate Focus treballa en el desenvolupament de polítiques i projectes que redueixin les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i són pioners en els mercats de carboni des dels seus inicis. Un dels seus objectius és el desenvolupament de polítiques per protegir la selva tropical  i la mitigació de gasos d'efecte hivernacle en el sector energètic.
 
Per la seva part, Governor’s Climate&Forest Task Force (GCF) té entre els seus membres a representants de 16 estats i províncies, 14 de països tropicals, que tenen més del 20% dels boscos tropicals mundials. És la iniciativa més important en temes REDD (Reducció d’Emissions per Deforestació i Degradació forestal).
 
Aquesta reunió vol facilitar interaccions i sinergies entre participants europeus i membres del Governor’s Climate and Forest Task  Force, que tinguin un interès en participar en la reducció d’emissions per deforestació i en degradació forestal. La reunió ofereix una oportunitat per a les entitats europees per conèixer els esforços que fan els membres del GCF en aquest sentit, i per estudiar possibles col·laboracions.  A la jornada hi ha  representants de Brasil, Indonèsia, Mèxic, Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Regne Unit.
 
Experts en matèria forestal posaran en comú les seves línies de treball per unificar els treballs i metodologies sobre el paper que poden jugar els boscos en la mitigació del canvi climàtic, en especial mitjançant diferents tipus de gestió. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que és el responsable de dissenyar i dirigir les polítiques forestals, que inclouen, entre altres, la protecció i foment dels terrenys boscosos de Catalunya, és l’amfitrió  d’aquesta trobada.
 
Catalunya és un país eminentment forestal. El 61% de la seva superfície està ocupada per terrenys forestals: prats, matollars, erms naturals i sobretot boscos, fet que correspon a un total d’1.957.196 hectàrees forestals. Els boscos, segons la nomenclatura del canvi climàtic, es consideren un embornal de diòxid de carboni; és a dir, un sistema o un procés que capta i neutralitza el carboni que, d’altra manera, s’emetria a l’atmosfera. Els boscos actuen com a reservori del diòxid de carboni fix i capturen el CO2 mitjançant el seu creixement.
 
La jornada s’emmarca en el projecte Governors’ Climate and Forests Task Force (GCF) format per 16 estats (14  de les quals són de països amb boscos tropicals que representen més del 20% del boscos tropicals del món)  i regions de 6 països. Es tracta d’un projecte que permet plantejar tècniques, estratègies i polítiques encaminades a gestionar de manera més adequada els boscos i les zones forestals i hi incorpora les perspectives del canvi climàtic. La diversitat de les condicions actuals i dels impactes previstos del canvi climàtic entre els socis d’aquest projecte fan que siguin de gran interès, tant l’intercanvi d’experiències com el plantejament d’estratègies i de polítiques que cal prendre en l’àmbit nacional, regional  i mundial