Vicepresidència, Economia i Hisenda

El Parlament aprova els Pressupostos del 2012

La llei d'acompanyament no es votarà en aquesta sessió plenària

query_builder   15 febrer 2012 17:51

event_note Nota de premsa

El Parlament aprova els Pressupostos del 2012

La llei d'acompanyament no es votarà en aquesta sessió plenària

El Parlament ha donat el vist-i-plau a la llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 amb els vots a favor de CiU i l’abstenció del PPC. L’aprovació dels comptes catalans posa fi a la pròrroga dels pressupostos del 2011 vigent des de l’1 de gener d’aquest any.
 
Els pressupostos per al 2012 culminen la segona fase del pla d’ajust per reequilibrar les finances públiques catalanes i assolir l’objectiu de dèficit de l‘1,3% aquest any. Per aconseguir-ho, s’incrementaran els ingressos i s’aplicarà una reducció menor de la despesa no financera i no finalista. Aquest any les despeses baixaran un 0,7% respecte els comptes del 2011 mentre que l’any passat l’ajust va ser del 10%. En aquell cas, l’esforç es va centrar en reduir la despesa.
 
El pressupost manté el compromís d’austeritat recollit als comptes del 2011 i de  priorització de la despesa social. El 69,3% del que es destina als departaments va a parar a Salut, Ensenyament i Benestar i arriba fins al 75% si no es té en compte la despesa destinada al departament de Territori i Sostenibilitat que creix un 14% respecte l’any 2011. Aquest augment respon a la necessitat de fer front als pagaments diferits que al 2012 pugen fins als 1.020,6 milions d’euros, 542 milions més respecte l’any passat. L’altre compromís ineludible que recullen aquests pressupostos són els pagaments dels interessos del deute que ascendeixen a 1.994,3 milions d’euros i es converteixen en la tercera secció pressupostària en volum després de Salut i Ensenyament.   
 
La situació econòmica obliga als treballadors públics a compartir l’esforç d’ajust a través de la via salarial i les condicions laborals. L’aplicació d’aquestes propostes comportarà un estalvi de 625 milions d’euros.
 
Pel que fa als ingressos, els pressupostos de la Generalitat preveuen ingressar 888 milions d’euros a través de la política activa de venda i concessió del patrimoni públic i actius empresarials durant el 2012.
 
El pressupost consolidat de la Generalitat per al 2012 és de 29.727 milions d’euros.
 
La Llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d’acompanyament, no s’aprovarà conjuntament amb la de pressupostos. El Consell de Garanties Estatutàries ha de dictaminar sobre la constitucionalitat del text.  

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 73