Territori i Sostenibilitat

El conseller Recoder anuncia que FGC comprarà dos trens per a la línia Lleida-la Pobla

query_builder   16 febrer 2012 13:15

event_note Nota de premsa

El conseller Recoder anuncia que FGC comprarà dos trens per a la línia Lleida-la Pobla

FGC licitarà enguany la compra de dos trens nous per a la línia Lleida-la Pobla, la qual cosa permetrà que l’empresa pública pugui gestionar la línia o bé concessionar la seva gestió.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha anunciat avui al Parlament la propera compra de dos trens d’ample ibèric per part d’FGC per a destinar-los a la línia ferroviària Lleida-la Pobla. Es preveu que l’operació de compra es liciti al llarg d’enguany i es faci efectiva a partir del 2013.
 
La incorporació d’aquests trens nous permetrà que FGC operi directament la línia, o bé en règim de concessió a un operador privat, cosa que fins ara no podia fer perquè no disposava de cap tren de l’ample adequat.
 
Recoder ha anunciat que “em comprometo, en nom del Govern de Catalunya, a posar en marxa immediatament el mecanisme per a l’adquisició d’aquests trens”. “Quan els tinguem”, ha afegit, “podrem buscar un operador que no haurà de fer inversió, perquè nosaltres l’hi posarem els trens” i, per tant, “tindrem alternatives” per millorar els serveis. Una vegada es disposi d’aquests trens, es preveu que el temps de recorregut entre Lleida i la Pobla passarà dels 110 als 90 minuts.
 
Així mateix, ha reiterat que “no és cert, de cap manera, que volem tancar la línia” Lleida-la Pobla. El conseller ha esmentat, com a prova de la voluntat del Govern de preservar i impulsar aquesta línia, que “assumirem uns costos d’explotació d’1,8 MEUR aquest any i invertirem 725.000 euros per millorar el túnel del Coll del Porte”.
 
Pel que fa a les mesures de reorganització del servei que es van aplicar el 6 de febrer, amb línies de bus per tal d’oferir una oferta conjunta, complementària i coordinada amb els serveis ferroviaris, el conseller ha recordat que és “temporal”, destinada a cobrir les necessitats de mobilitat del territori mentre no s’incorporen aquests dos trens.
 
Igualment, Recoder s’ha mostrat “totalment disposat al diàleg amb el territori”, en el si de la Comissió de Seguiment que s’ha de crear, per tal d’ajustar aquestes mesures temporals a les necessitats de mobilitat.
 
 
 
Prestació coordinada de serveis
 
Fins ara, el corredor Lleida – La Pobla de Segur – Esterri d’Àneu disposava de serveis de transport públic de tren i autobús que en alguns casos eren coincidents en horari, de manera que es produïen duplicitats en l’oferta econòmicament insostenibles. FGC va posar en marxa un ajustament de l’oferta en el marc de les limitacions pressupostàries presents, amb l’objectiu d’assegurar la viabilitat econòmica  i el manteniment en el futur de la línia mentre no es poguessin incorporar aquests dos nous trens. Així:
 
  • El corredor Esterri d’Àneu- la Pobla- Lleida disposa ara de 3 expedicions d’anada i tres de tornada per cobrir les diferents franges horàries.
 
  • Per millorar la comunicació amb Barcelona, s’introdueixen nous serveis de bus coordinats amb les sortides i arribades del tren a l’estació de Lleida.
 
  • En el tram Balaguer-Lleida, FGC ofereix en total 4 serveis d’anada i 4 tornada, que, juntament amb els serveis de bus existents, permeten oferir una connexió de transport públic pràcticament cada hora els dies feiners, i cobreixen la mobilitat en les diferents franges horàries de matí, migdia, tarda i vespre els caps de setmana i festius.
 
  • Pel que fa al marc tarifari, el preu del bitllet senzill del bus es redueix gairebé a la meitat per equiparar-lo al del tren. També es mantenen els descomptes existents per a gent gran, estudiants de la UDL i famílies nombroses i monoparentals. A més, es crea un nou abonament multiviatge per al bus, la T-10/60, amb estalvis de fins al 65% respecte dels preus actuals.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 119