Educació

AQUESTA NOTA DE PREMSA ANUL·LA L'ANTERIOR

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, presenta les mesures de reorganització dels horaris dels centres per al curs 2012-2013

query_builder   17 febrer 2012 15:19

event_note Nota de premsa

AQUESTA NOTA DE PREMSA ANUL·LA L'ANTERIOR

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, presenta les mesures de reorganització dels horaris dels centres per al curs 2012-2013

 

  • És un conjunt de mesures d’austeritat que suposa mantenir la plantilla docent i optimitzar els recursos. 
  • Es manté l’horari de 37,5 hores dels docents i les hores lectives seguiran sent 24 a primària i 19 a secundària. 
  • Amb aquestes mesures es podrà fer front a l’augment d’escolarització del proper curs escolar. 
  • Per a les assignatures optatives de l’ESO, s’establirà un mínim de 10 alumnes per matèria optativa, a excepció de les de cultura clàssica i segona llengua estrangera.
 
Foto
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha presentat avui la proposta de les mesures de reorganització als centres educatius amb l’objectiu d’assumir el nou alumnat que s’incorporarà al sistema i alhora combatre el fracàs escolar. Les mesures presentades no suposen en cap cas la pèrdua de lloc de treball dels docents actuals, i implica la reorganització dels horaris als centres. La proposta ha estat presentada aquest matí a la Mesa Sectorial, on hi ha representats els sindicats de mestres i professors.
 
Segons la consellera Rigau, “és un conjunt de mesures d’austeritat. Hi ha austeritat i no retallada perquè mantenim la plantilla de 67.045 docents i el que farem és optimitzar els recursos destinats a la coordinació i gestió”. Ha afegit que “ningú anirà al carrer i podrem escolaritzar les 15.000 alumnes més que s’incorporaran el proper curs al sistema”.
 
Ensenyament modifica la distribució de les hores que es dediquen a la coordinació sense incrementar el total d’hores lectives dels docents, que seguiran sent de 24 a primària i 19 a secundària. El Departament proposa un seguit de mesures que afecten als òrgans de coordinació i tutoria, que permetrà afrontar el creixement d’escolarització de cara al proper curs, però mantenint el complement retributiu que els pertoca.
 
Es mantindrà l’horari laboral dels docents de primària -24 hores setmanals lectives, 6 hores complementàries al centre d’horari fix i 7,5 hores d’activitats relacionades amb la docència-.
 
A secundària l’horari laboral es manté en 37,5 hores  setmanals -19 hores setmanals  lectives, 9 d’activitats complementàries al centre d’horari fix, 2 complementàries al centre d’horari variable i 7,5 hores relacionades amb la docència-.
 
En el cas dels òrgans de coordinació a l’educació primària, en els centres d’una línia es dedicaran 10 hores complementàries setmanals a aquestes funcions, en els de dues i tres línies seran 5 hores lectives i 10 hores complementàries.
 
En els òrgans de coordinació de secundària també es varia la naturalesa de les hores dedicades a aquesta tasca. (Més informació al dossier adjunt a la nota de premsa).
 
Ensenyament també amplia la tutoria de batxillerat i cicles formatius. El curs actual, de les 19 hores lectives, una hora lectiva es dedica a la tutoria. Amb la proposta, els tutors de batxillerat, a més de l’hora de tutoria lectiva amb el grup classe prevista al currículum del batxillerat, dedicaran dues hores complementàries setmanals a la tutoria individual amb els seus alumnes i a les entrevistes amb pares i mares. Els tutors de cicles formatius també dedicaran dues hores complementàries setmanals a la tutoria individual. 
 
Alhora, per a les assignatures optatives de l’ESO, s’establirà un mínim de 10 alumnes per matèria optativa. Aquesta mesura no afectarà a la cultura clàssica i a la segona llengua estrangera. Actualment, de les 5.267 assignatures optatives dels tres primers cursos d’ESO que s’ofereixen entre tots els centres, un total de 944 tenen menys de 10 alumnes per classe.
 
Per al proper curs Ensenyament mantindrà la sisena hora no lectiva en els entorns socioeconòmics desfavorits. Les zones escolars rurals i/o escoles rurals que en curs actual han mantingut l’ampliació horària generalitzada podran optar pel Suport Escolar Personalitzat (SEP). Respecte el SEP la consellera Rigau ha afirmat que “el grau de satisfacció amb aquest servei és alt, i per això mantindrem aquesta mesura. És un servei útil per al professorat i sobretot per l’alumnat que té alguna dificultat en l’aprenentatge”.
 
Aquesta mesura afecta a 21.441 persones que fan tasques de coordinació als centres públics. Segons la consellera Rigau, “malgrat la situació crítica la formació és una prioritat. Garantim la plantilla, estabilitzem la part lectiva, mantenim el Suport Escolar Personalitzat, reforcem la tutoria i preveiem escolaritzar els nous alumnes de P3 i aquells de postobligatoris que vulguin romandre en el sistema”.
 
La titular d’Ensenyament valora “els esforços del professorat per adaptar-se a la nova situació”, i ha destacat que “demanem més esforç, més dedicació mantenint la jornada laboral. Però el conjunt de mesures suposen un horari més regular per als centres educatius”.
 
 
 
Barcelona, 17 de febrer de 2012
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1381

1  

Vídeos

Tall de veu consellera Rigau

1  

Fitxers adjunts

Dossier mesures organitzatives

Dossier mesures organitzatives
PDF | 134