Protecció Civil

Finalitza així la ronda de 14 visites al territori de la Unitat Mòbil i els directius i tècnics de la DGPC

Trobada a Reus de la Direcció General de Protecció Civil amb alcaldes i càrrecs electes a Reus

S'ha visitat Terrassa, Vilafranca del Penedès, Tremp, La Seu d'Urgell, Igualada, Vic, Ascó, Tortosa, Olot, Lloret de Mar, Vielha, Lleida, Ribera d'Ondara, i Reus.

query_builder   17 febrer 2012 18:02

event_note Nota de premsa

Finalitza així la ronda de 14 visites al territori de la Unitat Mòbil i els directius i tècnics de la DGPC

Trobada a Reus de la Direcció General de Protecció Civil amb alcaldes i càrrecs electes a Reus

S'ha visitat Terrassa, Vilafranca del Penedès, Tremp, La Seu d'Urgell, Igualada, Vic, Ascó, Tortosa, Olot, Lloret de Mar, Vielha, Lleida, Ribera d'Ondara, i Reus.

Aquest matí ha tingut lloc a l’edifici 112 de Reus la darrera de 14 jornades al territori que la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha organitzat amb els ens locals de les set demarcacions d’Interior per difondre el sistema i el servei de Protecció Civil de Catalunya i el seu funcionament i abast.
 
 
L’objectiu final d’aquestes jornades ha estat estrènyer els vincles de la DGPC amb el territori i en especial amb els alcaldes, com a autoritats de protecció civil al seu municipi, i també amb els tècnics i responsables locals en matèria de protecció civil.
 
 
Les jornades han tingut lloc des de l’octubre fins avui a les poblacions següents: Terrassa, Vilafranca del Penedès, Tremp, La Seu d’Urgell, Igualada, Vic, Ascó, Tortosa, Olot, Lloret de Mar, Vielha, Lleida, Ribera d'Ondara, i avui a Reus.
 
 
Més de 300 càrrecs electes i tècnics (alcaldes, presidents i responsables dels Consells Comarcals, regidors, caps de Policia Local i tècnics i voluntaris de protecció civil) han assistit al total de 14 jornades que s’han fet per tot el territori.  
 
 
En diverses de les jornades els representants de la DGPC han estat acompanyats per diferents responsables de les regions de Bombers i Mossos d’Esquadra, com a serveis estratègics i de referència del sistema de protecció civil i la gestió d’emergències.
 
 
En les sessions, la DGPC ha fet difusió del sistema de Protecció Civil de Catalunya, especialment des del punt de vista local. Els alcaldes són l’autoritat de Protecció Civil en els seus municipis, per tant és molt important que coneguin no només el marc jurídic, si no també el sistema integral de planificació, prevenció i gestió de les emergències.
 
 
El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha assistit a gran part de les sessions, acompanyat dels màxims responsables de l’operativa de protecció civil, amb la intenció de donar la màxima rellevància a aquestes jornades. En les jornades han participat activament els tècnics de protecció civil dels serveis territorials d’Interior, atès el seu paper estratègic en el vincle amb el territori. El director general Manel Pardo ha valorat les sessions de forma "molt positiva" i ha insistit en la "vital rellevància que té des del punt de vistas de la prevenció i la gestió de les emergències el món local", i que cal que els canals de comunicació i operatius entre els serveis locals i de la DGPC tinguin fluidesa "per tensionar quan calgui l'estructura i l'operativa per donar la resposta més eficaç io eficient a cada cas".
 
 
Després de les eleccions municipals de l’any passat, i atès el nombre important de nous alcaldes a tot el territori, la DGPC va considerar que era un moment idoni per informar de forma exhaustiva i directa a aquests alcaldes de nova incorporació de totes les eines que tenen al seu abast per part de la Generalitat, i també per fer el recordatori als alcaldes i regidors que ja ocupaven el càrrec amb anterioritat.
 
 
Així, s’ha explicat les possibilitats operatives que ofereix als ens locals el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT i la Unitat Mòbil de Protecció Civil UMOPC, que s’ha desplaçat a les poblacions on han tingut lloc les 14 jornades per tal que els assistents el poguessin visitar. Avui la UMOPC ha pogut ser visitada pels més de 30 alcaldes, regidors, tècnics de protecció civil, responsables de policies locals i altres professionals que han assistit a la trobada.
 
 
S’ha reforçat la idea que la DGPC a través de les seves eines, i en especial el CECAT, està al servei no només de la Generalitat de Catalunya sinó de tot el territori per donar resposta a les necessitats de la societat. També s’ha fet especial èmfasi en la xarxa de tècnics de que disposa els serveis territorials de la DGPC, l’interlocutor més proper als alcaldes i responsables municipals.
 
 
També s’ha ofert informació acurada de les eines de planificació, especialment pel que fa als Plans de Protecció Civil de la Generalitat (Neucat, Infocat, Plaseqcat, etc.), així com de les obligacions existents respecte a la planificació municipal, i de l’utilitata del Mapa de riscos de protecció civil, accessible a través de la web del Departament d’Interior i on es poden consultar tots els riscos que afecten un municipi o barri concret.
 

La unitat mòbil de Protecció Civil (UMOPC)

Aquest vehicle, de 4 m d’alçada i entre 9 i 10 de llargada, disposa d’un sistema hidràulic que permet desplegar-ne els laterals de forma automàtica i disposar, en pocs minuts, d’un centre de coordinació distribuït en dos espais principals: una sala operativa amb 5 posicions d’operador i una sala tècnica o de reunions.
 
Les posicions de la sala operativa estan preparades amb les aplicacions i sistemes de comunicació de Bombers, Mossos, SEM, Agents Rurals, Creu Roja i Protecció Civil i poden adaptar-se a altres serveis que puguin actuar en l’emergència segons la necessitat.
 
La unitat disposa, entre d’altres, dels elements següents: xarxa d’informàtica, xarxa de telefonia, emissores de comunicació per ràdio, estació meteorològica, càmera de vigilància exterior amb visió d’infraroig, televisió per satèl·lit, receptor d’imatges d’helicòpter, impressores, plotter i megafonia exterior.
 
La unitat està dissenyada per funcionar de forma autònoma, amb independència de la xarxa elèctrica (disposa de dos generadors) i amb independència de la xarxa de comunicacions (disposa de comunicació per satèl·lit de veu i dades), cosa que permet garantir-ne el funcionament en qualsevol situació d’emergència.
 
Es pot activar en emergències de llarga durada o abast amb la participació de diferents cossos o serveis. Ha participat en la gestió de diverses emergències per incendis forestals i simulacres.

1  

Imatges

TRobada alcaldes DGPC a Reus

TRobada alcaldes DGPC a Reus 139