Salut

El conseller de Salut, Boi Ruiz, inaugura els nous espais d'Urgències de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona

query_builder   19 febrer 2012 13:30

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut, Boi Ruiz, inaugura els nous espais d'Urgències de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona

 
Es tanca així la segona fase del projecte de remodelació d’aquest servei, de referència pels pacients d’alta complexitat del Barcelonès Nord i el Maresme.
 
Els nous espais d’Urgències entraran en funcionament a partir del proper 1 de març, mentre que el nou heliport de l’hospital, que també consolida el seu paper de terciari, ho farà abans de l’estiu.
 
El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, acompanyat de l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha inaugurat aquest migdia els nous espais d’Urgències de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Es tracta de les instal·lacions on a partir del proper 1 de març es durà a terme tota l’atenció urgent de l’hospital, exceptuant la ginecològica i obstètrica.
 
Amb la remodelació, l’àmbit mèdicoquirúrgic passa de 30 a 40 punts d’assistència, el pediàtric dobla la seva capacitat amb 14 punts, i el traumatològic guanya una sala de cures. I sobretot, augmenta l’eficiència de l’assistència i també el confort, la intimitat i la seguretat dels pacients, amb boxs individualitzats que en situacions d’emergència podrien albergar dues lliteres. A més, es potencia l’assistència d’alta complexitat de l’hospital al Barcelonès Nord i el Maresme, incorporant dos boxs per pacients d’alt risc, un quiròfan per fer petites intervencions i sales de cures polivalents. Millora també la qualitat dels espais per pacients amb politraumatismes i aturades, així com l’equipament de radiodiagnòstic.
 
L’any 2011 s’han atès un total de 101.240 pacients a Urgències. Aquesta xifra suposa una disminució del 2,97% respecte al total d’urgències de 2010, però va associada a un increment de la complexitat de les urgències ateses, com correspon a un hospital de referència i d’alta tecnologia com el Germans Trias. La mitjana diària de pacients atesos ha estat de 277, amb un temps d’espera mitjà de 3 hores i 44 minuts.
 
 
A punt per la tercera fase
El projecte de remodelació de les Urgències de l’Hospital Germans Trias va iniciar-se l’any 2008 i, d’acord amb les dades de GISA, afecta més de 13.000 m2, 1.500 dels quals de nova construcció. Acabada la segona fase, començarà la tercera i última, en què s’actuarà als espais on fins ara hi havia les Urgències. En aquests espais s’hi ubicarà la unitat de Curta Estada (ara a hospitalització), l’àrea d’ambulàncies, i els nivells assistencials IV-V per pacients de menor gravetat, que provisionalment ocuparan quatre boxs de l’àmbit mèdicoquirúrgic dels nous espais. La finalització de les obres serà el 2013.
Les obres continuaran desenvolupant-se sense aturar l’activitat habitual de les Urgències, i el pressupost global, a càrrec del Servei Català de la Salut, haurà estat finalment de gairebé 22 milions d’euros. L’obra s’ha dut a terme a menys velocitat de la prevista en un principi per la situació de contenció econòmica dels dos últims anys.
 
En paral·lel, l’heliport
En paral·lel a la segona fase de l’obra d’Urgències, el 20 de setembre de 2010 van començar les actuacions per construir l’heliport de l’Hospital Germans Trias. La nova infraestructura ja és a punt i s’ha edificat en uns terrenys ubicats al costat de la carretera que condueix a les Urgències. Per la seva posada en funcionament manquen només alguns passos administratius i d’organització de circuits d’assistència, que estaran enllestits abans de l’estiu. L’heliport ratifica el paper de l’hospital com a terciari i de referència, especialment en els àmbits de la Cardiologia, la Neurologia i la Traumatologia. Les actuacions per construir-lo han tingut un cost aproximat d’uns 600.000 euros.
 
L’heliport ocupa en global uns 800 m2. Consisteix en una plataforma construïda sobre un talús inclinat, cosa que ha requerit consolidar-la amb una fonamentació especial. La plataforma connecta directament amb la via d’arribada a les noves Urgències.