Empresa i Coneixement

Pla per combatre l'atur i millorar l'ocupabilitat de les persones

El Departament d'Empresa i Ocupació posa en marxa el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives d'Ocupació amb una dotació pressupostària de 420 milions d'euros

query_builder   20 febrer 2012 15:02

event_note Nota de premsa

Pla per combatre l'atur i millorar l'ocupabilitat de les persones

El Departament d'Empresa i Ocupació posa en marxa el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives d'Ocupació amb una dotació pressupostària de 420 milions d'euros

 
  • El Pla inclou mesures específiques per col·lectius, sectors, territoris i per la innovació i la modernització, així com una nova cartera de serveis del Servei d’Ocupació de Catalunya - SOC
 
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, Esther Sànchez, ha presentat avui el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives 2012-2013, tot un seguit de  mesures concretes dissenyades per a combatre l’atur i millorar l’ocupabilitat de les persones.
 
Aquest Pla, que compta amb el suport unànime de les organitzacions patronals Foment del Treball i PIMEC, els sindicats Comissions Obreres i Unió General de Treballadors, i les entitats municipalistes (Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis) a través del Consell de Direcció del SOC, té una dotació pressupostària de 420 milions euros per al 2012, primer any de vigència del Pla.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, ha destacat que el Pla “s’adreça a la totalitat de les persones i de les empreses perquè volem que tots els serveis oferts pel Servei d’Ocupació de Catalunya estiguin a l’abast de tothom”.
 
De fet, el Pla s’ha dissenyat a partir de les necessitats concretes i actuals de les persones en situació d’atur i de les empreses instal·lades arreu del territori  d’acord amb la Diagnosi del Mercat de Treball a Catalunya elaborada pel Departament.
 
En aquest sentit, el Pla s’estructura en una nova cartera de serveis genèrics del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i tot un seguit de serveis i mesures específiques adreçades a col·lectius, sectors i territoris concrets i per a la innovació i la modernització.
 
Per exemple, entre les 70 mesures específiques del Pla, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha indicat les adreçades als menors de 30 anys, “que estaran segmentades perquè no tot el col·lectiu de joves és igual, i incorporarà accions de formació i contractació amb pràctiques laborals en entorns reals d’empreses”, entre d’altres iniciatives.
 
Esther Sànchez ha explicat que “altres mesures s’adrecen a sectors productius amb altres necessitats de llocs de treball per reposició, i a sectors prioritaris o que generen ocupació; i a territoris amb projectes de desenvolupament local i territoris amb necessitats de reequilibri social i econòmic”.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, ha manifestat que el Pla incorpora diferents novetats respecte dels aplicats per governs anteriors, entre elles, la individualització del servei. “Totes les polítiques actives es faran després de que les persones en atur passin un qüestionari a l’oficina de treball per avaluar la seva situació i formalitzar un compromís d’activitat per tal de donar a les persones el que realment necessiten i optimitzar els recursos disponibles”.
 
Esther Sànchez ha posat èmfasi en tot una sèrie de noves mesures incloses en el Pla adreçades a joves menors de 30 anys; persones amb especials dificultats d’inserció en el mercat de treball i/o en situació de vulnerabilitat sociolaboral; i persones en situació d’atur que provenen de sectors especialment afectats per la crisi econòmica.
 
En aquest sentit, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha manifestat que el Departament vol “fomentar projectes integrals d’orientació, formació i inserció laboral per a diferents col·lectius”.
 
Esther Sànchez ha afegit que “el Departament d’Empresa i Ocupació, a través del SOC, opta per projectes d’impacte. Amb les xifres d’atur que tenim no podem permetre’ns el luxe de destinar recursos a entitats que treballen amb col·lectius petits. Volem aconseguir que les empreses de serveis en matèria laboral s’agrupin entre elles i que garanteixin resultats d’impacte”.
 
Així mateix, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha anunciat l’inici del canvi de model per instrumentar les polítiques actives. “En concret, volem passar del model de subvencions al model de convenis o contractes programa tal i com es fa a Europa”.
 
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha indicat que el 2012 serà un any on es combinarà la subvenció amb el conveni o contracte programa, i que el 2013 serà majoritària la via del conveni o contracte programa.
 
Esther Sànchez ha assegurat que “el mètode de la subvenció, que normalment té una durada d’un any, és obsolet, genera complicacions en les justificacions econòmiques i un alt índex de revocacions, la qual cosa provoca inseguretat a les entitats i les dissuadeix a l’hora d’invertir en millores i innovar. Volem donar estabilitat a les entitats i el millor instrument és el contracte programa o el conveni, que fomenta la qualitat en el mercat de proveïdors de serveis”.
 
D’altra banda, Esther Sànchez ha indicat que “el Pla establirà indicadors de resultats quantitatius i qualitatius que seran avaluats a finals d’any per comprovar l’èxit de cada mesura”.
 
 
El Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives 2012 – 2013 és la continuació de l’obra del Departament d’Empresa i Ocupació que, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya, va elaborar l’any passat la primera diagnosi del mercat de treball i avaluació de les polítiques actives d’ocupació, amb la voluntat d’identificar els àmbits de millora de les polítiques actives d’ocupació en benefici de les persones en atur i de les necessitats de les empreses, i de l’elaboració de l’Estratègia catalana per a l’ocupació 2012-2020, un document estratègic que fixa les línies mestres i principals objectius en matèria d’ocupació de la Generalitat.
 
 
 
 

3  

Fitxers adjunts

Presentació Pla de Politiques Actives

Presentació Pla de Politiques Actives
PDF | 327

Resum executiu

Resum executiu
PDF | 231

Secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, durant la roda de premsa de presentació del Pla de Polítiques Actives

Secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, durant la roda de premsa de presentació del Pla de Polítiques Actives
JPG | 2138